PK5: LIB - PLZ

PK5: LIB - PLZ 4:3pp - Plzeň klepala na dveře čtvrtfinále, nakonec je ale neotevřela

Série mezi Plzní a Libercem dospěla do svého finále. Rozhodující pátý duel se odehrál na severu Čech a Škodovka do něho měla fantastický nástup, rychle vedla o tři branky, nakonec z toho ale bylo velké drama.

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň

4:3p
2:3, 1:0, 0:0 - 1:0

Branky a nahrávky: 14. Dlouhý (Šír), 16. Dlouhý, 25. Rychlovský (Ivan), 62. A. Najman (Flynn, Rychlovský) – 4. Mertl (Houdek), 6. Suchý (Schleiss), 9. Bitten (Rekonen, Zámorský).
Průběh utkání: 0:0, 0:3, 4:3.

Rozhodčí: Kika, Pražák - Ondráček, Špůr.

vyloučení
2:3
Využití
0:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
36:26
Zblokované střely
18:12
Hity
9:4
Vhazování
30:34
Diváci
5891

Bílí Tygři Liberec

Kváča (Neužil) – Balinskis, Nedomlel, Derner, Melancon, Ivan, Kolmann, Štibingr – Birner (A), Filippi, Ordoš – A. Najman, Bulíř (A), Flynn – Vlach, Jelínek (C), Rychlovský – Průžek, Šír, Dlouhý.

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Svoboda) – Budík, Zámorský, Baránek, Piskáček (A), Houdek, Jaroměřský, Kremláček – Schleiss (C), Suchý, Pour – Holešinský, Mertl (A), Rekonen – M. Beránek, Honejsek, Adamec – A. Dvořák, Bitten, Blomstrand.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 62 33 4 29 87,88 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Adamec 0 0 0 -1 0
Marek Baránek 0 0 0 -1 2
Martin Beránek 0 0 0 -2 0
Samuel Bitten 1 0 1 -2 0
Ludwig Blomstrand 0 0 0 -1 0
Vojtěch Budík 0 0 0 -1 0
Adam Dvořák 0 0 0 -1 0
Adrián Holešinský 0 0 0 0 0
Antonín Honejsek 0 0 0 0 0
Michal Houdek 0 1 1 0 2
Jan Jaroměřský 0 0 0 1 0
Tomáš Mertl 1 0 1 0 2
Jan Piskáček 0 0 0 0 0
Jakub Pour 0 0 0 1 0
Aleksi Rekonen 0 1 1 1 0
Jan Schleiss 0 1 1 1 0
Filip Suchý 1 0 1 1 0
Petr Zámorský 0 1 1 -1 0

komentář

Západočeši měli vynikající vstup do zápasu. Hned v úvodu utkání číhal před brankou Holešinský, Kváča byl pozorný. Ve čtvrté minutě už šla ale Plzeň do vedení. Nahození Michala Houdka se odrazilo od zajímavě od Kváči před branku, kam si sjel Tomáš Mertl a jeho bekhendový pokus skončil pod horní tyčkou. Uběhly pouhé dvě minuty a indiáni svůj náskok dokázali zdvojnásobit. Hosté se rychle dostali do pásma, Filip Suchý se odhodlal ke střele a jeho pokus se prodral až za libereckého gólmana. Následně v početní výhodě pálil Jakub Pour, kotouč poskakoval po brankové čáře, tentokrát ale měli domácí štěstí. Na konci deváté minutě už Škoda vedla o tři góly. Laxnost obránců Bílých Tygrů potrestal Samuel Bitten, který zůstal nehlídaný na hraně brankoviště. Domácí lavička na vývoj zápasu zareagovala oddechovým časem. Škodovka se posléze dostala znovu do rychlého brejku, v situaci dvou na jednoho zakončoval Aleksi Rekonen, Kváča tentokrát bezchybný a Liberec posléze trestal. Jan Šír nahodil kotouč z rohu před plzeňského brankáře a po skrumáží protlačil puk za Pavláta Adam Dlouhý. A to z domácí strany nebylo vše. Po nahození od modré čáry se puk od mantinelu odrazil přívětivě znovu k Adamu Dlouhému, který následně pálil po poodkryté části klece. Po dvaceti minutách tak vedla Plzeň nad Libercem 3:2.

