Budeme se chtít ještě vrátit, prohlásil Andrašovský

P l z e ň - Již poněkolikáté v sezóně se plzeňští hráči Lasselsbergeru Plzeň ocitli v situaci, kdy mohli odehrát poslední zápas v sezóně na domácím ledě. Vždy ale dokázali učinit vše proto, aby na plzeňský led ještě vyjeli. Dnes ovšem přišla rána v podobě porážky 0:3. Pro Plzeň to je porážka na vlastním ledě po více než dvou měsících! Bojovnost však Plzni nelze vytknout. Rozhodující momenty přišly v podobě nevyužité přesilovky pět na tři dlouhé minutu a půl a dvou nastřelených tyček.

Na tiskové konferenci po skočení čtvrtého semifinálového duelu vládla uvolněná atmosféra. Zlín splnil cíle, se kterými přijel. Vyhrál jeden zápas. Plzeň i přes prohru může být s nadsázkou spokojena, jelikož se dostala velmi daleko, v neděli vyhrála první utkání v semifinále v samostatné české extralize a ztratit už nemůže absolutně nic.

Ernest Bokroš v neděli prohlásil, že domácím přeje neporazitelnost na vlastním ledě za předpokladu, že oni také budou doma vyhrávat. Dnes ovšem vítěznou sérii Plzně, která naposledy doma prohrála 13. ledna, prolomili. “Dnes jsem spokojený dvojnásobně než včera. Vybojovali jsme výhru na plzeňském ledě. Myslím si, že hráči Hamé ukázali opět pěkný hokej na plzeňském stadioně. Hodně nám pomohlo, že jsme ubránili oslabení tři na pět, kterou jsem viděl jako zlomovou. Dodalo nám to hodně psychických sil navíc. Poté jsme pak už hru jen kontrolovali, hráli jsme takticky a podařilo se nám to uhrát. Diváci určitě dnes viděli opět pěkný hokej a určitě i hráči Plzně si zasloužili ten aplaus na konci, který mě velmi potěšil, protože hrála také velmi dobře,“ pronesl Bokroš po zápase.

Jiří Kučera možná mohl očekávat znovu plzeňský zázrak, který zaskočil ve čtvrtfinále Pardubice tím, že doma Plzeň vyhrála oba dva zápasy. Nakonec ale musel sportovně pogratulovat soupeři. “Musím bohužel s Ernestem souhlasit, že hokej byl na obě strany velmi pohledný. Byly tam dva zlomový momenty. Dali jsme dvě tyčky a nevyužili jsme dlouho trvající přesilovou hru pět na tři. Zlín hrál výborně a tím pádem, když dal góly, vyhrál,“ zhodnotil utkání Kučera, a pak ještě utrousil: “Gratuluji“.

A jak se bude vyvíjet pátý zápas na půdě zlínských Hamé? “Samozřejmě, že bychom to chtěli už u nás ukončit, ale nebude to jednoduché. Plzeň je velice nebezpečná. I když je nám tady dobře, už se sem nechceme vracet. Snad příští rok,“ pravil Bokroš jasně cíle do pátého duelu.

Nejpilnější střelec v utkání Mario Cartelli by si přál, aby plzeňští diváci ještě shlédli hokej v Plzni. “První třetinu jsme hráli špatně, ale druhou a třetí část hry jsme je jasně převálcovali, ale bohužel jsme nadali gól, místo toho jsme dostaly ze dvou chyb dvě branky bylo po zápase. Strašně nás to mrzí, ale i přesto si myslím, že jsme odvedli maximum. Zlín nás nepustil do vyložených tutovek, takže to asi rozhodlo.“ Naděje ovšem stále žije a Cartelli to moc dobře ví. “Ten, kdo se chce dostat do finále, musí vyhrát čtyři zápasy. Teď to je 1:3 pro Zlín, takže k nim pojedeme a pokusíme se tam vyhrát. Šanci na úspěch rozhodně máme,“ doufá ve středeční vítězství Cartelli.

Dušan Andrašovský byl nejblíže ke gólu v přesilovce pět na tři, když nastřelil tyč Murínovy branky. “Už od začátku jsme se nedokázali vůbec prosadit a bohužel se od nás oproti včerejšku odvrátilo štěstí jako v play-off zatím ještě nikdy. Jinak si myslím, že nás zase až tolik nepřehráli. Polovinu zápasu jsme byli lepší, ale bohužel to štěstíčko nám dnes chybělo. Murín měl dnes opět dobře postavené tyčky a jeho výkon byl výborný. Ve Zlíně se dá vyhrát. Byli jsme tam blízko vítězství ve druhém zápase a věřím, že teď tam vyhrajeme,“ plánuje Andrašovský cíle do pátého klání. Reakce diváků po skončení utkání jej velice potěšila. “Před diváky klobouk dolů nejen za to, co s námi dokázali udělat v play-off, ale i v základní části, když jsme hráli až ve spodku tabulky. Stále chodilo přes pět tisíc fanoušků. A to co jsme zažili dnes, to jsou nejkrásnější okamžiky hokeje. Teď nás ten hokej bavil nejvíce a doufám, že se ještě vrátíme, abychom jim to mohli oplatit.“ Nad otázkou, jestli se v Plzni půjde na hokej v pátek nebo v září, odpovídá Andrašovský bez váhání. “Myslím si, že určitě v pátek.

Hrdina snad všech play-offových utkání Roman Málek je také optimista a stále věří, že Plzeň vyhraje 4:3 na zápasy. “Dnes jsme si to takhle nepředstavovali. Mysleli jsme si, že dnes vyhrajeme, když jsme to uhráli i včera, ale bohužel to nevyšlo. Tak musíme ve středu. Měli jsme velkou smůlu v druhém zápase u nich, když jsme si mohli také odvézt vítězství. Teď už nemáme co ztratit, musíme vyhrát třikrát za sebou, jestli chceme do finále. Zlín musí taky ještě vyhrát. Čeká jej poslední krok a ten je hodně těžký. To vím sám z vlastní zkušenosti. Takže je to úplně jasné. Nemáme co ztratit, tak tam jedeme vyhrát,“ řekl na závěr plzeňský mág.

Ve středu se bude hrát pátý zápas ve Zlíně a Plzeň se pokusí urvat vítězství před televizními kamerami. Popřejme jim tedy hodně zdaru a věřme, že se plzeňský hokej vrátí do západočeské metropole ještě alespoň jednou.