PK1: LIB - PLZ

PK1: LIB - PLZ 4:1 - První bitva pro Liberec

Vrchol sezóny je tady! Dnešním dnem odstartovaly vyřazovací boje, potřetí v historii měří síly Škodovka s Libercem. Obě předchozí série patřily Bílým Tygrům a i dnes domácí začali lépe.

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň

4:1
2:0, 1:0, 1:1

Branky a nahrávky: 2. Rychlovský (Kolmann, Ivan), 7. Filippi (Melancon, Bulíř), 25. Rychlovský (Jelínek), 50. A. Najman (Vlach, Balinskis) – 53. Rekonen (Holešinský)
Průběh utkání: 0:0, 4:0, 4:1.

Rozhodčí: Hejduk, Pilný – Kajínek, Ondráček.

vyloučení
4:7
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
32:23
Zblokované střely
16:9
Hity
6:5
Vhazování
39:18
Diváci
4392

Bílí Tygři Liberec

Kváča (Neužil) – Balinskis, Nedomlel, Derner, Melancon, Ivan, Kolmann, Štibingr – Birner (A), Filippi, Bulíř (A) – Frolík, A. Najman, Flynn – Ordoš, Jelínek (C), Rychlovský – Vlach, Šír, Dlouhý.

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Svoboda) – Houdek, Zámorský, Baránek, Piskáček (A), Skok, Budík, Jaroměřský – Schleiss (C), Holešinský, Rekonen – Suchý, Mertl (A), Blomstrand – M. Beránek, Honejsek, Hrabík – A. Dvořák, Bitten, Pour.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 60 32 4 28 87,50 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Marek Baránek 0 0 0 -1 2
Martin Beránek 0 0 0 -1 0
Samuel Bitten 0 0 0 0 0
Ludwig Blomstrand 0 0 0 -2 0
Vojtěch Budík 0 0 0 -1 0
Adam Dvořák 0 0 0 0 0
Adrián Holešinský 0 1 1 1 0
Antonín Honejsek 0 0 0 0 0
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Kryštof Hrabík 0 0 0 -1 2
Jan Jaroměřský 0 0 0 1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -2 2
Jan Piskáček 0 0 0 -2 2
Jakub Pour 0 0 0 0 0
Aleksi Rekonen 1 0 1 1 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 2
Jan Skok 0 0 0 -1 0
Filip Suchý 0 0 0 -2 2
Petr Zámorský 0 0 0 0 2

komentář

Úvod prvního zápasu jasně patřil Bílým Tygrům. Již na konci druhé minuty vystřelil od modré čáry Petr Kolman a jeho prudkou ránu lehce tečoval na hranici brankoviště Jakub Rychlovský. Plzeňská lavička zkoušela ještě protestoval, vzala si trenérskou výzvu, ta ovšem úspěšná nebyla. Liberec tak pokračoval v tlaku, v početní výhodě se nicméně neprosadil. Severočeši svůj náskok zdvojnásobili až v sedmé minutě. Melancon zavezl kotouč do útočného pásma, tam si všiml volného Tomáše Filippiho, který ostrou ránou znovu prostřelil maskovaného muže indiánů. Na opačné straně se pokoušel Kváču prostřelit Jakub Pour, neměl však potřebné štěstí. Posléze si nabruslil do útočné třetiny Ludwig Blomstrand a jeho sražená rána nepříjemně trefila domácího Melancona do obličeje, se zakrváceným obličejem domácí obránce rychle spěchal do kabiny. Liberec pro změnu neproměnil rychlý brejk, přihrávka Rychlovského na druhou vlnu, kam si sjížděl Jelínek, byla nepřesná. Po první třetině tak ztráceli indiáni na svého soupeře dvě branky.

Druhou třetinu načali Plzeňané v početní výhodě, nebezpečnou ránu Honejska z pravého kruhu ale dokázal Kváča zkrotit. Už při rovnovážném stavu zachybovali hosté v rozehrávce, Jelínek rychle předal kotouč Jakubu Rychlovskému, který si najel na pravý kruh a rychlým švihem znovu propálil Pavláta. Následně od modré čáře pálil obránce Balinskis, ač se štěstím, přesto hostující brankář stačil tentokrát včas zasáhnout. Nedlouho poté se o slovo přihlásila i Škoda. Nejprve měl spoustu prostoru kolem sebe na levé straně Filip Suchý, jeho křižná rána ovšem v bráně neskončila. Lépe si nevedl ani Michal Houdek, který to dvakrát zkoušel tvrdě od modré čáry, ani tentokrát se stav nezměnil. A když se neujala ani rána explzeňského Michala Bulíře, prohrávali indiáni po čtyřiceti minutách již o tři branky.

Třetí periodu odšpuntoval Petr Zámorský, který napřáhl v přesilové hře na modré čáře, před Kváčou ještě dobře clonil Hrabík, avšak nula na plzeňském kontě svítila i po této příležitosti. Naopak navýšit domácí vedení se pokoušel Birner, který měl kolem sebe místo na levém kruhu, v permanenci byla lapačka Dominika Pavláta. Vzápětí se až před brankáře Škody prokličkoval Ordoš, forhendovou kličku nicméně, i za cenu faulu, nedotáhl do zdárného konce. A pro indiány bylo ještě hůře, Zámorského totiž doplnil na trestné lavici Baránek a domácí dostali k dispozici minutovou početní výhodu pět na tři. Tu se jim nicméně využít nepovedlo, avšak následnou pět na čtyři již ano. Sražená rána z pravého kruhu se od zadního mantinelu odrazila k Adamu Najmanovi, který se štěstím propasíroval puk do sítě. Nyní hosté ale přispěchali s rychlou odpovědí. Holešinský se dostal přes dva hráče až ke střele, Kváča jeho pokus jen vyrazil, odraženého puku se zmocnil Aleksi Rekonen, který bekhendem pověsil puk pod horní tyčku. Závěr už si Liberec svědomitě pohlídal, první bod tak po prohře 1:4 berou Severočeši.

FOTO: Marek Sekáč.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Bílí Tygři Liberec): „Jsme rádi, že jsme první utkání zvládli. Rozhodly podle mě dva rychlé góly v první třetině.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Do utkání jsme vstoupili špatně a od toho se poté odvíjel celý zápas. Měli jsme spoustu vyloučených a sami jsme žádnou přesilovku nevyužili. Do dalšího zápasu musíme změnit absolutně všechno, protože s takovým výkonem tu nemáme co dělat.