PLZ - TRI

PLZ - TRI 5:4 - Zápas plný emocí a zvratů, Škoda i podruhé doma porazila mistrovský Třinec

Začala druhá polovina základní části. Plzeň podruhé v sezóně přivítala na svém ledě mistrovské Oceláře. V úvodním kole vyhrála Škoda 3:1, v odvetě se následně radoval soupeř.

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec

5:4
2:0, 1:4, 2:0

Branky a nahrávky: 6. Straka (Laakso, Dujsík), 8. Piskáček (Straka), 21. Söderlund (Indrák, Matýs), 48. Jansa (Schleiss), 51. Kvasnička (Rekonen, Lev) – 24. Kurovský (Nestrašil, Jeřábek), 30. Kurovský (Marinčin, Vrána), 37. Růžička (Nestrašil), 39. Pánik.
Průběh utkání: 0:0, 3:0, 3:4, 5:4.

Vyšší tresty: Navíc Mertl OK - napadání rozhodčích

Rozhodčí: Sýkora, Jaroš – Brejcha, Hynek.

vyloučení
6:6
Využití
0:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
29:38
Zblokované střely
12:20
Hity
12:4
Vhazování
37:36
Diváci
4032

HC Škoda Plzeň

Pavlát (41. Hlavaj) – Malák, Zámorský, Laakso, Dujsík, Piskáček (A), Kvasnička, Houdek – Schleiss (C), Mertl, Holešinský – Söderlund, Indrák, Lev (A) – Pour, Jansa, Rekonen – Hrabík, Straka, Matýs.

HC Oceláři Třinec

Mazanec (Kacetl) – Smith, Marinčin, Polášek, Kundrátek, Jeřábek, Adámek, Nedomlel – Pánik, Voženílek, Růžička (A) – Nestrašil, Vrána (C), Kurovský – Sikora, M. Roman, Hrehorčák – Dravecký (A), Čacho, Doktor.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Samuel Hlavaj 20 16 0 16 100,00 0
Dominik Pavlát 40 23 4 19 82,61 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Dujsík 0 1 1 1 0
Adrián Holešinský 0 0 0 -1 0
Michal Houdek 0 0 0 1 0
Kryštof Hrabík 0 0 0 1 0
Miroslav Indrák 0 1 1 1 0
Filip Jansa 1 0 1 1 0
David Kvasnička 1 0 1 0 0
Aleksi Laakso 0 1 1 1 2
Jakub Lev 0 1 1 -1 2
Daniel Malák 0 0 0 -1 0
Ondřej Matýs 0 1 1 1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 20
Jan Piskáček 1 0 1 1 0
Jakub Pour 0 0 0 0 2
Aleksi Rekonen 0 1 1 1 0
Jan Schleiss 0 1 1 -1 2
Tim Söderlund 1 0 1 0 0
Petr Straka 1 1 2 1 0
Petr Zámorský 0 0 0 -1 4

komentář

Domácí zkraje zápasu přečkali přesilovou hru soupeře, následně mohla Škoda sama udeřit, Aleksi Laakso pálil bez přípravy, avšak jen do připraveného Mazance. Na startu šesté minuty už nicméně šli indiáni do vedení. Od modré čáry vystřelil agilní Laakso a jeho pokus usměrnil za záda brankáře Třince Petr Straka. Martin Marinčin mohl bleskově na západě Čech srovnat. Hostující obránce měl před sebou dálnici volného místa, jenomže jeho prudkou ránu zastavila branková konstrukce za Pavlátem. Naopak z protiútoku dokázali domácí zdvojnásobit své vedení. Tentokrát to vzal po přihrávce Straky na sebe na vrcholu pravého kruhu Jan Piskáček a jeho rána nemohla být přesnější, puk skončil v pravé šibenici. V další šanci si vybruslil do střelecké pozice Filip Jansa, jeho rána švihem donutila Mazance k dalšímu zákroku. A když neuspěl ani Jan Schleiss, vedli modrobílí po dvaceti minutách o dvě branky.

