„Stoprocentní výkon,“ ohodnotil zápas se Slovenskem Ondřej Fiala

P l z e ň - Postup do bojů o mistrovský titul posvětili mladí čeští hokejisté výhrou nad Slovenskem. Opět po většinu času herně lepší Češi zvítězili o tři góly, stejný počet gólů sudí v zápase neuznali. Pravé nadšení propuklo ve 32. minutě, za záda výtečného Kováče zapadl puk po závaru Svobody s Fialou (viz. foto), první regulérní gól zápasu. „Až na kostce jsem si všiml, že Svoboda natlačil do branky obránce a ten si puk srazil do sítě,“ popsal ze svého pohledu zásah Ondřej Fiala, který byl označen za autora vítězné branky.

Režie zápasu se hned od počátku ujali čeští mladíci. Brankář Kováč však přiváděl střelce k zoufalství, fantastický zákrok vytáhl proti výpadu obránce Vojty, který bekhendem dával již do prázdné. Češi prakticky neustále tlačili. „Hrajeme doma, snažíme se pořád hrát dopředu, útočit,“ říká střelec druhého gólu Vladimír Sobotka. „Chtěli jsme hrát dobře střední pásmo a co nejvíce střílet.“ Hra se Čechům dařila, střelecky to ovšem bylo slabší.

Stejně jako proti Švýcarsku zápas zlomila druhá třetina, kdy Fiala poslal Česko do vedení, Sobotka domácí za tři minuty ještě více uklidnil. „Góly nás hodně zvedly,“ líčí Fiala. Již před jeho zásahem puk zapadl dvakrát za záda Kováče. Jednou však došlo ke kopnutí, podruhé k postavení mimo hru. „Neuznaný góly nás nerozhodily, věděli jsme, že nemohly platit,“ nedělal si iluze Fiala.

Tečku za skóre udělal ve 49. minutě Kuchejda, Češi před více 4 tisícovkami fanoušků slavili druhou výhru. „Skvělý výkon, na sto procent,“ zářil spokojeností Fiala. „Trenéři nás nabádali, abychom nebyli tolik nervózní. Hráli jsme z obrany a podařily se nám i góly. Spokojenost,“ dodává ve stejném duchu Sobotka. Jako živá voda opět zapůsobila první přestávka. „Řekli jsme si něco o nervozitě, abychom víc drželi puk a dívali se kolem sebe,“ prozrazuje forvard ze Slavie.

Především techničtí Češi předvedli i vysokou odolnost v osobních soubojích, se slovenskými pořízky to však nebylo lehké. „Mají hodně vysoké beky, bylo to těžké,“ říká na adresu zadních řad Slovenska Sobotka. „Snažili jsme se hrát do těla, ale hlavně disciplinovaně.“ Oproti prvnímu duelu se podařilo domácím udržet i čisté konto. „Obranu ale musíme zlepšit, zítra máme trénink, tak na tom musíme zapracovat,“ trochu překvapuje Ondřej Fiala.

Čechy čekají v pondělí a v úterý zápasy s Finskem a USA. Právě tito dva soupeři se utkali na plzeňském ledě po zápase Česko-Slovensko. Pozápasový program českého týmu tak byl nasnadě. „Půjdeme se na ně podívat,“ konkretizuje Fiala. Ve druhé skupině kartami zamíchalo překvapivé vítězství Švédska nad Kanadou. Koho by mohli čeští reprezentanti dostat do čtvrtfinále, pokud by se nezdařil útok na první místo, však nespekulují. „Chceme až na vrchol a proto musíme porazit každého,“ srší odhodláním Fiala.

Pro většinu hráčů mělo utkání zvláštní příchuť, neboť vedle atraktivity souboje se sousedním Slovenskem šlo zároveň o televizní duel. „Mám to natočený,“ usmívá se Fiala. „Hodně lidí mi to před zápasem připomínalo, že to půjde v televizi,“ dodává. I přes přímý přenos v TV si na stadion našel cestu slušný počet 4 096 diváků. „Fanoušci jsou tu skutečně skvělí,“ rozplývá se mladá naděje z Kladna.

Foto: Jiří Moravec