V pardubické jámě lvové

P l z e ň - Na led pardubické Duhové arény vyjede Plzeň v kompletním složení, tedy včetně Michala Straky, Martina Paroulka a Lukáše Krajíčka. Hokejisté Lasselsbergeru zápasem s Pardubicemi vstupují do poslední čtvrtiny extraligy, na play-off ztrácejí sedm bodů. Do sestavy Pardubic se vrací Jiří Dopita, zranění vyřadilo ze hry obránce Petra Mudrocha. Zápas začíná v pátek 18 hodin.

Martin Paroulek by se měl vrátit do prvního útoku vedle Josefa Straky a Dušana Andrašovského. Martin Špaňhel se poté posune do útoku Michala Straky. Roman Málek se poprvé od svého příchodu do Plzně postaví proti týmu, který v dresu Slavie vychytal ve finále loňského ročníku extraligy.

Trenér Pardubic Miloš Říha může do zápasu poslat uzdraveného Jiřího Dopitu, který by měl nastoupit v centru útoku s Blažkem a Lubinou. Naopak již bude chybět vysoký útočník František Mrázek, který se po půlroční pardubické anabázi vrátil zpět do Českých Budějovic. Do zápasu pošlou domácí trenéři čtyři útoky a tři obranné dvojice.

Východočeši letos extralize dominují, mají sedmnáctibodový odstup od druhého Zlína a velmi pravděpodobně půjdou do play-off z prvního místa. Jak však Východočeši přiznávají, při dostatečném náskoku na první místě se občas potýkají s nedostatkem motivace. Ve zbylých kolech základní části se také Pardubičtí začínají plně soustředit na vyřazovací boje, ve kterých silný tým touží dojít až na samý vrchol.

Pardubicím letos patří mnoho prvenství. Duhová Aréna je na každém zápase zaplněna tisíci fanoušků, Pardubice mají nejproduktivnější útok i nejpevnější obranu, nejefektivnější střelbu na branku a největší úspěšnost v ubráněných oslabení. Naposledy Východočeši zdolali na svém stadionu Karlovy Vary těsně 4:3. O výhru se zasloužila zřejmě nejnebezpečnější dvojice Pardubice Petr Sýkora - Tomáš Divíšek.

vs. HC Moeller Pardubice HC Lasselsberger Plzeň
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 1. 12.
Skóre 134:77 97:111
Výhry 25 14
Remízy 4 5
Prohry 10 20
Body 84 46
Hráči
Nejproduktivnější hráč Divíšek - 35 (17+18) Straka - 34 (16+18)
Nejlepší střelec Divíšek – 17 Straka - 16
Nejvíce trestných minut Pištěk - 82 Dvořák - 98
Nejlepší +/- Kudrna - +24 Andrašovský - +7
Brankáři Svoboda - 92,86 % Málek - 92,08 %
Úspěšnost týmů
Úspěšnost střel 9,88 % 7,57 %
Využití přesilovek 17,40 % 11,93 %
Ubráněná oslabení 91,38 % 85,71 %

Sestavy mužstev z minulého kola

Vítkovice: A. Svoboda - M. Sýkora, Mudroch, Čáslava, Zábranský, Podhradský, Duben, Pácal - Lubina, Blažek, Kudrna - P. Sýkora, Divíšek, Janecký - Kubišta, Mikeska, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha.

Plzeň: Málek - Dobroň, Jindřich, Cartelli, Výborný, Nedoma, Morava - Špaňhel, J. Straka, Andrašovský - Vostřák, Kracík, Matějovský - Dvořák, Hurtaj, Šaffer - od 19. Švík, od 21. Havel, Důras.