Preview turnaj v Bolzanu

Škoda míří na Südtirol Summer Classic 2022 do Bolzana!

Modrobílí v rámci letní přípravy vyrážejí do zahraničí. Představí se totiž na Summer Classic v Itálii.

Jedná se o druhý ročník turnaje, který se poprvé odehrál před třemi lety. Avšak minulé dva roky se kvůli pandemii coronaviru neuskutečnil.

I v roce 2019 měl turnaj českou účast, naši zemi reprezentovali kladenští Rytíři. Ti v semifinále padli s domácími Liškami 3:7 a v souboji o třetí místo podlehli v nájezdech celku Thomas Sabo Ice Tigers 3:4. Celé klání opanovali domácí, když ve finále rovněž na penalty přehráli Stvanger Oilers 5:4.

Letošního ročníku se účastní taktéž čtyři celky, kromě domácích a Plzně uvidí fanoušci v akci ještě mužstva HC Ambri Piotta a Düsseldorfer EG. Právě s ním se v semifinále Škoda popasuje v sobotu třetího září od 20:00. Zbylé dva celky se o účast ve finále poperou již o přesně čtyřiadvacet hodin dříve. V neděli čtvrtého září je od 15:00 naplánovaný souboj o třetí místo, od 18:30 pak finále.

„My jsme rádi za konfrontaci se zahraničními kluby, kvůli tomu jsme se pro tuto akci rozhodli. Jako trenéři především chceme, aby se v naší hře objevovaly věci, které po klukách chceme a které trénujeme. A to je dobré si ozkoušet také proti jiným soupeřům a jiným stylům hry a hokeje, než jsme zvyklí,“ říká trenér Václav Baďouček a dodává: „Zároveň vycestujeme z prostředí, ve kterém jsme již měsíc. Každá takováto akce, kde jsou kluci spolu na pokoji, projdou se po okolí, tak je pozitivní změnou a svým způsobem další teambuilding.“


Düsseldorfer EG
Hokejový klub byl ve městě, které je od Plzně vzdáleno přibližně 600 km, založen v roce 1935. Mistrem své země se stal osmkrát - v letech 1967, 1972, 1975, 1990, 1991, 1992, 1993 a 1996. Poslední medailí je ta bronzová ze sezóny 2014/15. V historii jich tým ještě posbíral dalších osm a přidal jedenáct stříbrných.

Vloni skončil klub po základní části mezi čtrnácti dalšími konkurenty devátý a musel do předkola play off. V něm vyřadil osmý Norimberk, ve čtvrtfinále ale již byl nad síly pozdější finalista z Mnichova. Mistrem ligy se stal Berlín.

V aktuálním kádru se kromě domácích hráčů objevují také čtyři Kanaďané - jedním z nich je Brendan O'Donnell, který nedávno působil v Kladně. Po jednom zástupci má také Finsko, Švédsko, Norsko i USA. V minulosti obléklo tento dres sedm českých hráčů.

Klubové barvy jsou červená a žlutá, zázemí našel tým v multifunkční aréně ISS Dome z roku 2006, kde sídlí i basketbalisté a kapacita převyšuje 13 000 diváků.


HC Ambri Piotta
Od Plzně sedm hodin cesty vzdálená městečka Ambri a Piotta se nacházejí blízko italských hranic mezi Luganem a Zurichem. Klub byl založen v roce 1937 a nikdy se nestal mistrem své země. Poslední medailí je stříbro ze sezóny 1998/99, ve sbírce jsou ještě čtyři bronzy.

V minulé sezóně obsadili hráči mezi celkovými třinácti účastníky poslední postupovou pozici - desátou. V předkole play off pak byl nad síly celek Lausanne. I tak šlo o posun, o rok dříve završilo dlouhodobou část mužstvo jedenácté.

V aktuálním kádru nalezneme hned dva české hráče - Filipa Chlapíka a Michaela Špačka. V minulosti zde hráli třeba ale také v Plzni dobře známí Tomáš Vlasák, Dominik Kubalík, Pavel Vostřák, Tomáš Kucharčík či Zdeněk Sedlák. V historii to bylo již 21 Čechů. V týmu jsou nyní ještě i zástupci Rakouska, USA, Itálie, Švédska a Finska.

Obě mužstva se mohou potkat po dlouhých letech, naposledy zkřížily hokejky v srpnu roku 2003, když Plzeň prohrála 2:4, její góly obstarali Dvořák a Andrašovský. O rok dříve se ale po brankách Štefanky a Andrašovského radovala naopak ona 2:1. Za poražené zase nahrával Sedlák.

Klubové barvy jsou modrá a bílá, domácí halou je Pista la Valascia pro 7 000 diváků.


HC Bolzano
Šest set kilometrů vzdálené Bolzano je městem na severu Itálie. Klub byl založen v roce 1933 a je rekordmanem ve své zemi - titul vyhrál devatenáctkrát. K tomu přidal čtrnáct stříber a třináct bronzů. Od sezóny 2013/14 působí v Erste Bank Eishockey Lize, kterou již dokázal vyhrát dvakrát a jednou byl stříbrný.

Vloni Bolzano skončilo ve čtrnáctičlenné lize po základní části deváté, český účastník Znojmo sedmé. V předkole play off ovšem jízda vyřazovacími boji skončila, když nad síly byl v obou střetnutích osmý Klagenfurt.

Italský tým je tvořen z poloviny vlastními hráči, dalších třicet procent tvoří Kanaďané. A to včetně trenéra Glena Hanlona, který působil v NHL či u švýcarské reprezentace a ještě vloni ve Znojmě. Dalších třináct procent týmu tvoří Američané a jeden hráč je z Nizozemska.

Plzeň na sebe s Bolzanem narazí poprvé od podzimu v roce 2018, kdy je dohromady svedlo osmifinále Ligy mistrů. Škoda tehdy prošla až do semifinále a italskému soupeři dvakrát nadělila šest gólů - 6:1 a 6:2.

Klub sídlí v Sparkasse Areně, která kapacitou lehce převyšuje počet 7000 diváků. Barvy vyznává červené a bílé, v minulosti obléklo tento dres devět českých hráčů. A to včetně Jaromíra Jágra, který v pěti zápasech nasbíral šestnáct bodů (8+8).