Notes #21: 7 pod play-off

P l z e ň - Pokud chtějí hokejisté Lasselsbergeru pomýšlet na postup do play-off, musí počínaje zápasem s Třincem nastat pro Plzeň "čas výher". Ocelářům budou pravděpodobně chybět Vlastimil Lakosil a Rostislav Martynek, ovšem i další hráči mají zdravotní problémy především virového charakteru. Plzeň je kompletní a po těsné prohře v Pardubicích musí myslet pouze na zisk všech bodů.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC OCELÁŘI TŘINEC

41. kolo – neděle 18. ledna 2004 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

P l z e ň - Již do své poslední čtvrtiny se přehoupla základní část extraligy. Lasselsberger Plzeň vstoupil do posledních třinácti kol zápasem v Pardubicích, ale také se sedmibodovou ztrátou na osmé Kladno. Odstup se Plzeňákům v dohrávce 33. kola snížit nepodařilo, prohra s Libercem naopak přiblížila osmému místu Severočechy. Zároveň však ovlivnila vzájemnou bilanci s Tygry. Ta by hrála rozhodující roli v případě, že by oba týmy měly po skončení základní části stejný počet bodů. Bilanci po základní části by Plzeň s Libercem měla aktivní pouze v případě, že by na severu Čech v posledním vzájemném zápase zvítězila více než o tři góly. Ani s ostatními týmy bojujícími na hranici postupu to však není z pohledu Plzně lepší. Již nyní je jisté, že Lasselsberger bude mít horší vzájemnou bilanci s Litvínovem, ale i se Vsetínem. Naopak s Kladnem by si Plzeň mohla pokazit aktivní bilanci pouze v případě, že by v posledním domácím zápase se Středočechy prohrával více než o sedm gólů. Energie Karlovy Vary je na tom prozatím lépe a pouze pokud by Plzeň poslední letošní derby vyhrála o více než jednu branku, šla by Plzeň při konečné rovnosti bodů před Karlovy Vary. Ke hranici postupu se v posledních kolech přiblížili i třinečtí Oceláři. Doposud má Plzeň s Moravany aktivní bilanci, po dvou výhrách a jedné prohře. Prohra o více než dvě branky v dnešním zápase by znamenala obrat v letošní vzájemné bilanci, ale především další důležitou ztrátu bodů.


HC OCELÁŘI TŘINEC
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

O PLAY-OFF MUSÍ TŘINEC JEŠTĚ BOJOVAT

Vlivem výsledků v posledních kolech se třinečtí Oceláři posunují k samé hranici postupu do vyřazovacích bojů. Moravský celek se v průběhu extraligy pohyboval v horních patrech tabulky, před pátečním kolem se však zúžil odstup od devátého Litvínova na rozdíl sedmi bodů.

Tým trenéra Pavla Marka je přesto počítán mezi téměř jisté účastníky play-off. Oceláři i letos potvrzují pověst útočně laděného celku, ovšem více než na vstřelených brankách se tato skutečnost projevuje do počtu inkasovaných gólů. Útok Třinec je letos prozatím až šestý nejproduktivnější, obranná činnost Třineckých je v hodnocení podle počtu obdržených gólů třetí nejhorší.

Za své postavení v tabulce vděčí Oceláři především výsledkům na vlastním stadionu. Před vlastním publikem většinou dominují a z dvaceti zápasů získali 44 bodů. Rezervy mají letos Třinečtí ve hře při neplném počtu hráčů na ledě. Ve využívání přesilovek jsou až 11. mezi všemi extraligovými týmy a totéž umístnění jim patří v úspěšnosti ubránění početní nevýhody.

S výbornou formou se letos potkal drobný útočník Třince Pavel Janků, v současnosti nejproduktivnější Ocelář. Získal doposud 29 kanadských bodů a dává tak vzpomenout na svá nejslavnější léta. Za očekáváním na druhou stranu zůstává obávaný třinecký vůdce Richard Král, který je v současnosti až čtvrtý v produktivitě týmu.

Třinečtí prodělali během sezóny malou obměnu kádru. Do Ruska odešli postupně Marek Zadina a Zdeněk Skořepa, který odcházel jako nejproduktivnější útočník Třince. Na severu Moravy nepokračoval ani Roman Meluzín. Zajímavou posilu „ulovili“ Třinečtí ve Finsku, a to Radima Kucharczyka. Exvsetínský forvard stihl odehrát za tři čtvrtiny extraligy za Třinec šest zápasů, ve kterých dvakrát skóroval a připsal si i dvě asistence.

