Nedoma napřáhl a byl z toho bod

Č e s k é B u d ě j o v i c e - V předposlední minutě zápasu na jihu Čech zamkla plzeňská přesilová formace domácí v třetině. Milan Nedoma se na vrcholu přesilovkového vzroce nerozpakoval, napřáhl a i díky jemné teči Andrašovského rozesmutněl prakticky celou Budvar Arénu. "Buď to tam v této situaci padne a nebo ne, dnes to naštěstí padlo," usmíval se po utkání.

V týmu Plzně byla po celý zápas v Českých Budějovicích v permanenci hlavně obrana, v čele s Milanem Nedomou a brankářem Romanem Málkem. "My jsme chtěli vstoupit do zápasu úplně jinak, než jak to nakonec dopadlo, samozřejmě jsme chtěli lépe bránit, protože tam jsme dělali hrozné chyby a Budějovice toho využily," popisoval důsledky úvodní plzeňské pasivity bývalý reprezentant. "Před třetí třetinou jsme si ale řekli, že už není co ztratit, tak jsme to zkusili a nakonec to naštěstí vyšlo," odvalil pomyslný kámen ze svého srdečního svalu Nedoma. Klíčovými momenty poslední čáasti byly proměněné přesilové hry, při nichž bývá právě Nedoma mozkem na modré čáře. "My ty přesilovky trénujeme pořád stejně, ale prostě jsou období, kdy se z toho nedá nic a teď se to naopak podařilo, ale není to tím, že bychom to nějak víc nacvičovali. Buď to tam padne, nebo nepadne," komentoval po zápase, ve kterém to tam padlo, své dojmy zkušený obránce. Úterní evergreen, tedy kontroverzní 58. minutu, jejíž průběh popisujeme níže, nemohl neokomentovat ani plzeňský zástupce v pozápasových ohlasech. "Já nevím," rozhazoval rameny Nedoma, "ono je to těžké takhle to hodnotit. To by chtělo se podívat v klidu na video, protože ten zápas je plný emocí. Já nechci říct ani tak, ani tak, protože si skutečně nejsem jistý, jestli to bylo nebo nebylo zakázané uvolnění. Přiznám se, že ani ten následný faul jsem pořádně neviděl, takže... ale jednou se to odpískalo, tak by se o tom asi nemělo diskutovat," míní Nedoma, který i přes udržení odstupu na Budějovice ví, že ještě rozhodnuto není. "Určitě ještě žádnou jistotu nemáme, protože v tříbodovém systému je ve hře ještě spousta bodů, ale pro nás je důležité, že z toho stavu 3:1, jsme se dokázali zvednout a odstup je pořád stejný. Pro nás vlastně není vůbec ještě ztracené play-off, takže je lepší moci hledět nad sebe s takovýto náskokem," zná matematiku závěru základní části technický bek. Obrození již téměž poraženého celku pak Nedoma nepřipisoval lepší fyzické kondici čtyř útoků, oproti jihočeským třem. "Já myslím, že fyzické síly v tom roli nehrály. Dneska jsou ta mužstva na tom vesměs fyzicky stejně, ale bylo to spíš tou psychikou. Kdyby Budějovice byly třeba čtvrté, tak by se jim hrálo daleko lépe a možná by ten zápas dnes už nepustili," zahrál si na proroka plzeňský spasitel, jehož střela v 59. minutě s nepatrnou tečí Andrašovského znamenala konečnou dělbu bodů.

Bodrý moravský bard Tomáš Jakeš hrál svůj part v obraně domácích, podobně jako Nedoma v té hostující, velice spolehlivě a navíc byl u dvou z nejklíčovějších situací v zápase, který mělo mužstvo Budějovic zkraje jasně ve své moci. "My jsme věděli, že ten zápas bude jeden z rozhodujících, protože jsme mohli snížit ztrátu na sedm bodů, takže každý věděl do čeho jde. Snažili jsme se zkraje hlavně bruslit, protože jsme věděli, že kvalita ledu půjde dolů, a pak by nám mohla začít váznout kombinace. Chtěli jsme dát co nejrychleji góly, což se nám povedlo," poukazoval řízný obránce na povedený úvod zápasu. Narážka na horší kvalitu ledu by se mohla zdát alibistická, ale už několik zápasů zpět bylo v Budějovicích vidět, že kotouč hráče obou mužstve postupně poslouchá méně a méně. "No, je pravda, že to tu v poslední třetině vždycky začne dost skákat... nevím, jestli moc mrazí nebo čím to je, ale na to se samozřejmě nelze vůbec vymlouvat, protože oba týmy mají stejné podmínky," podotýká Jakeš k problémům s ledem. "Já si myslím, že rozhodly ty přesilovky, které oni měli a které pan Venglář ke konci odpískal. Kdo to viděl, ten si udělá úsudek sám," nemohl se Jakeš smířit s verdiktem sudího z 58. minuty.

Co se vlastně stalo? Plzeňští hráči se pokusili o dlouhou rozehrávku, zdálo se, že puk bez jakéhokoliv přičinění přešel všechny čáry a mělo tudíž následovat zakázané uvolnění. Většina hráčů přestala hrát, včetně právě Jakeše, který byl puku nejblíže. Čárový rozhodčí však k obecnému údivu rozpažil a k puku se jako první dostal Josef Straka. K němu přijel logicky poněkud opožděný Jakeš a u mantinelu se s klopýtajícím Strakou střetl. Plzeňský střelec upadl a hlavní rozhodčí tasil dvouminutový trest. V následné přesilové hře pak Nedomův projektil zřejmě nechtěně tečovaný Andrašovským skončil za bezmocným Mezinem. "Ta situace vyplynula z toho icingu, rozhodčí to nechali být a Straka se za bránou otočil do protisměru, já jen stál u mantinelu a čistě se s ním srazil a z nepochopitelného důvodu najednou rozhodčí rozhodl, že šlo o naražení ze zadu. Já si myslím, že kdo to viděl, tak musí uznat, že to žádný faul nebyl," překotně vysvětloval hektický moment jeden z jeho hlavních aktérů. Jakeš se však už předtím zapsal do historie zápasu mnohem lepším způsobem, hned v první minutě druhé třetiny totiž vstřelil svůj první gól za českobudějovické mužstvo. "To bylo v přesilové hře, kdy jsme vybojovali v rohu puk a udělalo se tam přečíslení dva na jednoho, odražený puk po střele se dostal ke mně a já jsem věděl, že bude málo času, takže jsem zamířil na tyčku a vyšlo to," lovil zkušený bek světlou vzpomínku mezi tmavou většinou. Situace Českých Budějovic se ale po úterním utkání stala velmi kritickou, i když zbývá ještě deset zápasů. "Hraje se pořád o 30 bodů, nějaká teoretická šance tam je. Musíme se soustředit na každý zápas, pokaždé bodovat a uvidíme, co z toho vyjde," uzavřel smutné rozjímání jihočeské strany jeden z nejlepších hráčů zápasu.