Notes #20: Sparta vs. Plzeň s Málkem

P l z e ň - Nepříliš dobré vzpomínky mají sparťané na Romana Málka, který v loňské sezóně se Slavií prošel přes Holešovické do finále extraligy. Nyní se s penaltovým mágem utkají podruhé v krátké době, tentokrát bude Málek hájit branku Plzně, poprvé před plzeňskými fanoušky! Duel s druhým celkem extraligy bude zároveň návratem Michala Straky, nového kapitána, do plzeňského dresu. Trenéři Sparty stále nemohou počítat s Petrem Tonem, Petrem Havelkou a Pavlem Šrekem. Plzeň by měla být kompletní, situace v tabulce domácím borcům velí bodovat.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC SPARTA PRAhA

38. kolo – pátek 9. ledna 2004 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

P l z e ň - Pomineme-li skutečnost, že Plzeň se v současnosti pohybuje daleko za předsezónním cílem, je letošní sezóna z pohledu Plzně výjimečná. Stejně jako loni, i letos Plzeň překvapila několika přestupy, nedávný příchod Romana Málka však působil doslova jako šok. Hlavní persóna loňského slávistického vítězství se letos netěšila takové důvěře Vladimíra Růžičky a výměnou za Aleše Krátošku a Zdeňka Šmída zamířila do Plzně na hostování do konce sezóny. Doprovodil jej v ten samý den Michal Straka, dlouholetý Plzeňák, který se vrátil z Liberce do svého rodného klubu. Oba hokejisté zaokrouhlili počet hráčů, který letos za Plzeň nastoupil na 40! Toto číslo je plně srovnatelné s počtem hráčů, který letos nastoupil za Spartu, která mnoha hostováními řešila svoji situaci s rozsáhlou marodkou. I na brankářském postu se letos vystřídalo nevídaně gólmanů. Nejprve hájil branku Libor Barta, příležitost dostával i Zdeněk Šmíd. Mezitím do Plzně přišel na hostování Marek Schwarz, nyní tedy Roman Málek. Stejný počet hráčů již vystřídalo i kapitánské „C“. Věřme, že pozměněný kádr se nadechne k očekávanému útoku na lepší pozice než současné umístění, které Plzni rozhodně nesluší.


HC SPARTA PRAHA
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

V POKLIDU PRVNÍ ČTYŘKY

Sparta sice nepodává letos tak suverénní výkony jako vedoucí Pardubice, punc největšího rivala Východočechů ji však upřít nelze. Před sezónou nově sestavený tým má ve svém středu mnoho výtečných hokejistů a v boji o titul bude jistě hrát jednu z hlavních rolí.

V průběhu sezóny Spartu decimovala rozsáhlá marodka. Více než deset hokejistů vypadlo koučům Sparty kvůli zdravotním problémům. Nejhorší však mají Holešovičtí za sebou. Přesto v Plzni stále nenastoupí Petr Ton, Petr Havelka a někdejší bek Plzně Pavel Šrek.

Očekávanou oporou Sparty je brankářský veterán Petr Bříza, který se drží v první pětce brankářů s nejvyšším procentem úspěšnosti zásahů. Poslední utkání „venku“ však sparťanskému veteránovi příliš nevyšlo a po šesti brankách od Ostravanů se nechal střídat Šindelářem.

Jan MarekNic ze svého umu ve Spartě neslevil Jan Marek, v současnosti nejproduktivnější hráč holešovického klubu. Do své obávané formy se dostalo duo Kratěna-Broš, které také oprášilo pověstnou spolupráci s navrátivším se Martinem Chabadou. Dohromady nastříleli již 30 gólů a všichni z tohoto tria si udržují průměr bod na zápas. Předpoklady, se kterými do Sparty přišel, začíná naplňovat i slovenský mistr světa Luboš Bartečko.

Před posledním kolem byl čtvrtým v týmové produktivitě explzeňský bek Josef Řezníček. Postavou menší obránce již vstřelil šest branek a přidal jedenáct asistencí. Druhý nejproduktivnější bek Sparty Pavel Šrek nasbíral o plných 12 bodů méně.

Sestava Sparty ze 37. kola:

Bříza - Sloboda, Řezníček, L. Procházka, Srdínko, Výtisk, Jan Hanzlík - Kratěna, Broš, Chabada - Bartečko, Marek, Tomajko - Špilár, Šimíček, Z. Sedlák - od 54. navíc Ujčík.

Sparťané v řeči čísel
Nejproduktivnější hráč
Nejlepší střelec
Nejlepší nahrávač
Vítězné góly
Góly v oslabení
Nejlepší v +/-
Nejhorší v +/-
Nejtrestanější hráč
Marek – 36 (15+21)
Kratěna, Marek - 15
Marek - 21
Kratěna - 5
Marek - 3
Hanzlík - +10
Vondráček - -7
Řezníček - 89

12 898 divákůRekord v návštěvnosti padl

Sparťané jsou sice dlouhodobě nespokojeni s počtem diváků v T-Mobile Aréně, ovšem atraktivní zápasy dokážou holešovickou halu nevídaně zaplnit. Posledním příkladem bylo pražské derby Sparta-Slavia, které v dresu Slavie odchytal Roman Málek. Před návštěvou 12 989 sparťané skolili poprvé v sezóně svého pražského rivala. Padl tak zároveň letošní rekord v návštěvě na extraligovém utkání.

