Preview 31. kolo

Svátek svatého Štěpána je v Plzni ve znamení derby!

Období vánočních svátků sice ještě zcela neskončilo, avšak indiáni již opět vyrážejí k extraligovém souboji, hostí západočeské derby.


HC ŠKODA PLZEŇ
vs.
HC ENERGIE KARLOVY VARY

LOGSPEED CZ Aréna, Plzeň
26. prosince 2022
31. kolo Tipsport extraligy

Posledních čtrnáct soubojů s Energií je nesmírně vyrovnaných, oba soupeři sedmkrát uspěli. Letošní zápasy jsou ale zatím v moci modrobílých, kteří nejprve před svými fanoušky zvítězili 6:3, poté 5:4 v prodloužení dobyli i KV Arenu. Těmito výhrami zároveň Škoda zpřetrhala šnůru tří výher Karlových Varů.


Z tábora soupeře
Energie vloni zakončila své putování základní částí na posledním postupovém místě, tedy dvanáctém. V předkole play off čekaly Pardubice, které zvítězily 3:0 na zápasy - doma 3:2 a 4:2, v lázeňském městě pak postup stvrdily 3:2 v prodloužení.

Letos je umístění na chlup stejné, přitom Energie vstoupila do soutěže pravou nohou, v úvodních čtrnácti kolech pouze pětkrát nebodovala. Jenže pak se karta zcela obrátila a aktuální jsou pouhé čtyři výhry z posledních šestnácti duelů.

Vedení klubu se již na podzim odhodlalo k celé řadě změn. U trenéra Davida Bruka nahradil kolegu Grofa Vojtěch Šik, skončil i Jozef Baláž, za moře odešel Robin Sapoušek, nevyvedlo se hostování Matěje Chalupy a do Pardubic zamířil Tomáš Vondráček. Opačným směrem putoval Filip Koffer, z konkurenčního Mountfieldu přišel Fin Joona Huttula, z Mladé Boleslavi Matěj Stříteský a naposledy ze země tisíce jezer další hráč - Mikko Juusola. „Nejsem spokojen s výkony i přístupem některých útočníků. Příchodem Mikka zároveň chceme zvýšit konkurenci v útočných řadách. Věříme, že pro náš tým bude platnou posilou,“ komentoval pro klubový web nejnovější příchod hlavní trenér Energie David Bruk.

Bodově se v týmu nejvíce daří Tomáši Rachůnkovi, který nastřílel pět branek a přidal šestnáct asistencí. V zádech má Petra Koblasu (12+5) a dvojici Ondřej Beránek (10+4) a Dávid Gríger (4+10). Mezi třemi tyčemi odchytal více minut Štěpán Lukeš, avšak úspěšnost zákroků nevytáhl nad hodnotu 90. Těsně nad ní je naopak parťák Vladislav Habal.

Jako tým má Energie zcela nejhorší početní výhody, hra v oslabení je devátá. Stejně je na tom i suma posbíraných trestných minut a rozdaných hitů, ta zblokovaných střel je ovšem třetí nejvyšší. Domácí průměrná návštěva lehce přes 3000 fanoušků je po Mladé Boleslavi těsně třináctá.



Výsledky posledních zápasů
HC Sparta Praha 3
HC Škoda Plzeň 0
(2:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. M. Forman (Horák, Polášek), 7. M. Forman (Sobotka, Řepík), 35. Řepík (TS).
HC Škoda Plzeň: Pavlát (Vondraš) – Kaňák, Zámorský, Kvasnička, Piskáček (C), Houdek, Kremláček – Hrabík, Kodýtek (A), Pour – Suchý, Mertl (A), Holešinský – A. Dvořák, Bitten, Rekonen – Dáňa, Soukup, Malát.


HC Energie Karlovy Vary 0
HC Olomouc 3
(0:2, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Nahodil (Orsava, Mareš), 20. Navrátil (Plášek ml., Mareš), 37. Knotek (Nahodil, Orsava).
HC Energie Karlovy Vary: Lukeš (21. Habal) – Huttula, Pulpán (A), Bartejs, Stříteský, Rulík, Havlín, Rohan – Koblasa, Černoch (C), O. Beránek – Rachůnek (A), Hladonik, Koffer – Juusola, Gríger, Kofroň – Redlich, Jiskra, Kružík.