Ohlasy 28. kolo

Zápas jak na horské dráze, ale sedlo nám to, praví šťastný Ondřej Matýs

Po reprezentační přestávce zavítali plzeňští indiáni na led Litvínova. Jako první šla do vedení domácí Verva, avšak Ondřej Matýs brzy srovnal a nakonec sám při samostatných nájezdech rozhodl o tom, že bonusový druhý bod míří na západ Čech.

Dnešní utkání v Litvínově rozhodně nenudilo. Plzni se povedlo ve druhé třetině otočit skóre na svou stranu, zápas nakonec ale dospěl až do samostatných nájezdů. Jak utkání viděl Ondřej Matýs? „Tady je malé hřiště, tak je důležité hodně bruslit, díky aktivitě jsme si nakonec vytvářeli šance, ale zápas byl přesto jak na horské dráze. Myslím si, že první dvě třetiny jsme byli jasně lepší, dařilo se nám určovat tempo zápasu. Ve třetí části jsme chtěli rychle vyhazovat kotouče, dělat to Litvínovu nepříjemné. Škoda toho faulu na konci, navíc se vrátil čas, avšak i tak jsme moc rádi, že jsme zápas zvládli vyhrát alespoň na samostatné nájezdy. Dneska nám to celkově sedlo,“ hodnotí duel Matýs.

Druhá formace nastoupila do zápasu ve složení Söderlund - Indrák - Matýs a na ledě byla hodně vidět. Miroslav Indrák se postaral o první dvě branky zápasu, nejprve si nešťastně srazil puk do vlastní brány, po jeho následné střele dorazil puk do sítě právě Matýs. „Tim je hodně šikovný, bruslivý hráč. Celkově naší lajnu zvednul, jsme za něho moc rádi. Poslední tři zápasy, co jsem hrál v Litvínově, tak jsem vždy dal tyčku, tak jsem rád, že dneska se to prolomilo. Odrazilo se to ke mě, tak jsem měl trochu štěstí,“ praví šťastně.

Plzeň v zápase vyprodukovala 42 střel, bohužel jen dva pokusy skončily v bráně. Hodněkrát Tomka zachránila i branková konstrukce. „Tyček v zápase bylo hodně, ale v kabině jsme si stále říkali, že si pro to musíme jít, dělat tlak do brány. Celkově v této sezóně nám to tam zatím nepadá, jak bychom si představovali, ale pokud i v dalších zápasech budeme hrát tak, jako dneska, tak se to určitě prolomí a začne to tam více padat,“ dodává forvard Škody.

V poslední třetině chybělo osm vteřin k tomu, aby si indiáni odvezli hned tři body. Navíc po nešťastné situaci, kdy zahrál Pavlát vysokou holí, se vrátil čas o několik vteřin, což Litvínovu nakonec pomohlo. „Bohužel taková jsou pravidla, s tím nic neuděláme. Před sezónou jsme měli školení, že za vysokou hůl se mohou jít rozhodčí podívat na monitor, tak to bylo zřejmě oprávněné. Ale znovu opakuji, i za dva body jsme moc rádi.

V samostatných nájezdech jako první skóroval Aleksi Rekonen, tu vítěznou trefu avšak zaznamenal v šesté sérii právě Matýs. Ten měl předtím na svém kontě i jeden nepovedený nájezd. „Nejprve při tom prvním nájezdu jsem měl pocit, že mě gólman podrazil, takže jsem trochu očekával, že pojedu znova. Při druhém jsem si pak řekl, že nebudu nic vymýšlet a zkusím rychle vystřelit po ledě mezi nohy a naštěstí to vyšlo,“ popisuje své nájezdy.

Z posledních pětí venkovních zápasů Plzeň hned čtyřikrát dokázala zvítězit. Poslední duel před Vánoci sehrají indiáni v pátek, kdy na svém ledě hostí České Budějovice. „Určitě nám to zvedne seběvědomí, avšak od zítřka nadále musíme tvrdě makat. V pátek nás čeká další těžké utkání, do kterého chceme dobře vstoupit a celkově ho zvládnout jako dneska,“ říká závěrem Ondřej Matýs.

FOTO: Hynek Haruda.