Preview PK1 a PK2

Vyřazovací boje jsou tu, Plzeň míří do Liberce!

Modrobílí se pošestnácté v řadě kvalifikovali do bojů o mistrovský pohár a první krok přichází nyní, Škoda míří pod Ještěd.

1. zápas PK ONLINE: LIBEREC vs. PLZEŇ od 18:00!

2. zápas PK ONLINE: LIBEREC vs. PLZEŇ od 19:00!


BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Home Credit Arena, Liberec
8. a 9. března 2023
1. a 2. zápas PK

Hned tři z letošních čtyř vzájemných duelů nerozhodla základní hrací doba, nakonec si body rozdělili oba soupeři v poměru 8:4, úspěšnější byli Podještědští. Historicky na sebe Plzeň s Libercem v play off narazí potřetí, obě předchozí čtvrtfinálové bitvy v letech 2010 i 2017 opanovali v poměru 4:2 na zápasy Severočeši.

Z tábora soupeře
Tygři vloni skončili sedmí a v předkole vyřadili 3:2 na zápasy Brno, ve čtvrtfinále ale již byla nad síly 1:4 Sparta. Letos je umístění o dvě příčky lepší, přesto nakonec o pouhý bod uhájili první postupovou čtyřku hráči Mountfieldu.

Přesto Podještědští vstupují do vyřazovacích bojů s ideálně načasovanou formou, ovládli posledních devět zápasů. „Série určitě přišla v pravou chvíli. Před play off byl asi nejideálnější čas, kdy mohla. Ve výsledku nejde ani tak o sérii, jako spíš o naše konstantní výkony, které jsme podávali zápas co zápas. To nás na té vlně drželo,“ komentuje pro klubový web gólman Petr Kváča.

I on k celkovému umístění Tygrů značně pomohl, co se týče úspěšnosti zákroků, byl v celé soutěži jen o kousíček úspěšnější brněnský Dominik Furch. Parťák Jakub Neužil těsně překročil hodnotu 90 v sedmi odchytaných duelech, mladý Král pak ve dvou nedosáhl na 85,5. Kváča tak zasáhl do třiačtyřiceti zápasů s výsledným číslem 92,53 procent. 2630 odchytaných minut je pak v celé soutěži nejvíce.

V útoku se nejlepším střelcem mužstva stal Oscar Flynn s dvaadvaceti přesnými zásahy, pouze čtyři hráči si v extralize vedli lépe. Navíc přidal šestnáct asistencí, tento celkový výkon rovněž nikdo ze spoluhráčů nepřekonal, vyrovnal jej ale Adam Najman (9+29), který odehrál o tři utkání méně. O dva body zpět zůstali Michal Birner (15+21) a Tomáš Filippi (12+24). V minulé sezóně ještě kapitán Škody Michal Bulíř stihl vinou zranění jen dvacet zápasů se ziskem deseti bodů (3+7).

Početní výhody Liberce platily v základní části v extralize za osmé nejlepší, využita byla prakticky každá pátá. Hra v oslabení ale byla až dvanáctá, Severočeši v nich vstřelili alespoň dva góly. Pouze čtyři celky posbíraly méně trestných minut, suma rozdaných hitů je jedenáctá nevyšší a zblokovaných střel desátá.

„Plzeň je nepříjemný a urputný soupeř. Čekám vyrovnané zápasy, ve kterých budou rozhodovat maličkosti,“ pronesl pro klubový web Jaroslav Vlach. „Všechny play off série jsou náročné. Plzeň má velmi rychlé a bruslivé mužstvo a my se na ni nachystáme jako na každého jiného soupeře,“ doplňuje jej trenér Patrik Augusta.


Výsledky posledních zápasů

HC Škoda Plzeň 3
Motor České Budějovice 5
(0:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 1. Rekonen (Holešinský, Zámorský), 29. Mertl (Pour, Pavlát), 55. Mertl – 4. Šenkeřík (Raška I), 21. Gulaš (Štencel), 36. Přikryl (Valský, Vondrka), 41. Doležal (Percy), 60. Přikryl.
HC Škoda Plzeň: Pavlát (Mi. Svoboda) – Skok, Zámorský, Houdek, Jiříček, Baránek, Jaroměřský – Schleiss (C), Holešinský, Rekonen – Pour, Mertl (A), Blomstrand – M. Beránek, Honejsek, Hrabík – Bitten, Suchý, Adamec.


Bílí Tygři Liberec 2
HC Vítkovice Ridera 1sn
(0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 42. Ivan (Rychlovský), roz. nájezd Vlach – 15. Lindberg (Mueller).
Bílí Tygři Liberec: Kváča (Neužil) – Balinskis, Nedomlel, Derner, Melancon, Ivan, Kolmann, Štibingr – Birner (A), Filippi, Ordoš – Frolík, A. Najman, Flynn – Vlach, Jelínek (C), Rychlovský – Šír (A), Dlouhý.