Na startu prostředního dějství si sjel do ideální palebné pozice Adam Najman, jeho ránu dokázal maskovaný muž indiánů včas zkrotit. Lépe si nevedl ani Nedomlel, po jehož pokusu si našel Pavlát puk ve své lapačce. Avšak Liberec se tíženého vyrovnání nakonec přece jen dočkal. Jakub Rychlovský dostal puk ideálně na pravý kruh, odkud rychlou střelou překvapil Pavláta. Uvis Janis Balinskis měl vzápětí na hokejce velký obrat, z výborné pozice ale branku Škody přestřelil. Poté liberecká aréna zatleskala Andriánovi Holešinskému, který odvolal faul na jeho osobu, hezké gesto fair play. Ke konci druhé třetiny se dostal mezi kruhy Tomáš Filippi, domácí útočník rychle střílel, Pavlát jeho střelu neudržel, nakonec mu ale pomohla obrana a skóre tak nadále zůstalo vyrovnané. To platilo i po další domácí střele, a tak se do šaten odcházelo za stavu 3:3.

Třetí část začali Severočeši v početní výhodě, od modré čáry pálil znovu Filippi, Pavlát ale zasahovat nemusel. Už při rovnovážném stavu zahrozil Tomáš Mertl, který si odpykal svůj trest, ranou z levého kruhu ale nechal vyniknout jen brankáře Kváču. Následně Derner trefil jen rozhodčího, odraženého puku se zmocnil Jakub Pour, ten si nabruslil mezi kruhy, ve velké šanci ale Škodě vedení nevrátil. Poté bylo vidět na všech hráčích, že jde do tuhého a nikdo se nechtěl dopustit osudové chyby. Po najetí do útočného pásma zkusil překvapit Kváču opět Jakub Pour, z velkého úhlu ale neměl potřebné štěstí. Na opačné straně se zkoušel vymotat až před Pavláta Oscar Flynn, maskovaného muže indiánů ale nepřekvapil. Lépe si nevedl ani Šír, po jehož ráně zazvonila z venkovní strany branková konstrukce. Jen o chvilku později hezky tečoval Birner letící kotouč, ještě lepší zákrok ale předvedl Dominik Pavlát. Od zadního mantinelu si pro změnu vybruslil Tomáš Mertl, ani on ale nerozsekl nerozhodný stav. A jelikož se to nepovedlo ani nikomu jinému, velké utkání tak muselo rozhodnout až prodloužení.

Nastavený čas načal svou střelou Jakub Pour, jeho rychlý švih na poslední chvíli vytáhl Kváča ramenem nad branku. Poté dostal přihrávku na brankoviště Adrián Holešinský, avšak taktéž neuspěl. Naopak Liberec rozsekl celou sérii z první akce v prodloužení. Adam Najman se dostal za záda plzeňských obránců a skrz betony Pavláta poslal Liberec do čtvrtfinále.

FOTO: Marek Sekáč.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Bílí Tygři Liberec): „Po třech gólech, které jsme inkasovali na začátku, jsme měli ještě spoustu času. Věřil jsem v sílu mužstva, už jsem tu na střídačce pár obratů zažil. Hodně nám pomohlo domácí prostředí. Respekt soupeři, který nám v celé sérii nedal kousek ledu zadarmo. Ještě větší respekt patří do kabiny našim hráčům za to, že to ze stavu 0:3 dokázali otočit.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Hodně nás to mrzí. Dobře jsme začali, dali tři góly a mohli přidat čtvrtý. Poté jsme ale dostali dva nešťastné góly. Soupeř se zvednul a po jeho vyrovnání to bylo o jednom gólu.“