LIT - PLZ

LIT - PLZ 2:3sn - Škoda byla blízko třem bodům, proti Litvínovu nakonec bere dva

Druhá reprezentační přestávka je u svého konce, znovu se tak roztáčí kolotoč zvaný Tipsport extraliga. Škoda po pauze zavítala na sever Čech, kde změřila síly s Litvínovem.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň

2:3sn
0:0, 1:2, 1:0 - 0:0

Branky a nahrávky: 28. O. Kaše, 60. Abdul (Kirk, Baránek) – 34. Matýs (Indrák), 40. Houdek (Pour), rozh. náj. Matýs.
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.

Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Svoboda, Hynek.

vyloučení
4:2
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
38:42
Zblokované střely
12:17
Hity
14:10
Vhazování
35:42
Diváci
4073

HC Verva Litvínov

Tomek (Klika) – Zeman, Baránek, Demel (A), Czuczman, Baláž, Zile, Šalda – O. Kaše (C), D. Kaše (A), Hlava – Koblasa, Urban, Kudrna – Abdul, Kirk, Válek – Havelka, Gut, Zygmunt.

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Hlavaj) – Zámorský, Malák, Dujsík, Laakso, Kvasnička, Piskáček (A), Houdek – Rekonen, Lev (A), Pour – Matýs, Indrák, Söderlund – Straka, Jansa, Schleiss (C) – Hrabík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 65 35 2 33 94,29 4

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Dujsík 0 0 0 0 0
Michal Houdek 0 1 1 1 0
Kryštof Hrabík 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 1 1 0 2
Filip Jansa 0 0 0 0 0
David Kvasnička 0 0 0 0 0
Aleksi Laakso 0 0 0 0 0
Jakub Lev 1 0 1 1 0
Daniel Malák 0 0 0 0 0
Ondřej Matýs 1 0 1 1 0
Jan Piskáček 0 0 0 1 0
Jakub Pour 0 1 1 1 0
Aleksi Rekonen 0 0 0 1 0
Jan Schleiss 0 0 0 -1 0
Tim Söderlund 0 0 0 1 0
Petr Straka 0 0 0 -1 0
Petr Zámorský 0 0 0 0 0

komentář

Jako první v zápase zahrozili domácí, nepříjemnou ránu Urbana avšak zkrotil Dominik Pavlát. Plzeň odpověděla rychlým brejkem, v situaci dvou na jednoho dostal přihrávku Ondřej Matýs, čímž se ocitl sám před Tomkem, který však střelu dokázal vyrazit. Domácí brankář si následně poradil i se střelou Hrabíka, přestože toho moc neviděl. Nedlouho poté střílel Petr Zámorský, který měl před sebou odkrytou bránu, avšak Tomek předvedl fantastický zákrok, sklouzl se po ledě a střelu vyrazil. O dvě minuty později Tim Söderlund využil chyby domácího celku a vyrazil sám na gólmana, nic nevymýšlel a z mezikruží tvrdě pálil, avšak maskovaný muž Vervy zachytil puk do své lapačky. V závěru si domácí zahráli ještě přesilovou hru, Pavlát ale své mužstvo podržel, po první třetině se tak odcházelo do kabin za bezbrankového stavu.

Prostřední část odšpuntoval Tim Söderlund, který si vybruslil do ideální střelecké pozice, jeho ránu švihem avšak vykopl Tomek svým betonem. Záhy švédský útočník přihrál Ondřeji Matýsovi, který si šikovně počkal, poté ale poslal puk jen do tyče. A hosty to mohlo mrzet dvojnásob, jelikož na druhé straně Litvínov dokázal dostat puk do sítě. Ondřej Kaše po rychlé otočce nahazoval puk před branku, kde si ho nešťastně do vlastní sítě srazil Miroslav Indrák. Stejný hráč byl velmi blízko, aby navýšil domácí náskok, situaci řešil velmi dobře, neukvapil se se střelou, avšak ve finále střílel jen do ležícího Pavláta. A tak udeřila poprvé v zápase také Škodovka. Tomek pouze vyrazil ránu Indráka a odražený kotouč pohotově dorazil do sítě Ondřej Matýs. A co víc, v poslední minutě indiáni dokonce skóre zcela otočili. Jakub Pour adresoval přihrávku na modrou čáru, odkud Michal Houdek přesnou ranou poslal puk do sítě.

Na začátku poslední dvacetiminutovky střílel v přesilové hře Jakub Lev, jenomže jen do připraveného Tomka. Na opačné straně Ondřej Kaše v dobré pozici vůbec netrefil branku. Michal Houdek zase z brejku útočil na svou druhou branku v zápase, vzdálenější tyč však o kousek minul. O minutu později zase Plzni pomohl po ráně Koblasy branková konstrukce. Nedlouho poté Petr Zámorský nebezpečně střílel v další přesilové hře, ta ovšem nebyla přesná, Tomek stačil zasáhnout. Verva se se závěrem zápasu více tlačila do zakončení, Dominik Pavlát nicméně držel akcie svého týmu hodně vysoko. Dvě minuty před koncem domácí sáhli ke hře bez brankáře, dlouho to vypadalo, že Plzeň tlaku odolá, nakonec ale osm před koncem dostal puk do sítě Jindřich Abdul. Zápas tak musel do prodloužení.

V něm jako první zahrozil Ondřej Kaše, avšak branku Pavláta minul. Stejně si vedl na druhé straně Miroslav Indrák, který si vybruslil až před branku, prostor mezi třemi tyčemi ale také přestřelil. Rozhodnutí měl na hokejce o minutu později rovněž David Kvasnička, puk však poslal jen do hrudi Tomka. Těsně před koncem prodloužení Matýs oslovil na hraně brankoviště Tima Söderlunda, jenomže forvard Škody trefil jen tyč. O bonusovém druhém bodu tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Škodu v nich poslal do vedení Rekonen, v páté sérii ale odpověděl Abdul. O všem tak rozhodla šestá série, kde Plzni druhý bod vystřelil Ondřej Matýs.

FOTO: Hynek Haruda.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Verva Litvínov): „Budu stručný, ten bod je dnes pro nás velmi cenný. V defenzivní činnosti jsme dnes nebyli dobří, soupeř byl silnější. Overtime a nájezdy, to jsou disciplíny, kde se to může přetočit na jakoukoliv stranu. V tom byla ovšem Plzeň šťastnější.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „V první třetině se Litvínov v domácím prostředí ukázal jako silný soupeř. Měli tam tlak, měli šance, ale my jsme také něco měli, takže bych to bral jako vyrovnanou třetinu. V poslední třetině jsme měli obrovské šance na to uskočit na 3:1, což se nám bohužel nepovedlo. Hraje se šedesát minut a soupeř to bohužel potrestal. V penaltách jsme pak byli šťastnější.“