Notes #5: Do devátého pokusu o tři body už možná v plné sestavě

P l z e ň - Plzeňští už možná v pátečním duelu 9. kola s třineckými Oceláři nastoupí téměř v kompletní sestavě! Ve čtvrtek dopoledne už naplno trénoval útočník David Moravec, který by již mohl zasáhnout do zápasu. Připraven bude poprvé v sezóně i obránce Martin Výborný, který dosud laboroval se zraněnou rukou. Do sestavy se vrací i kapitán týmu Pavel Trnka a fanouškům se poprvé představí obě posily - Slovák Roman Tvrdoň a exsparťan Jiří Zelenka. Zcela vyloučen není ani návrat Milana Nedomy do sestavy, ale ten pravděpodobně nenastoupí. Promění modrobílí svůj devátý pokus v první výhru?

Zápas Plzeň - Třinec začíná v plzeňské ČEZ Aréně v pátek 17,30!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC OCELÁŘI TŘINEC

9. kolo – pátek 29. září 2005 - 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Dosavadní působení plzeňského Lasselsbergeru je plné pozoruhodností. Tou nejméně příjemnou zcela jistě je čekání na výhru, které se i s přípravou protahuje na neskutečných osmnáct zápasů! Mnohem přívětivější zajímavostí je střelecká šňůra Aleše Padělka, který v zápasech s Litvínovem a s Karlovými Vary vstřelil všechny plzeňské góly – celkem. Rázem se tak Padělek dostal na první místo pořadí střelců extraligy, o něž se však dělí s dalšími hráči, kterých je hned pět (Bednář, Štrba, Kudrna, Vaic a Hruška). Další prvenství patří Romanu Málkovi, který je nejvytěžovanějším extraligovým brankářem. Za osm zápasů, včetně prodloužení, si připsal téměř tři stovky zákroků. V pořadí úspěšnosti zásahů je plzeňský gólman zatím na sedmém místě. Za osm zápasů dokázalo bodovat jen 11 plzeňských hráčů, kteří dohromady získali 30 bodů (11+19). Pro srovnání, sparťanský útok Ton-Marek-Štrba získal ve stejném počtu zápasů 31 bodů (13+18). Plzeňský útok je po Vsetín druhý nejméně produktivní, v obranné činností patří Lasselsbergeru osmé místo.


HC OCELÁŘI TŘINEC
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

TŘINECKÁ REKONSTRUKCE

Bez své dlouholeté opory - Richarda Krále, s novým trenérem Janem Nelibou a kompletně rekonstruovanou obranou vstoupili třinečtí hokejisté do nového extraligového ročníku. Mužstvo posílilo celkem jedenáct nových hráčů - sedm útočníků a čtyři útočníci. "Snažili jsme se najít konstruktivní, ale i silné beky. Vůdčími typy by měli být Tesařík, Kroupa, Pácal a k nim by se měli přidat i Výtisk a Frolo. Věřím v týmového ducha," řekl trenér Neliba pro MF DNES. Do Třince se po sedmi letech vrátil i brankář Radovan Biegl, jenž loni působil ve Vsetíně. "Tvář extraligy se i přes odchod hráčů zpátky do NHL nezmění, dál bude agresivní a rychlá a podle toho jsme chtěli mužstvo složit," uvedl Pavel Marek, bývalý třinecký trenér, který v současné době působí jako generální manažer. Kapitánské céčko po Richardu Královi, který po neshodách s vedením klubu zamířil do Zlína, převzal Jan Peterek.

Galavečer Jaroslava Kudrny

Explzeňský forvard Jaroslav Kudrna, jenž nyní hájí barvy třineckých Ocelářů, se stal hlavním hrdinou sobotní televizní předehrávky Třinec-Sparta. Kudrna svoje představení zahájil ve druhé třetině. Nejprve vyrovnal na 2:2, o tři minuty později propasíroval puk mezi Břízovými betony a tyčkou a otočil výsledek. Podařený večer zakončil v 46. minutě, a dokonal tak svůj hattrick, ze kterého se radoval po dlouhých sedmi letech. Třinec nakonec Spartu porazil 5:4. "S dnešním utkáním jsem maximálně spokojen, zápas mi parádně vyšel,“ uvedl Kudrna pro server hcwerk.cz.



Polákovi Koluszovi se premiéra vydařila

Zranění útočníků Pavelka a Tomase donutilo vedení třineckého klubu poohlédnout se po rychlé náhradě. Volba padla na Marcina Kolusze, mladého polského útočníka, který působil na hostování v Prostějově. Kolusz se za důvěru odvděčil hned při svém prvním extraligovém startu gólem, kterým přispěl k výhře Ocelářů na ledě Litvínova 6:5.