Sparta v zápase na stadionech soupeřů

Zajímavé bilance dosáhli sparťané v zápasech venku. Z osmnácti duelech ani jednou utkání nepokročilo do prodloužení. Osmkrát Sparta normální hrací době zvítězila, desetkrát odešla poražena. Celkově mají Holešovičtí záporné skóre 44:48 a se ziskem 24 bodů jim patří třetí místo v tabulce zápasů venku za Pardubicemi a Slavií.

Paroulek proti svým nedávným spoluhráčem

Řezníček v souboji s KrátoškouV posledním kole se Paroulek vrátil na led Vsetína, kde se nejvíce zapsal do podvědomí veřejnosti. Po návratu ze zámoří působil přes rok právě ve Spartě, proti které se dnes postaví v dresu Lasselsbergeru Plzeň. Na led, který zná "jak své boty", se opět vrací Josef Řezníček, daleko nejproduktivnější obránce Sparty v dosavadním průběhu sezóny. V Plzni se objeví i její kmenový hráč hostující ve Spartě, Zdeněk Sedlák.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

SILVESTR ORÁMOVANÝ BODEM

Před přelomem roku přivítali Plzeňáci na svém ledě Znojmo. Nepříjemný soupeř z jižní Moravy se velkou část zápasu bránil plzeňskému tlaku, ovšem vítěz při plzeňských šancích měl vždy jméno Tomáš Duba.

Mladý znojemský gólman čaroval, vychytal několik samostatných nájezdů, když byl již překonán, zastoupila jej několikrát tyč, před odkrytou brankou vytoužený prostor netrefil Matějovský. Nakonec se puk přeci jen v síti ocitl, po střele od modré z hole Dobroně, jenže po chvíli Benák lehkou střelou od modré vrátil hostům vedení a zajistil nakonec tři body.

Ani reparát v podobě západočeského derby Plzni nevyšel. V rozpačité atmosféře na stadionu se Plzeň dostala do vedení. Opět to byla střela od modré, tentokrát kapituloval Franěk po ráně Vostřáka. Po přestávce vyrovnal v přesilovce Ptáček, za chvíli stadion rozjásal Andrašovský, ale zpět získané vedení dlouho nevydrželo.

V 35. minutě přišel rozhodující moment zápasu. Dvořák se dostal do sóla, které Franěk levým betonem zlikvidoval. Vyražený puk se dostal ke Skuhravému, který obloučkem puk vyhazoval z obranného pásma. Jeho zásah byl mnohem efektivnější, než si možná i sám autor přihrávky myslel. Na útočné modré puk ze vzduchu stáhl Petr Kumstát a sám před Šmídem dlouhou kličkou nezaváhal. Učebnicové „nedáš-dostaneš“.

Třetí třetina začala další pohromou. Tvrdík od mantinelu vystřelil, Šmíd puk vyrazil, ale přímo k volnému Bednaříkovi, který skóre otočil. Plzeňáci přeci jen vyrovnali, v přesilovce namířil utěšenou ránu do sítě Josef Straka. V prodloužení již gól nepadl, západočeské derby vítěze nemělo, z čehož měli mnohem více radosti hosté, na jejichž lavičce se do Plzně vrátil Richard Farda.

Čtvrtý zápas v řadě, v němž Plzeň nedokázala vyhrát. Poprvé se Lassselsberger propadl až na 13. místo s desetibodovou ztrátou na osmé Kladno. Povážlivě se také začaly k Plzni přibližovat čtrnácté České Budějovice, které se v tom samém kole doma poradily s Litvínovem 4:3. Rozdíl mezi oběma kluby již byl pouze devět bodů.

Sestava Plzně ze 37. kola:

Málek - Dobroň, Jindřich, Cartelli, Výborný, Nedoma, Klaus (18. Dobrovolný) - Šaffer, J. Straka, Andrašovský - Vostřák, M. Straka, Matějovský - Hurtaj, Paroulek, Kracík - Mar. Havel, Dvořák, Důras.

Přichází Roman Málek, vrací se Michal Straka!

Slavia a Plzeň si zopakovaly loňský šokující trejd Dudy, Krátošky a Ujčíka. Letos se ze Slavie na západ Čech stěhoval Roman Málek. Končící plzeňský kapitán Aleš Krátoška nevěřil vlastním uším: „Když mi řekli, za koho jsem vyměněný, tak jsem mu řekl, že si musí dělat srandu,“ řekl v rozhovoru pro idnes.cz. Spolu s Krátoškou se do Prahy stěhoval i Zdeněk Šmíd, který den předtím odchytal duel s Karlovými Vary. V ten samý den zveřejnily oficiální internetové stránky Liberce a Plzně informaci, že do Plzně přestupuje někdejší centr Keramiky a plzeňský odchovanec Michal Straka. Na druhou stranu zamířil Jiří Hanzlík.

