Notes #19: Dohrávkou zpět do osmičky?

P l z e ň - Premiérový zápas na domácím ledě v roce 2006 obstará vysoce důležitý zápas dvou přímých konkurentů o postup. Lasselsberger Plzeň se v dohrávce 37. kola utká s pražskou Spartou. Oba týmy mají stejně bodů, v případě výhry v základní hrací době se vítěz posune na osmou pozici. Do sestavy Plzně by se měli vrátit Radek Matějovský, brankář Roman Málek a možná také juniorský reprezentant Jakub Šindel, který se však v den zápasu teprve vrátí do Čech. Scházet stále budou jistě forvardi David Moravec a Marek Vorel. Sparťané mohou po jednozápasové přestávce opět počítat s bekem Františkem Ptáčkem. Dokáže Plzeň letos potřetí Spartu porazit? Přijďte pomoci plzeňským hokejistům!
Zápas Plzeň-Sparta začíná v plzeňské ČEZ Aréně v neděli v 17:30!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC SPARTA PRAHA

dohrávka 37. kola – neděle 8. ledna 2006 – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Dva domácí zápasy (proti Spartě a Kladnu) ukončí třetí čtvrtinu. Ostře sledovány začnou být vzájemné bilance, které v případě bodové rovnosti budou rozhodovat o pořadí v tabulce. Zásahem vzájemné bilance Plzeňáci předloni play-off vybojovali, loni ztratili. Konkurentů na postup je letos víc než dost. Na páté Orly ztrácí Plzeň sedm bodů, aby na svou stranu převážili Plzeňáci vzájemnou bilanci, museli by doma Znojmo v posledním vzájemném zápase přehrát o více než dva góly. U šestých Pardubic, na které je ztráta pěti bodů, by výhra musela být rozdílem dokonce více než tří branek. Na 7. místo, které je v moci Třince, ztrácí Plzeň aktuálně pět bodů. S Oceláři však bez ohledu na poslední zápas bude mít Lasselsberger po třech výhrách lepší vzájemnou bilanci. Aktuálně osmé Budějovice mají náskok tří bodů, vzájemná bilance je nakloněna Plzni pouze o skóre, na jihu Čech tak pro udržení lepší bilance musejí Západočeši neprohrát. Bod činí odstup od devátých Karlových Varů. Zda bude moci Plzeň počítat v boji s Energií s lepší bilancí, rozhodne poslední duel. Ovšem Plzeň má nakročeno velmi dobře, Vary by mohly získat bilanci na svou stranu pouze výhrou v Plzni o více než tři góly. Se Spartou (10. místo) a Kladnem (12.) mají Plzeňáci odehráno pouze po dvou zápasech. S Pražany v obou zvítězili, jednou však v prodloužení. Pokud dnes hokejisté Lasselsbergeru neprohrají, budou mít se Spartou jistojistě lepší bilanci. S Kladnem získala Plzeň čtyři body, případná výhra by měla stejný dopad jako neprohra se Spartou.


HC SPARTA PRAHA
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Pomůže Spartě nový trenér?

Co pomůže Spartě v cestě tabulkou směrem vzhůru? Odpověď na tuto otázku musí hledat vedení Sparty, neboť klub s jedním z nejvyšších rozpočtů v extralize se potácí až v druhé polovině tabulky mimo postupové pozice. Do Holešovic byl povolán nový trenér František Výborný s asistentem Marianem Jelínkem. Ani nová trenérská dvojice ale zatím Spartu z bídy nevyvedla. Pod novými kouči sparťané v deseti zápasech šestkrát prohráli. „Letos si nedokážeme podržet vítěznou sérii, což nás hodně sráží. Máme to pořád nahoru a dolů,“ říká Ondřej Kratěna. "Chybí nám vůdčí typ. Kladno má Pepu Zajíce a Slavia zase Pepu Beránka,“ stěžoval si trenér Jelínek. Vedení klubu zareagovalo angažováním zkušeného obránce Františka Ptáčka, který již dříve ve Spartě řadu sezón působil.

Ze Spengler Cupu s ostudou

Bez zisku jediného bodu odjela pražská Sparta ze švýcarského Davosu, kde se zúčastnila nejstaršího evropského turnaje, Spengler Cupu. Trenér Výborný nechal odpočívat některé klíčové hráče. I přesto ale s nelichotivým umístěním rozhodně nemohl být spokojen. „Nechtěli v Davosu udělat ostudu a to se nám ve třech zápasech podařilo,“ povzdechl si sparťanský lodivod.

Pražský celek nejprve podlehl domácímu Davosu 3:5, poté nestačil ani na německý klub Eisbären Berlín, se kterým prohrál 2:3. V zápase s Ledními medvědy nastoupil ve sparťanské brance poprvé švýcarský reprezentant Reto Pavoni, neboť Marek Schwarz, Břízova dvojka, bojoval s reprezentační dvacítkou na mistrovství světa. Dále Spartu porazil ruský Metallurg Magnitogorsk, tentokrát 5:4. Tečku za nevydařeným turnajem udělal závěrečný duel, v němž sparťané prohráli vysoko 2:8 s výběrem Kanady, budoucím vítězem poháru.

