Opráší Plzeňáci vzpomínky na bodový zisk v Ostravě?

P l z e ň - Pět posledních zápasů v Ostravě Plzeň nebodovala. Další pokus na zlomení „ostravského prokletí“ čeká na Plzeňáky v neděli 28. ledna, kdy se po reprezentační přestávce znovu roztočí extraligový kolotoč. Do zápasu v plzeňském dresu poprvé naskočí Martin Paroulek, chybět bude Marek Schwarz. Jinak bude plzeňský tým kompletní, tedy i s Michalem Dvořákem, který na Slavii nehrál kvůli disciplinárnímu trestu. A také s novým kapitánem, kterým je někdejší centr Vítkovic Aleš Krátoška. Ostravanům budou chybět Vala a Olesz.

Skóre 6:28 z posledních pěti zápasů je dosti výmluvné. Poslední výhra Plzně v Ostravě se datuje do čtvrtfinálové série v sezóně 2001-02, o výhře 3:2 rozhodl Michal Straka po skvělé přihrávce Radka Dudy. Od té doby z Ostravy Plzeňáci nepřivezli jediný bod. V každém z těchto zápasů dokázal bodovat současný centr Vítkovic Jiří Burger (4+7).

Letošním stánkem ostravského celku se stala hala v Ostravě Porubě. Palác kultury a sportu se podrobuje přestavbě kvůli hostitelství mistrovství světa. Porubský azyl herně sice vítkovickým hokejistům vcelku svědčí, zklamáním jsou pro vedení divácké návštěvy. Také proto se rozhodli na severu Moravy řešit nabídkou vstupu zdarma pro některé návštěvníky. Průměrná letošní návštěva na domácích zápasech Vítkovic činí 3382 fanoušků.

Příznivci Ostravanů dávají letos velmi hlasitě najevo nesouhlas s některými kroky vedení. Po protestech proti trenérovi Ladislavu Svozilovi přišel hlasitý nesouhlas s vyřazením tehdejšího kapitána Romana Kaděry z týmu. Vítkovický kádr nyní zasáhl odchod další opory, do ruského Togliatty byl uvolněn do konce sezóny brankář Jiří Trvaj, jehož místo mezi třemi tyčemi zaujal Marek Pinc. Exlitvínovský gólman zkoušel také ruské angažmá, to však nevyšlo. V Litvínově mezitím opanoval pozici jedničky plzeňský odchovanec Michal Mařík.

Letos se Plzeňáci 65 minuty hry nemohli trefit do vítkovické sítě. Po příhrávce Pospíšila protrhl střeleckou smůlu obránce Michal Dobroň. Pro Plzeň smutnou kuriozitou byly dva góly Vítkovic v oslabení v témže zápase. Jedním z úspěšných vítkovických střelců byl loňský útočník Plzně Juraj Štefanka.

ŠtefankaHC Vítkovice - HC Lasselsberger Plzeň 4:0 (0:0,2:0,2:0)
Branky: 39. Irgl (Ficenc, Hubáček), 40. Burger (Kaděra, Krayzel), 52. Ficenc (Chmelíř), 55. Irgl (Hubáček). Rozhodčí: Nečas - Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 4:4, navíc Krátoška (Plzeň) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 3032.

HC Lasselsberger Plzeň - HC Vítkovice 4:3 (2:1,1:2,0:0-1:0)
Branky: 5. Dobroň (Pospíšil), 7. Krátoška (Hanzlík, Sedlák), 28. Straka (Pospíšil, Nedoma), 65. Matějovský (Krátoška) - 14. I. Padělek (Turek), 22. Zápotočný (Míka), 40. Štefanka (Kumstát). Rozhodčí: Havlík - Chytil, Dědek. Vyloučení: 5:8, navíc Dvořák - M. Tomášek oba 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 6144.

vs. HC Vítkovice HC Lasselsberger Plzeň
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 7. 12.
Skóre 91:86 90:94
Výhry 14 12
Remízy 6 4
Prohry 13 16
Body 48 39
Hráči
Nejproduktivnější hráč Burger - 28 (13+15) Straka - 24 (13+11)
Nejlepší střelec Burger – 13 Straka - 13
Nejvíce trestných minut Tomášek - 50 Dvořák - 94
Nejlepší +/- Černošek - +11 Výborný - +4
Brankáři Pinc - 92,82 % Schwarz - 91,60 %

Sestavy mužstev z minulého kola

Vítkovice: Pinc - Jurečka, Seman - Ficenc, Černošek - Kumstát, Rimmel - Chmelíř, Zápotočný - Míka, Burger, Hubáček - I.Padělek, Turek, Olesz - Irgl, Štefanka, Tomášek - Köhler, A.Padělek, Krenželok.

Plzeň: Schwarz - Dobroň, Dobrovolný, Cartelli, Výborný, Kubeš, Hanzlík - Pospíšil, Straka, Andrašovský - Důras, Hurtaj, Šaffer - Matějovský, Krátoška, Švík - Jelen, Kracík, Bílek.