Ohlasy 27. kolo

Můj gól? Obrovská úleva, praví šťastný střelec Petr Straka

Začala druhá polovina základní části, indiáni na svém ledě opět přivítali třinecké Oceláře a i tentokrát se mohli radovat ze tří bodů. Po velkém dramatu zvítězila Škoda 5:4, svého prvního gólu v sezóně se dočkal útočník Petr Straka.

Petře, jak moc velká úleva to pro vás je?
Co myslíte? (smích). Já ani nevím, zdali to někdo počítal, avšak někdy minulý týden mi to bliklo hlavou, že už je to snad rok, kdy jsem naposledy skóroval. To si člověk ani nedokáže představ v tom nejčernějším snu, je to pro mě obrovská úleva. Člověk může být sebestarší, nepouštět si to do hlavy, ale stejně na to myslí. Snažil jsem ale myslet na věci, které jsou rovněž důležité ve hře, abychom jako tým byli úspěšní. Koneckonců jsem ale stále útočník a góly chci dávat. Není to snadné, jsem moc rád, že jsem to dneska zlomil, budu jen doufat, že se mi podaří na to navázat v dalších zápasech.

Ve druhé třetině jste vedli 3:0, poté ale Třinec zabral a najednou jste prohrávali 3:4. Co jste si řekli v kabině před třetí třetinou?
Věřili jsme stále, že ten zápas můžeme otočit, kdybychom nevěřili, tak by se to ani nepovedlo. Věřit je totiž základní věc po celých šedesát minut hry, poté může být tým úspěšný. Snažili jsme se především uklidnit, věděli jsme totiž, že zápas je nadále hratelný. Třinec je velmi silné mužstvo, ale v zápase byly pasáže naší lehkovážnosti, naší pasivitou jsme jim nabídli návrat do zápasu, takto zkušený tým jako je Třinec, to vzal posléze všema deseti. Z toho se musíme poučit. Na druhou stranu i my jsme ve třetí části předvedli parádní otočku, toho si musíme vážit.

Rozhodčí dneska dali zápasu volnější metr, jak to vnímáte jako hráči?
Já si myslím, že je důležité, aby metr rozhodčích byl, co nejstabilnější během celé sezóny. Jsou totiž situace, kdy si člověk myslí, že v jiných zápasech se tohle nepíská nebo naopak. Dneska se to třeba více nepískalo a to je následně složité pro všechny strany. Jak pro hráče, trenéry, ale i rozhodčí. Po zápase jsem měl pocit, že obě mužstva byla naštvaná na rozhodčí v určitých fázích, určitě to není nic jednoduchého. Těžko říct, zdali to dneska bylo volnější nebo ne, ale zápas se malinko vyhrotil. Dle mého to byla i mírná taktika ze strany Třince, za stavu 3:0 nás chtěli dostat z laufu, to k tomu zkrátka patří. Vyloženě si myslím, že v utkání nebylo nic špatného, zápas byl takový, jaký byl, není to jednoduché pískat.

Viděl jste nějak konflikt Tomáše Mertla nebo zákrok na Jakuba Lva před třetím gólem Třince?
Bohužel jsem neviděl ani jednu z těchto situací, obojí bylo za hrou. Jen vím, že před brankou Třince tam byl nějaký souboj mezi Kubou Lvem a Danielem Voženílkem. Puk už byl na druhé straně hřiště, takže jsem spíše sledoval samotnou hru. Lidi se najednou začali rozčilovat, něco se tam asi dělo, ale nyní sám nedokážu posoudit, co tam bylo nebo nebylo.

Po polovině základní části máte na kontě třicet bodů. Jak jste s nimi spokojení?
Určitě nemůžeme být spokojení, chceme být v tabulce trošku výše. Důležité také je, že nyní máme trošku bodový polštář na týmy za námi. Nechci říci, že má klid na práci, ale cítíme na sobě, že naše výkony mají vzestupnou tendenci. Nyní během pauzy budeme chtít dobře potrénovat, a následně na to navázat.

Je Třinec váš oblíbený tým na domácím ledě?
Poslední dva roky jsem tu nebyl, tak přesně nevím, jak zápasy probíhaly, ale s nimi to tak bylo vždycky, možná vyjma jedné sezóny, kdy všechny zápasy vyhrála hostující mužstva. Často zápasy s Třincem bývají ve znamení "Můj dům - můj hrad." Nevím, zdali oblíbený, ale Třinec je vždycky tým, který je výzva porazit, jsme rádi, že na domácím ledě se nám to celkem daří.

Co jste se snažil změnit během roku, když jste nemohl dát gól?
Já na ty rituály úplně nejsem. V Litvínově to bylo také způsobený mírným zraněním, ve druhé polovině sezóny jsem nehrál zcela zdravý, takže tam to člověk snáz hodil za hlavu. V Plzni to následně začalo skvěle, hned v prvním přípravném zápase mi to tam spadlo, od té doby bohužel nic. Je to složité, avšak vždy se snažím pomáhat týmu především věcmi, které jsou moje primární. To je bránit dobře oslabení a být důrazný. Přestože ve čtvrté lajně moc gólů nedáváme, tak vždy se snažíme tam odvádět dobrou práci, dostat tým trochu do laufu, což se nám v poslední době celkem dařilo. Je to takový vnitřní boj, každý, kdo se snaží být v něčem nejlepší, tak ví. Člověk se s tím musí popasovat. Určitě neříkám, že jsem nyní za vodou, protože bych nerad končil sezónu s jedním gólem, ale věřím, že se od toho dokážu odpíchnout a hrát trochu uvolněněji. I dneska po té brance jsem se cítil úplně jinak, snad v tom bude nadále pokračovat.

Petře, děkujeme za rozhovor, ať se nadále daří!

FOTO: Roman Turovský, Marek Švamberg.