Zlatí čtvrťáci

Čtvrťáci pokračují v dobývání Evropy! Nyní zvítězili na turnaji v rakouském Montafonu

První říjnový víkend bojovali čtvrťáci v krásném prostředí rakouských Alp na mezinárodním turnaji, jehož 19. ročník hostilo městečko Montafon ve spolkové zemi Vorarlberg.

Turnaje se zúčastnilo celkem 25 týmů ze šesti zemí, kromě domácích ještě celky z Německa, Itálie, Švýcarska a Francie, Českou republiku zastupoval HC Škoda Plzeň.

Hrálo se dvoukolovým systémem, mančafty byly rozlosovány do pěti skupin, v nichž se v prvním kole střetly systémem každý s každým. Po těchto bojích byla vytvořena skupina z týmů, které skončily na prvních místech, další složená z týmů na druhých místech a tak dále. I v tomto druhém kole se pak ve skupinách hrálo systémem každý s každým.

Díky tomuto netradičnímu, avšak záludnému, systému, mohla v každém ze dvou kol stačit byť jediná porážka, aby klub ztratil možnost bojovat o celkové vítězství na turnaji. Bylo proto jasné, že uspět mohou pouze ti, kteří nevypustí ani jediný duel a jejichž hráči nechají na ledě úplně vše.

Prvním kolem prošli indiáni bez zaváhání. Postupně si poradili se švýcarskými Grischunem 15:1 a Bülachem 8:0, poté nedali šanci hokejistům z rakouského Feldkirchu v poměru 10:0 a nakonec po boji ovládli utkání s německým Memmingenem 4:1.

Ve druhém kole se pak střetli, jak už bylo uvedeno, s týmy, které obsadily první místa v ostatních čtyřech skupinách prvního kola. A zde už souboje byly mnohem vyrovnanější, ačkoliv se podle některých výsledků mohlo zdát, že šlo o jednoznačnou záležitost.

Ještě v sobotu vyzvali Škodováci vítěze skupiny C, německý Augsburg, pro ně již tradičního a velice nebezpečného soupeře, se kterým se již párkrát střetli v uplynulých letech. Toho po osmnácti minutách urputného souboje vyprovodili výsledkem 3:0. V neděli si pak na úvod poradili s Grizzly ze švýcarského Bäreswillu 10:2. Následně na Západočechy čekal soupeř asi nejtěžší - německý Kolín nad Rýnem. Po velice krásném, bojovném a napínavém utkání odešli spokojenější modrobílí, neboť vyhráli 4:2.

Tímto vítězstvím (a díky ostatním výsledkům) si plzeňští šikulové již před posledním zápasem zajistili celkové vítězství v turnaji. Ačkoliv z jejich pohledu tedy již v posledním střetnutí vůbec o nic nešlo, vlétli do něj jako uragán, nevynechali v nasazení jediné střídání a turnajový triumf si naplno vychutnali vítezstvím nad rakouským klubem Musketeers Skillmaster jednoznačným výsledkem 6:0.

Malí indiáni tak prošli celým turnajem bez zaváhání a kromě celkového vítězství si Plzeň odváží i individuální ocenění v podobě Nejlepšího hráče turnaje, kterým byl určen Jaroslav Kejř. Čtvrťáci nejenže skvěle navázali na veleúspěšnou loňskou sezónu, v níž z devíti odehraných mezinárodních turnajů skončili jednou třetí, dvakrát druzí a celkem šestkrát odešli jako celkoví vítězové – v Garmisch–Partenkirchenu, Olomouci, Plzni, Trentu, Meranu a francouzském Morzine-Avoriaz – ale znovu prokázali, že v této sestavě jsou schopni se vyrovnat (a většinou i předčít) nejpřednější klubové týmy Evropy.

„Byl to velice krásný turnaj, organizátorsky i po hokejové stránce velmi kvalitní. Tento mládežnický turnaj je největší v celé Evropě, zúčastnilo se ho cca 300 malých hokejistů. Každý tým dával do zápasu vše, jediná prohra vás mohla vyřadit z bojů o medaile. Jsem rád, že kluci navázali na úspěšnou loňskou sezónu a potvrdili svoje hráčské kvality a bojovná srdce. Do každého duelu šli s touhou po vítězství, dávali do utkání maximální bojovnost a obětavost. Jsem rád, že i v posledním souboji si nešli pouze zahrát, ale odehráli ho, jako kdyby se teprve v tomto zápase rozhodovalo o vítězi celého turnaje. Několikrát v turnaji sklidili potlesk i od rodičů soupeřů za předvedené akce,“ hodnotí trenér Zdeněk Pata.

Sestava
Allan Dietl, Pavel Hotěk, Lukáš Krofta, Jaroslav Kejř, Dominik Palek, Michal Pelikán, Tobiáš Uxa, Josef Větrovský, Václav Vítovec, Šimon Pohanka a Sebastian Kůst.