A na startu prostředního dějství bylo s domácími ještě lépe. Tim Söderlund si vzal kotouč za brankou Mazance, následně si vybruslil do střelecké pozice a ranou k bližší tyči prostřelil brankáře Ocelářů potřetí. Záhy se nicméně začaly dít věci před plzeňskou brankou. Nejprve Andrej Nestrašil našel před brankou volnou hokejku Daniela Kurovského, který puk jen usměrnil za záda bezmocného Pavláta. Plzeň ještě odpověděla šancí Piskáčka. Plzeňský obránce vytasil ze své sbírky další hezkou ránu, ta byla ještě lehce tečovaná a Mazanec si vůbec nebyl jistý, kde má kotouč. Toho si všiml Miroslav Indrák, který ho vehementně dorážel, do sítě ho ovšem nedostal. V polovině zápasu plzeňský gólman jen vyrazil ránu Marinčina a pohotový Daniel Kurovský zády k bráně vykřesal pro hosty naději. O minutu později měl Marian Adámek na hokejce vyrovnání, sám mezi kruhy ale poslal puk nad branku Pavláta. Na startu 37 minuty hosté ale přece jen srovnali a k velké nelibosti domácích fanoušků i hráčů branka platila. Jakub Lev byl v rohu krosčekem nedovoleně poslán na led, hra se nepřerušila, Třinec ji dohrál a Martin Růžička ranou pod břevno srovnal. A krátce před koncem prostřední periody Oceláři dokonce utkání otočili na svou stranu. Richard Pánik se zadarmo dostal ke kotouči na pravém kruhu, vzápětí byl zcela volný, a rychlou ranou dostal puk za Pavláta.

Poslední periodu odšpuntoval svou ranou Petr Zámorský, branku Mazance ale těsně minul. Nedlouho poté táhla Plzeň rychlý brejk tří na jednoho, přihrávku dostal na osu hřiště Ondřej Matýs, jeho pokus ale zastavila levá tyč. O minutu později měl vyrovnání na hokejce Miroslav Indrák, který zůstal zapomenutý před brankou, Mazanec ale předvedl skvělý zákrok. Posléze se ale domácí dočkali zaslouženého vyrovnání. Filip Jansa dostal přihrávku od Schleisse na pravý kruh, odkud vykouzlil fantastickou ránu do vzdálenějšího koutu brány. Třinec zahrozil šancí Vrány a Čacha, Samuel Hlavaj, který nahradil do třetí třetiny Pavláta, ale plzeňské mužstvo rovněž podržel. A tak platilo nedáš - dostaneš. David Kvasnička měl před sebou spoustu prostoru na levém kruhu, následně se obránce Škody prezentoval krásnou střelou pod horní tyčku. Škoda se mohla ještě více přiblížit třem bodům, když v situaci dvou na jednoho na sebe vzal zodpovědnost z pravého křídla Miroslav Indrák, po jeho ráně ale zazvonila za Mazancem další tyč. Třinec to v závěru zkusil při hře bez brankáře, avšak skóre se již nezměnilo, Škoda na svém ledě znovu porazila mistrovské Oceláře, tentokrát ve velkém dramatu 5:4.

FOTO: Marek Švamberg.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, podařilo se nám vstřelit dvě branky, celkově ta první třetina z naší strany byla velmi povedená. Zkraje druhé třetiny jsme dali gól na 3:0, avšak paradoxně jsme se do útlumu. Věděli jsme, že se Třinec zlepší, po našich dvou, třech chybách se Třinec dostal do tlaku, který nakonec zúročil v branky. Celkově to byla bláznivá druhá perioda, z 3:0 jsme najednou prohrávali 3:4. Věřili jsme, že můžeme utkání ještě zvrátit, kluci to odmakali a štěstí se nakonec přiklonilo na naší stranu. Bylo to hrozně hektické, bláznivé utkání. Je potřeba kluky pochválit za bojovnost, dnešní zápas měl opravdu všechno.

Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec): „My jsme měli naopak špatný vstup do utkání a paradoxně také konec zápasu. Udělali jsme v utkání spoustu chyb v obranném pásmu, kteří domácí dokázali potrestat. My jsme měli dobrou druhou třetinu. Ve třetí jsme měli také pár gólových šancí, ty jsme bohužel ale nedokázali proměnit. Nechci, aby to vyznělo jakkoli špatně, protože každé vítězství je zasloužené, ale Plzeň dnes byla šťastnější, že tento zápas dotáhla do vítězného konce.