Velký respekt pohřbil bodové naděje

P l z e ň - Zatíženi až s přílišným respektem z hvězdami nabitého kádru Sparty vyjeli Plzeňáci na led T-Mobile Arény. Během prvních dvaceti minut se Bříza v brance nudil, přes celé hřiště však viděl dva úspěšné zásahy Sparty. "Byli jsme příliš ustrašení. Dostali jsme dva góly, ale Ruda Pejchar dalších šest pochytal," povzdechl nad výkonem kapitán Západočechů David Pospíšil. "Sparťané rychle bruslili, hráli s klidem, mohou si teď takovou hru dovolit," říká kapitán Plzně, který po tvrdém zákroku domácí obrany utkání nedohrál.

Po nepovedené úvodní části hry byli hosté ve druhé třetině více než vyrovnaným soupeřem. "Byli jsme o něco lepší, jenže jsme nesnížili, když pak dali na 3:0, bylo hotovo," popisuje Pospíšil význam gólu Jana Hlaváče. Na 4:0 zvýšil parádní střelou zápěstím Petr Nedvěd, definitivní podobu skóre dal Josef Řezníček. Těsně před zásahem bývalého kapitána Plzně opustil současný nositel "C" na dresu David Pospíšil led.

V obranném pásmu Sparty Pospíšila tvrdě zezadu na mantinel narazil jeden z obránců v černém dresu, to běžela 55. minuta. Do kabin odešel plzeňský forvard s bolestivou grimasou. "Mám zablokovaný krk, uvidíme co druhý den. Mohl jsem koukat dopředu, ale ne doleva a doprava," líčí vliv zákroku na pohyblivost krku Pospíšil, který hlavou "přistál" na mantinelu. "Za takový faul dostal David Moravec stop na jeden zápas," připomíná čerstvou událost Pospíšil. Píšťalka sudího Mináře, bruslícího málo několik metrů od zákroku však zůstala němá. "Měli by si sjednotit metr," nechápe plzeňský útočník. Z následného protiútoku Sparta dala pátý gól.

Nespokojenost hostů s výkonem hlavního arbitra však byla zřejmá. Po gólu Řezníčka se šel k buly ve středním pásmu postavit Martin Straka, ovšem neodpustil si již poněkolikáté v zápase komentář k Minářovi, který jeho monolog ocenil desetiminutovým trestem. "Teď nemluvím o dnešním zápase, ale na Spartě počítáme s tím, že když přijíždíme, tak rovnou prohráváme 1:0. Kouká se tu na rozhodčí fůra lidí ze svazu, funkcionáři a rozhodčí jsou z toho rovnou podělaní," zlobí se Pospíšil.

Přestože duel nevyšel hlavnímu sudímu, musí Plzeňáci příčinu prohry hledat především u sebe, již více než dva zápasy nevstřelili Spartě gól a spadli na 9. místo. "Nic se neděje, s body ze Sparty jsme moc nepočítali, bylo by to nad plán. Teď musíme vyhrávat doma, tam jsou povinné body," vzhlíží k příštím zápasům. "Teď myslíme na Vsetín." Na stejné bodové úrovni nyní stojí Litvínov a Plzeň. "Počítali jsme s tím, že Litvínov vyhraje," přiznává Pospíšil. Lasselsbergeru nyní patří deváté místo. "Neznervózňuje nás to, hokej hrajeme už dlouho," říká tajemně s úsměvem na závěr.