I Třinec už má svoji arénu

Je až neuvěřitelné, s jakou rychlostí české zimní stadiony mění svůj název po americkém vzoru na „arény“. Po Spartě, Slavii, Pardubicích, Českých Budějovicích, Vítkovicích, Znojmu, Liberci a Plzni se své „arény“ se dočkal i Třinec, jehož zimní stadion se od nové sezóny pyšní názvem WERK-arena. "V Třinci se vždy říkalo, že se jde do werku jako do práce, do železáren, a tak jsme název stadionu přizpůsobili lidem," vysvětluje předseda představenstva Ocelářů Evžen Delong.

Martin Paroulek Ocelářem

Útočník Martin Paroulek, který byl z výkonnostních důvodů vyřazen z plzeňského kádru, podepsal smlouvu s třineckými Oceláři, za které již stihl odehrát jeden zápas. „Třinec jsem si sám vybral. Mám to z Uherského Hradiště, kde bydlím, stejně daleko, jak předtím do Plzně. Měl jsem nabídky i z Českých Budějovic a Litvínova, ale chtěl jsem do Třince k trenérovi Nelibovi,kterého znám ještě ze Vsetína", řekl Paroulek pro server hcwerk.cz. "Je to hráč, který nám určitě může pomoct. Když ho vyřadili v Plzni z kádru, rychle jsme se dohodli na podmínkách. Jedná se o klasický přestup," řekl Evžen Delong, předseda představenstva třineckého klubu. Paroulek je vedle Jana Výtiska a Jaroslava Kudrny třetím hráčem, který v loňské sezóně oblékal dres Plzně.

Sestava Třince z posledního zápasu :

Biegl - Kroupa, Frolo, Tesařík, Výtisk, Všetečka, Pácal, Kudělka, Hunkes - Huna, Skořepa, Pletka - Kudrna, Petrakov, Hašek - Tomas, Vítek, Martynek - Paroulek, Polanský, Zbořil.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

POMALÝ SBĚR BODŮ

Mezi 6. a 8. kolem se Plzeň stále výhry nedočkala. Ovšem k tříbodové radost bylo pokaždé blízko. Ve Varech Plzeňáci dvakrát vedli, ve 44. minutě svým pátým gólem v řadě(!) rozjásal dav fanoušků Lasselsbergeru Aleš Padělek. Ovšem 14 sekund na přelomu 48. a 49 minuty zlomilo Plzni vaz. V oslabení třech proti pěti vyrovnal Alinč. Otřesená Plzeň se ještě nevzpamatovala a Pech sám před Málkem vystřelil Varům tři body. Důležitou premiérovou výhru si tedy připsali energetici.

Jen něco málo přes čtyři a půl tisíce fanoušků si našlo cestu na následující zápas, kdy Plzeň doma přivítala Vsetín. Okupanta posledního místa Plzeňáci náležitě svírali, v první třetině se hrálo hlavně na polovině Valachů, ale více než gól Josefa Straky z tlaku nebylo. Fanoušci si ještě zakřičeli gól po střele Radka Matějovského, kterému však přecházel faul. Ve druhé se v Plzni opět propuklo v jásot, jenže po poradě s videem Bolina gól opět neuznal, nešťastným „střelcem“ byl Aleš Padělek.

Na gólmana Vsetína sice pršely střely, ale síť se paradoxně rozvlnila za Romanem Málkem. V prakticky jediné stoprocentní šance Vsetína v zápase se nemýlil velezkušený Roman Stantien a zmrazil ČEZ Arénu. Stále zbývalo dost času a Plzeň šlápla na plyn. Ve 48. minutě Andrašovský doklepl puk vyražený Šteflem do sítě, ale sudí Bolina nepochopitelně hru přerušil před dorážkou. Svoji chybu si bleskově uvědomil a nešťastné gesto doprovodil omluvou. Sudí se poté zřejmě snažil vynahradit svůj omyl a vylučoval jednoho hráče Vsetína za druhým, ale ani přesilovku 5 na 3 Plzeňáci nedokázali využít, urodila se remíza.

Ani v prodloužení se Plzni nevedlo, remíza byla pro domácí velkým zklamáním. Že by se zvrat povedl v Liberci, historickým prokletím Plzně, věřil málokdo. Ale Lasselsberger nastoupil v nové liberecké aréně soustředěně, dlouho držel bezbrankový stav, který ve 45. minutě sám zlomil zásluhou Andrašovského. Plzeňáci tak počtvrté za sebou v zápase vedli! Liberečtí ale naneštěstí pro Plzeň dokázali v přesilovce 72 sekund před koncem srovnat. V prodloužení získal pro Tygry druhý bod nekrytý obránce Jiří Moravec.

Sestava Plzně ze zápasu s Libercem:

Málek - Jindřich, Trojovský, Klaus, Štěpánek, Cartelli, Štich, - A. Padělek, Kracík, Andrašovský - Adamský, J. Straka, Matějovský - Důras, Vorel, M.Straka - Kíca, Kepl, Havelka.