Sestava Třince ze 39. kola:

Vojtek - Hunkes, Jančařík, Jan Kudrna, Malinský, Všetečka, F. Štefanka - Kucharczyk, Melenovský, Pavelek - Janků, Král, Pletka - Bordowski, Polanský, Martynek.

Třinci tak v posledním kole třetí čtvrtiny chyběl gólman Vlastimil Lakosil. V brance Třince se letos vystřídalo již pět brankářů - Lakosil, Schwarz, Vojtek, Podolka a Horčička.

Oceláři v řeči čísel
Nejproduktivnější hráč
Nejlepší střelec
Nejlepší nahrávač
Vítězné góly
Góly v oslabení
Nejlepší v +/-
Nejhorší v +/-
Nejtrestanější hráč
Janků – 31 (13+18)
Melenovský - 14
Pavelek - 23
Janků - 6
Jančařík - 2
Jančařík - +14
Ivan - -8
Žabka – 81

Venku se Ocelářům nedaří

O co lépe hrají Třinečtí před vlastním publikem, o to horší jsou však výsledky Moravanů na hřištích soupeřů. Z 19 zápasů získali Oceláři pouze 14 bodů, za což jim patří předposlední místo v tabulce zápasů venku. Zvítězit dokázali dnešní hosté Plzně ve Vsetíně, v Českých Budějovicích, v Karlových Varech, na Slavii a v prodloužení na Spartě. V průměru se na třinecké Oceláře chodí na extraligových stadionech dívat 3913 fanoušků.

Král a Malinský nominování na Utkání hvězd

Centr Richard Král bude reprezentovat českou extraligu při exhibičním utkání Slovensko-Česko 24. ledna v Bratislavě. Král byl vybrán do třetí pětky, jeho spoluhráč Jiří Malinský bude podobně jako plzeňský Josef Straka čekat jako náhradník. Prozatím jediným zástupcem Plzně je Michal Dobroň ve čtvrtém útoku.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

PO VYSOKÝCH VÝHRÁCH PÁD ZPĚT NA ZEM

Téměř šest a půl tisícovek diváků na plzeňském zimním stadionu očekávalo v úterní dohrávce s Libercem třetí výhru v řadě. Zápas se však od první minuty vyvíjel nečekaně.

Favorizovaná Plzeň bez Krajíčka, Paroulka a Michala Straky začala velmi vlažně. V páté minutě poprvé trestal liberecký Korbon, ovšem k jeho gólu výraznou měrou přispěla lehkovážnost Pavla Vostřáka. Za pár minut dohrál střelu Jiruše do branky nohou Jech, jelikož byl jeho zásah neúmyslný, rozhodčí Mikula branku rezolutně uznal. Na nelichotivých 0:3 ještě v první třetině upravil Kašpařík, který se před brankou Plzně mohl bát spíše samoty než plzeňských obránců.

S vědomím třígólového vedení se Liberečtí ve zbytku utkání nikam nehnali, vyčkávali ve středním pásmu a zachytávali akce domácího celku, který se přes zhuštěnou část hřiště prosazovali ztěžka a nahozené puky hosté spolehlivě sbírali. Když už se zdálo že by se mohla Plzeň vrátit do zápasu, stála v cestě tyč či výborný Oldřich Svoboda.

Vrcholem plzeňského zmaru v úterní dohrávce byla téměř minutová přesilová výhoda pěti proti třem, v níž se Plzeň nejen nedostala ke střele, ale ani k přesilovkovému zámku. Zápas se příliš nevydařil Pavlu Vostřákovi, kterého od třetí třetiny trenéři neposílali na led.

Liberec opět dokázal, že se mu v Plzni daří. Západočeši Tygry ze sedmi pokusů porazili pouze jednou. Liberec se po dohrávce 33. kola posunul na 11. místo před Lasselsberger.

Sestava Plzně ze 40. kola:

Málek - Cartelli, M. Výborný, Dobroň, Jindřich, Nedoma, Krajíček - Špaňhel, M. Straka, Matějovský - Paroulek, J. Straka, Andrašovský - M. Dvořák, Hurtaj, Šaffer - Vostřák, Švík, Důras.

