Někdy hokej nemá logiku, říká Jiří Neubauer

P l z e ň - Švédské hokejové hry poskytly extraligovým týmům důležitý prostor k přípravě na rozhodující boje. Zbývá šest kol, tedy 18 bodů. Nejlepší výchozí pozici v tlačenici kolem postupu má Lasselsberger Plzeň. Kouč Jiří Neubaer však před přílišným optimismem varuje: „Nesmíme se nechat uspokojit různými články,“ naráží plzeňský kouč na optimistickou prognózu ve sportovním deníku. „Když jsme nastupovali do úřadu, tak jsme se dozvěděli, že v play-off nebudeme. Najednou si od různých velkých odborníků přečteme, že v play-off budeme právě my. Nesmíme se tímto nechat ovlivnit,“ apeluje na své svěřence.

Více než týdenní přestávku tráví Plzeňáci podle vyzkoušeného modelu. „Osvědčil se nám model z minulé přestávky mezi 10. a 17. lednem. V té době jsme zvolili minicyklus – pondělí a úterý volno, středa, čtvrtek dvoufázový trénink, pátek jeden trénink a v sobotu volno,“ odhaluje Neubauer. V lednu týmu program prospěl. „Z pěti utkání jsme pak čtyři vyhráli, tak jsme u tohoto modelu nyní zůstali,“ vzpomíná kouč na sérii výher venku, na níž po prohře se Zlínem navázala výhra nad Jihlavou.

Nyní Plzeňáci drží osmé místo, a to i přes tristní bilanci na domácím ledě a předposledním místě ve využívání přesilových her. S předváděnou hrou v početní výhodě spokojenost nepanuje. „Rozhodně ne!“ říká rezolutně Neubauer. „Přesilovky musíme zdokonalit, jednoznačně. Dobré mužstvo využívá alespoň jednu z pěti,“ uvědomuje si kouč. V čem vázne produktivita při přesilovkách? Zmínka o nutném štěstí vyvolává na tváři trenéra úsměv. „Když se daří, tak jdou většinou i přesilovky. U nás to bohužel moc neprokázalo. Ale není to jen o štěstí, ale třeba i o hledání optimálního složení přesilovkové formace,“ vysvětluje.

Trenéři tak mají s mužstvem na čem pracovat. „Rezervy v tomto mužstvu určitě jsou,“ ví Neubauer. Potěšitelnou zprávou je, že se do tréninku již zapojil brankář Duba, jehož trápily natažené vazy v kotníku. „Tomáš už začal s tréninkem, ve středu byl poprvé na ledu, postupně nohu zatěžuje.“Nastoupí plzeňská jednička již v úterý na Spartě? Podle všeho ne. „Doufáme, že na Spartu s námi pojede alespoň jako dvojka,“ přeje si trenér.

Závěrečná dávka utkání bude výživná, během 14 dní sehrají mužstva šest duelů. Plzeň hraje třikrát doma stejný počet zápasů venku. Cíl? „Vyhrávat doma a jednou vyhrát venku,“ ukazuje Neubauer cestu do play-off. Ovšem, venku čekají Plzeň velmi zdatní soupeři – Sparta, Kladno a Liberec. „Kdybychom jeli do Liberce před přestávkou, bylo by to tam reálné. Ale teď uvidíme, co udělá s týmy přestávka,“ přemítá. „Venku hrajeme dobře, musíme to potvrzovat také doma.“

Tým i fanoušci spoléhají na body z vlastního ledu. Jenže soudě podle výsledků, na plzeňském stadionu se hokejistům Plzně příliš dobře nedýchá. „Ale podívejte na zápas Karlovými Vary,“ rozvzpomene se se vší vážností na poslední domácí mač. Lasselsberger před svými fanoušky po velkou většinu času svého soka přehrával, zvítězil také vysoko na střely, jenže výsledkem byl pouze bod. „Někdy prostě hokej nemá logiku,“ parafrázruje bývalý reprezentant známé rčení o fotbale. „S Karlovými Vary jsme ale byli s výkonem spokojení, těžko k tomu cokoli dalšího říci. Byl to atypický zápas,“ uzavírá Jiří Neubauer.