Marodi a posily

Lasselsberger se stále potýká s výraznou marodkou v obraně, kam přibyli k Martinovi Výbornému také Pavel Trnka (třísla) s Milanem Nedomou (otřes mozku). Zranění Trnky urychlilo návrat Maria Cartelliho, který v sobotu nastoupil za Beroun, aby v neděli již oblékl dres Plzně a byl nakonec po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem Plzně. Všichni marodi však již ve středu trénovali, včetně Davida Moravce a nových posil. Těmi jsou sparťanský střelec Jiří Zelenka a slovenský robustní útočník se zkušenostmi z NHL Roman Tvrdoň.

Zelenka byl v hledáčku Plzně již před časem, jeho příchod se však stal realitou až na svátek sv. Václava. Do Sparty se naopak stěhoval forvard Petr Havelka, kterému se v Plzni ani letos příliš nedařilo. Naopak slovenský útočník Roman Tvrdoň loni léčil poraněné rameno a letos byl doposud bez angažmá. Juniorský reprezentant Slovenska se však může pyšnit jak dobrými referencemi od zámořských pozorovatelů, tak úctyhodnými statistikami z nižších zámořských soutěží. Devět utkání odehrál Tvrdoň také za tým Washington Capitals.

S Plzní napětí až do konce

Odmyslíme-li debakl 1:6 na Slavii, nebyl žádný z plzeňský výsledků více než o gól ve prospěch soupeře. Plzeň čtyři z osmi duelu dotáhla do prodloužení, kde podlehla Liberci, zbývající mače zůstaly při výsledku ze 60 základní hrací doby. Bez slávistického debaklu Plzeň inkasovala v průměru dva góly na zápas, což je rozhodně výborné, ovšem mnohokrát zmiňovaná bolístka v útoku výkony v obraně devalvuje. Každopádně se plzeňské výsledky vyznačují nebývalou těsností, paní Štěstěna však stojí k Plzni obrácena zády.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

Sezóna 1995/96 byla premiérovým ročníkem severomoravského týmu, který do nejvyšší hokejové soutěže vstoupil pod názve HC Železárny Třinec. Plzeň se poprvé s Třineckými utkala 3. října 1995 a Železáři doma Plzeňáky před 4520 diváky 5:4 přehráli. První gól vstřelil syn bývalého kouče Plzně David Trachta. Přestože tedy nefiguruje dnešní soupeř Lasselsbergeru v nejvyšší soutěži dlouho, odehráli oba soupeři již téměř pět desítek utkání. Posledních sedm vzájemných zápasů Plzeňáci vyhráli! Bilance vzájemných zápasů se tak převážila na stranu Lasselsbergeru, stejně jako vzájemné skóre.

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Třinec
4925222160:155

Došlo také ke dvěma měřením sil v play-off. Sezóna 1998/99 znamenal Třinec pro Plzeň čtvrtfinálovou stopku, poté získal stříbro za finálovou prohru se Vsetínem. O rok poté se však role vyměnily, byli to tehdejší keramici, kteří 3:1 na zápasy přešli přes Třinec do semifinále. Obě série byly velmi tvrdé, protknuté emotivními výroky.

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Oceláři mají pověst útočného mužstva, s brejkovými choutky na hřištích svých soupeřů a toto není styl, který by dříve Plzni právě vyhovoval. Bilance na domácím hřišti to jasně ukazuje. Ze sehraných třiadvaceti duelů vyhráli Třinečtí v Plzni osm, tedy každý třetí duel. Na ledě Plzně se také urodily jediné dvě remízy ve vzájemných zápasech. Pět zápasů s Třincem v řadě již Plzeňáci na svém ledě vyhráli. Ocelářům se také v Plzni přestalo dařit střelecky, ve zmíněných pěti duelech dokázali plzeňskou obranu překonat pouze sedmkrát. Ve 31. minutě předposledního zápasu na plzeňském ledě vsítil Martin Straka jubilejní 100. gól do třinecké sítě, jenž padl na plzeňském zimním stadionu.

Bilance Plzeň vs. Třinec na plzeňském stadionu
241428101:73

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. TŘINEC

13. září 1998 v poslední třetině domácího zápasu (4:1) Plzeňáci na branku Třince vůbec nevystřelili, poměr střel poslední třetiny byl 0:11. Druhou výjimečnou třetinu viděli také diváci v Plzni. 19. ledna 2001 Plzeňáci v první třetině zasypali branku Třince neuvěřitelnými 31 pokusy!

Průměrný počet branek 7
Průměrný počet vyloučení 13 (7-6)
Průměrný počet střel 75 (37-38)
Průměrný počet diváků 5 555