10

Nepočítáme-li již Jiřího Hanzlíka a Aleše Krátošku, při srovnání sestavy z prvního a 36. extraligového kola zůstalo v sestavě Lasselsbergeru pouze deset shodných jmen. Takto radikální obměnu kádru během sezóny neprodělal žádný jiný extraligový tým. Všechny letošní zápasy v dresu Plzně odehráli po odchodu Jiřího Hanzlíka již pouze dva hokejisté současného kádru, útočníci Radek Matějovský a Josef Straka.

Paroulek zabodoval

Paroulek sleduje jak Vostřák jeho přihrávku proměňuje v gólZ celkově nepříliš povedeného zápasu proti Karlovým Varům mohl odjíždět alespoň trochu spokojen Martin Paroulek. Po zásluze byl ve svém druhém zápase před vlastními fanoušky vyhlášen nejlepším mužem Plzně. Několikrát se blýskl individuální akcí, pozornost budil neúnavným pohybem, ocitl se ve velké šanci a přihrál na první gól Pavla Vostřáka. Tato asistence byla prvním bodem Paroulka po jeho příchodu do Plzně.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Nádech prestiže mají duely Keramiky Plzeň a Sparty Praha. V nejužším vedení Sparty figuruje muž, který mj. přivedl do Plzně Dušana Salfického či stál za prvním příchodem Davida Pospíšila, bývalý manažer plzeňského klubu Luboš Koželuh. Obchod a spolupráce mezi oběma kluby je vcelku čilá. Ze současného kádru Pražanů v Plzni hrál ve 2. pol. 90. let Pavel Šrek, loni působil část sezóny v Plzni Viktor Ujčík, většinu své kariéry strávil v Plzni její dlouholetý kapitán Josef Řezníček. V Plzni mají naopak zkušenosti ze Sparty Michal Dobroň, závěr loňské sezóny prožil na hostování ve Spartě Milan Nedoma, čtrnáct dní ve Spartě strávil ale také Milan Vobořil na zkoušce. Do Plzně také ze Sparty zamířil Václav Eiselt a dnes už bývalý útočník Lasselsbergeru Radek Duda. Přestupovou jízdu mezi Prahou a Plzní absolvoval loni také Daniel Branda, který však po sezóně odešel do Ruska. Nejaktuálnějšími změnami je výměna Marek Schwarz - Zdeněk Sedlák a příchod Martina Paroulka.

Některá utkání se Spartou fanoušci Plzně jistě dlouho nezapomenou. Např. "legendární" debakl z 18. ledna 1998 0:10, ve kterém explzeňský Jelínek vstřelil za Spartu hattrick, či čtvrtý čtvrtfinálový duel, který rozhodl po chybě Salfického nahozením za branku Jaromír Kverka!

V loňské sezóně Plzni proti Spartě nedařilo. V prvním duelu tehdejší keramici marně bojovali v Holešovicích s brankářem Břízou, dech jim braly i přesné trefy sparťanů. Konečná úprava z hole Voláka znamenala jen snížení na 1:4, což byla vzhledem k průběhu velmi krutá porážka. Následný vzájemný zápas na ledě Plzně rozhodl svoji bombou Valdemar Jiruš. Tento zápas byl premiérou Viktora Ujčíka v dresu Plzně před domácím publikem. S bojovnou náladou odjeli Plzeňáci ke třetímu duelu, opět na Spartě. Přesnou ranou od modré poslal Plzeň do vedení Dobroň, ale zásahy Ptáčka a Tomajka vyrovnaný zápas otočily. Až poslední zápase přinesl Plzni tři body. Na úvodní gól Kratěny odpověděli Hurtaj, Dvořák a vše pečetil Branda.

Plzeň a Znojmo spolu sehrály v historii samostatné české extraligy 18 zápasů. Až poslední vzájemný souboj loňské sezóny skončil remízou, premiérovou v soubojích obou týmu, které se nikdy nepotkaly v play-off. Prozatímní účet mluví ve prospěch Plzně, která v osmnácti zápasech vybojovala deset vítězství. Skóre je také nakloněno Plzeňanům.

Celková bilance Plzeň vs. Sparta
42 11 2 2896:146

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. SPARTA

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučených 13 (6-7)
Průměrný počet střel 65 (30-35)
Průměrný počet diváků 6806
Průměrný počet diváků v Plzni 6350

Zápasy obou soupeřů se těší velkému diváckému zájmu. V těchto statistikách lámalo rekordy čtvrtfinále v sezóně 1997/98, průměrná návštěva na zápase této série činila bezmála 10 000 fanoušků. Pátý, rozhodující duel na ledě Sparty zhlédlo rekordních 13 534 diváků!