Nahoru či dolů?!

P l z e ň - Úterní zápas v Českých Budějovicích výrazně napoví, jakým směrem se bude ubírat pozornost Plzně, zda-li směrem k play-off či naopak k úniku z nebezpečí baráže. Pro poslední České Budějovice jde o existenční zápas. Lasselsberger Plzeň odjede do Českých Budějovic kompletní, Jihočechům bude scházet trio Luboš Rob, Karel Rachůnek a Jiří Šimánek. Klíčové utkání začíná v 17:30 v Budvar Aréně.

Pokud by Jihočeši uspěli v základní hrací době, stáhli by bodový náskok předposlední Plzně na pouhých sedm bodů, Západočechy by tak čekaly záchranářské starosti. Vítězství Plzně by znamenalo těžkou ránu jihočeskému snažení o únik z poslední příčky. Lasselsberger by se naopak opět posunul směrem k vytouženému play-off, na které v současnosti ztrácí pět bodů. Remíza by byla pro oba týmy vzhledem k jejich ambicím spíše ztrátou.

K veledůležitému zápasu jedou hokejisté Plzně posíleni vítězstvím nad Třincem, k němuž dokráčeli vcelku přesvědčivým způsobem. Jihočeši si naopak přivezli v neděli těžkou porážku z Vítkovic, které odčarovaly kouzlo brankáře Andreje Mezina. Běloruský reprezentant se v úterý utká v přímém souboji s českým reprezentantem Romanem Málkem. Právě výkony obou brankářských osobností budou klíčovým faktorem.

Co bude pro oba týmy společné? Obrovský psychický tlak. ?"Bude to taková cesta peklem," uvědomuje si Radek Matějovský. Jihočechy "tlačí" obava z baráže, Plzeň obava z nepostupu do play-off. Západočeši poslední utkání na ledě soupeře prohráli, ovšem pouze těsně 1:2 v Duhové Aréně, kde hrají své domácí zápasy letos opět suverénní Pardubice. "Jestli podáme takový výkon jako v Pardubicích, tak si myslím, že bychom tam mohli nějaký výsledek uhrát," dodává plzeňský forvard. Budějovičtí v poslední době doma kralují. Přehráli na svém ledě Litvínov, Slavii či Zlín.

vs. HC České Budějovice HC Lasselsberger Plzeň
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 14. 13.
Skóre 82:146 102:114
Výhry 12 15
Remízy 2 5
Prohry 27 21
Body 39 49
Hráči
Nejproduktivnější hráč Kristek - 21 (9+12) Straka - 36 (17+19)
Nejlepší střelec Štrba, Bartoš – 12 Straka - 17
Nejvíce trestných minut Jindra - 65 Dvořák - 100
Nejlepší +/- Bacul - +3 Krajíček - +8
Brankáři Mezin - 92,62 % Málek - 92,93 %

Sestavy mužstev z minulého kola

České Budějovice: Mezin - Jakeš (21. - 27. Kotaška), R. Čech, Jasečko (16. - 40. Kolda), Jindra, Gýna, Ďurák, od 51. navíc Kotaška - Sailer, Štrba, Bělohlav - Ondřej, Mrázek, Šimánek (5. Fadrný) - Kristek, Bacul, Bartoš - Kostourek.

Plzeň: Málek - Dobroň, Jindřich, Cartelli, Výborný, Nedoma, Krajíček - Paroulek, J. Straka, Andrašovský - Špaňhel, M. Straka, Matějovský - Dvořák, Hurtaj, Šaffer - Vostřák, Švík, Důras.