TRI - PLZ

TRI - PLZ 4:1 - Třinci se povedla odplata, o osudu utkání rozhodla druhá třetina

Základní část Tipsport extraligy se přehoupla do své druhé čtvrtiny. Tu Plzeň zahájila na ledě mistrovského Třince, kterého v úvodním kole porazila 3:1.

HC Oceláři Třinec - HC Škoda Plzeň

4:1
0:0, 3:0, 1:1

Branky a nahrávky: 25. Voženílek (J. Jeřábek, M. Růžička), 29. M. Růžička (J. Jeřábek, Nestrašil), 36. Pánik (Adámek, M. Roman), 57. Hrehorčák (M. Roman) – 42. Lev (Piskáček, Schleiss).
Průběh utkání: 0:0, 3:0, 3:1, 4:1.

Rozhodčí: Kika, Vrba – Hlavatý, Lederer.

vyloučení
2:2
Využití
2:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
37:26
Zblokované střely
17:19
Hity
5:11
Vhazování
44:16
Diváci
4882

HC Oceláři Třinec

Mazanec (Kacetl) – Marinčin, Smith, Kundrátek, Polášek, Adámek, Jeřábek, Nedomlel – Růžička (A), Voženílek, Pánik – Daňo, Hudáček, Nestrašil – Hrehorčák, Roman, Vrána (C) – Kurovský, Čacho, Dravecký (A).

HC Škoda Plzeň

Hlavaj (Pavlát) – Zámorský, Kvasnička, Jiříček, Piskáček (A), Dujsík, Malák, Houdek – Söderlund, Mertl, Holešinský – Matýs, Lev (A), Schleiss (C) – Rekonen, Indrák, Pour – Hrabík, Jansa, Straka.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Samuel Hlavaj 60 36 3 33 91,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Dujsík 0 0 0 -1 0
Adrián Holešinský 0 0 0 -1 0
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Kryštof Hrabík 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 0 0 -1 2
Filip Jansa 0 0 0 -1 0
Adam Jiříček 0 0 0 1 0
David Kvasnička 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 1 0 1 0 0
Daniel Malák 0 0 0 0 0
Ondřej Matýs 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -1 0
Jan Piskáček 0 1 1 1 2
Jakub Pour 0 0 0 -1 0
Aleksi Rekonen 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 1 1 1 0
Tim Söderlund 0 0 0 -1 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 -1 0

komentář

Jako první v zápase zahrozili úřadující mistři, Adámek nahodil kotouč od modré čáry a těsně před Hlavajem šikovně tečoval puk Kurovský, avšak jen do tyče. Na druhé straně pozdravil Marka Mazance tvrdou ránou Petr Zámorský, domácí brankář jeho pokus dokázal včas vykopnout svým betonem. Vzápětí jeli indiáni ve dvou na osamoceného obránce Třince, odpovědnost na sebe vzal z levé strany Jakub Lev, avšak puk do sítě nedostal. Lépe si nevedl ani Andrián Holešinský, který si najel za záda obránců, posléze byl nicméně pod tlakem a zakončení podle toho také vypadalo. Třinec o sobě dal věděl akcí Marka Daňa, Hlavaj jeho ránu zastavil betonem, odražený puk krátce na to napálil Polášek, ale prostor mezi třemi tyčemi minul, po dvaceti minutách tak platil nadále bezbrankový stav.

V prostředním dějství nejprve zahrozili modrobílí, konkrétně Miroslav Indrák, který si vybruslil do střelecké pozice, skóre se však nepohnulo. Poté ale Indrák fauloval a Oceláři v početní výhodě zasadili první ránu. Jakub Jeřábek dostal nabito na modré čáře, jeho ostrou ránu následně ideálně mimo dosah Hlavaje tečoval Daniel Voženílek. Vyrovnání měl na druhé straně na hokejce Daniel Malák, ten ale poslal hrací předmět jen do brankové konstrukce. První gól Plzně nezaznamenal ani Mertl, který nezužitkoval ideální pas na levou stranu. A tak znovu udeřili Oceláři. Při další přesilové hře byl adresátem přihrávky Martin Růžička a ten tvrdou ranou z osy hřiště prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Škodovka nehrála špatně, měla šance, tlak do brány, avšak vždy ztroskotala na domácím brankáři, stejně tak tomu bylo při zakončení Poura. Naopak ještě ve druhé třetině Třinec navýšil vedení na rozdíl tří branek, když se po pasu Adámka krásně trefil z pravého kruhu Richard Pánik.

Škodovka měla ale výborný vstup do poslední dvacetiminutovky, hned krátce po startu vystřelil od modré čáry Piskáček a těsně před Mazancem tečoval puk Jakub Lev. Vzápětí měl na hokejce kontaktní branku Aleksi Rekonen, bekhendem ale minul zařízení. I Oceláři měli svoje příležitosti, při jedné z nich Hlavaj vyhlavičkoval puk maskou nad branku. Tim Söderlund zase zkoušel objet branku Mazance a zasunout puk u druhé tyče, to se mu ovšem nevyvedlo. V polovině třetí třetině pálil pro změnu z levého kruhu Čacho, jeho pokus na bližší tyč si Hlavaj pohlídal s ledovým klidem. O dvě minuty později dal o sobě znovu vědět Jan Piskáček, tentokrát si hostující obránce sjel od modré až před Mazance, toho rychlou střelou ovšem nepřekonal. Plzeňský strážce svatyně si zase před zraky bezmála pěti tisící fanoušků poradil proti výpadu Hudáčka. Necelé čtyři minuty před koncem Škoda sáhla ke hře bez brankáře, jejich tah ale tvrdě narazil hned po pár vteřinách. Prázdnou bránu trefil z poloviny Patrik Hrehorčák, který tak pečetil třinecké vítězství 4:1.

FOTO: Marian Ježowicz.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec): „V první třetině mi chybělo z naší strany víc bruslení. Bruslili jsme špatně, ale druhá třetina byla fajn a jak říkal trenér Plzně, rozhodly speciální formace. My v přesilovkách dali dva góly, nedostali ani jeden. Navíc se to stalo ve druhé třetině, kdy je střídačka daleko a je strašně těžké přesilovku soupeře bránit, když vás zamkne do tlaku. My v tuhle chvíli odvedli skvělou práci, spoustu střel zblokovali. Sice jsme ve třetí třetině dostali brzký gól, to byla trošku komplikace, ale zbytek zápasu jsme zkušeně hlídali a přidali do prázdné branky čtvrtý gól. Za výsledek musím našim hráčům pogratulovat.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Třinec je silné mužstvo. Měli jsme tam dneska nějakou tyčku, celkově si myslím, že zápas z naší strany nebyl špatný. Zápas ale rozhodly speciální formace, Třinec dal ve dvou přesilovkách dva góly, my jsme také měli šanci si zahrát početní výhodu, ale nepomohli jsme si. Navic po skončení přesilovky jsme špatně prostřídali, dostali třetí gól a pak už to bylo těžké. Sice se nám ve třetí třetině podařilo snížit na 1:3, ale soupeř už si utkání pohlídal.“