Stadionem opět znělo jméno Martina Špaňhela

Narychlo se do západ Čech z finských Helsinek přesunul v Plzni velmi dobře známý forvard. Po nevydařeném finském angažmá se po 3,5 letech opět oblékl do plzeňského dresu se „svým“ číslem 12. Hektické dny završil bývalý útočník Keramiky, Syrakus, Sparty a IFK startem v dohrávce s Libercem. Špaňhel nahradil v prvním útoku Martina Paroulka, dostal s k několika individuálním akcím a připomněl plzeňským fanouškům svoji výjimečnou rychlost. „Uvažoval jsme již dříve, že bych z Finska odešel. Ozvala se Plzeň, která potřebovala hodně narychlo, takže to bylo ze dne na den. Měl jsem i jiné nabídky, ale když se ozvala Plzeň, tak jsem neváhal a hned jsem po tom skočil, protože to tady mám rád a doufejme, že zase začneme podávat ty výkony, na které tu jsou lidé zvyklí," zpytoval svědomí sympatický útočník.

Plzeň v návštěvnosti druhá

Pardubice letos prožívají euforii, stadion praská ve švech, zcela logicky jsou Východoše na první místě v divácké návštěnovsti. Na domácí zápas Pardubice si najde cestu v průměru 8173 fanoušků. Plzeň je s průměrem 5669 na druhém místě. Rozdíl je však více než 2500 fanoušků! Přes průměr pět tisíc se dostal ještě Zlín, přes čtyři tisíce Sparta. Šest týmů má průměrnou návštěvu mezi třemi a čtyřmi tisíci, tři dokonce mezi dvěma a třemi tisíci. Nejvyšší návštěva přišla na předsilvestrovské pražské derby Sparta – Slavia do T-Mobile Areny, v tuzemsku málo vídaných 12 858 diváků.

Kanadské bodování

S velkým náskokem je v čele Josef Straka, který svůj výsadní post pouze na chvíli přenechal Davidu Pospíšilovi.

Jméno GólyAsistenceBody
Josef Straka161834
Dušan Andrašovský71421
Lubomír Hurtaj9716
Radek Matějovský8816
Pavel Vostřák6814


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Sezóna 1995/96 byla premiérovým ročníkem severomoravského týmu, který do nejvyšší hokejové soutěže vstoupil pod názve HC Železárny Třinec. Plzeň se poprvé s Třineckými utkala 3. října 1995 a Železáři doma Plzeňáky před 4520 diváky 5:4 přehráli. První gól vstřelil syn bývalého kouče Plzně David Trachta. Přestože tedy nefiguruje dnešní soupeř Lasselsbergeru v nejvyšší soutěži dlouho, odehráli oba soupeři již více než čtyři desítky utkání.

Celková bilance Plzeň vs. Třinec
4420222145:152

Došlo také ke dvěma měřením sil v play-off. Sezóna 1998/99 znamenal Třinec pro Plzeň čtvrtfinálovou stopku, poté získal stříbro za finálovou prohru se Vsetínem. O rok poté se však role vyměnily, byli to tehdejší keramici, kteří 3:1 na zápasy přešli přes Třinec do semifinále. Obě série byly velmi tvrdé, protknuté emotivními výroky.

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Oceláři mají pověst útočného mužstva, s brejkovými choutky na hřištích svých soupeřů a toto není styl, který by dříve Plzni právě vyhovoval. Bilance na domácím hřišti to jasně ukazuje. Ze sehraných dvaceti duelů vyhráli Třinečtí v Plzni plných osm. Na ledě Plzně se také urodily jediné dvě remízy ve vzájemných zápasech. Obecně lze říci, že při utkání Plzeň - Třinec je prakticky lhostejné, který tým je na domácím hřišti a který je hostem.

Bilance Plzeň vs. Třinec na plzeňském stadionu
21112892:71

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. TŘINEC

Průměrný počet branek 7
Průměrný počet vyloučených 13 (7-6)
Průměrný počet střel 75 (37-38)
Průměrný počet diváků 5 555
Průměrný počet diváků v Plzni 6 651

13. září 1998 v poslední třetině domácího zápasu (4:1) Plzeňáci na branku Třince vůbec nevystřelili, poměr střel poslední třetiny byl 0:11. Druhou výjimečnou třetinu viděli také diváci v Plzni. 19. ledna 2001 Plzeňáci v první třetině zasypali branku Třince neuvěřitelnými 31 pokusy!

Letos se oba soupeři utkaly již třikrát. V prvním vzájemném zápase Oceláři otočili zápas z 0:2 na 3:2 a tímto poměrem i zvítězili. V Plzni jim Západočeši oplatili stejnou mincí a zvítězili 3:2. Třetí vzájemný duel na ledě Třince zvládla Plzeň na jedničku a odvezla si ze severu Moravy vítězství tři dva, o což se svými góly přičinili Pospíšil, Důras a Hurtaj.