„Doufám, že nám to přineslo dobrou přípravu na lednové extraligové zápasy. Tak jsme k turnaji letos přistupovali. I proto jsme nechávali některé hráče odpočívat,“ řekl po turnaji František Výborný. Prostor dostali především mladíci a hráči z třetí a čtvrté lajny, s jejichž výkony byl Výborný spokojen. „Několik hráčů se předvedlo ve velmi dobrém světle, ať je to Josef Straka, Špaňhel, Černošek, Nikolov a další. Já doufám, že jim forma vydrží,“ řekl hlavní trenér. „Každý rok je Spengler Cup brán jinak. Letos je to jednoznačně šance se v dobrých podmínkách a s dobrými soupeři připravit na rozhodující lednové extraligové zápasy. Musíme totiž v lednu co nejvíce bodovat, abychom se dostali tam, kam chceme,“ vyjádřil se Petr Bříza, jenž odchytal pouze úvodní střetnutí s Davosem.

Návrat k tradici

Novoroční překvapení připravilo pro fanoušky vedení Sparty. V zápase s Vítkovicemi nastoupili sparťané poprvé v rudých dresech, které nahradily stávající černobílou kombinaci. Rudá barva a „S“ na prsou neodmyslitelně k pražskému klubu již od jeho založení. Nové dresy mají připomínat trikoty, v nichž Sparta hrála ve 20. a 30. letech minulého století. "Výhodou bylo, že jsme to nemuseli financovat. Na náklady jsme vydělali dražbou starých dresů. Věříme, že se nám podaří takhle přiblížit Spartu fanouškům," uvedl ředitel klubu Sivek.

Sestava Sparty ze zápasu s Vítkovicemi
Bříza - Ptáček, Nikolov, Vykoukal, Jan Hanzlík, Toman, Černošek, Stehlík - Chabada, Sivek, O. Kratěna - Ton, Marek, Štrba - Špaňhel, J. Straka, Netík - Dragoun, Langhammer, M. Růžička.

Sparta usiluje o Podlešáka

Mladý forvard Martin Podlešák by se mohl stát novou posilou trápící se Sparty. Bývalý juniorský reprezentant se již delší dobu snaží prosadit do kádru Phoenixu Coyotes. “Martin je náš hráč, vrací se do Sparty po šesti letech. My o něj o máme zájem, ale uvidíme, jak se vyvine jednání s jeho agentem ohledně smlouvy,“ řekl sportovní ředitel Sparty Miroslav Kuneš.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

OPĚT MIMO PLAY-OFF

Tři výsledky 5:2 po sobě uhráli Plzeňáci v posledních třech zápasech. Dvakrát se však radoval soupeř, Plzeň se tak po nadějné pozici v elitní osmičce opět propadla pod hranici postupu do play-off.

Nejprve si hokejisté Lasselsbergeru dokázali poradit doma s Třincem, s nímž sice od druhé minuty prohrávali po gólu explzeňského Kudrny, ale na začátku druhé části zvyšoval Adamský již na 3:1. Na snížení Martynka odpověděli Moravec a Cartelli, Plzeňáci si tak připsali před Vánoci důležité body.

Poslední zápas roku 2005 sehrála Plzeň v Pardubicích, kde nezačala dobře a nakonec ani šťastně. Kántor povedenou bombou poslal domácí do vedení, Čaloun v přesilovce zvýšil, ale nejhorší ztráta přišla v 17. minutě, kdy musel odstoupit Roman Málek. Lasselsberger dokázal srovnat góly Andrašovského a Tvrdoně, jenže pak ho složily velké chyby. Nejprve špatnou rozehrávku Ježe domácí potrestali gólem Korhoně, chybu Trnky ztrestal v oslabení Hlinka a špatnou rozehrávku Nedomy si ve středním pásmu našel Sýkora, který uzavřel skóre na 5:2.

V novém roce se Plzeňáci vydali do Znojma, kde od začátku tahali za kratší konec. Do branky se místo absentujícího Romana Málka postavil Petr Jež, chyběl zástup útočníků ve složení David Moravec, Radek Matějovský, Jakub Šindel a Marek Vorel. Znojemští se v první třetině dostali do dvoubrankového trháku, který ve druhé třetině zmírnil Pavel Trnka. Haman, Pucher a Mikulík ale navýšili skóre na 5:1, závěrečná korekce z hole Jiřího Zelenky již nic na prohře nezměnila. „Jsem zklamaný přístupem mužstva, protože při vyrovnané lize může vyhrát každý s každým a my jsme se o tu možnost připravili sami, a to je pro mě ta nejhorší zpráva,“ smutnil po zápase kouč Marek Sýkora.

Sestava Plzně ze zápasu ve Znojmě:
Jež - Cartelli, Trnka, Nedoma, Hučko, Výborný, Štěpánek, od 21. navíc Vobořil - A. Padělek (21. Freiberg), Kracík, Andrašovský - Důras, Tvrdoň, Adamský - Zelenka, M. Straka, Vítek

Do sestavy se po zranění ruky vrátil obránce Patrik Hučko (33), který v den zápasu se Spartou oslaví stejně jako Josef Vítek (25) narozeniny, gratulujeme!

Když fanouškům zatrne

Gólman Roman Málek, největší zbraň plzeňského týmu, neodjížděl z pardubického ledu s optimistickým výrazem. Po tvrdém a nezaviněném střetu s vysokým Petrem Sýkorou musel plzeňský gólman do nemocnice, ve vzduchu viselo dokonce podezření na vnitřní zranění. To se nakonec nepotvrdilo. „Vnitřek je v pohodě, jsem jen otlučený,“ uklidňoval po svém návratu z nemocnice vystrašené fanoušky Málek. Do dalšího duelu na ledě Znojma však plzeňská pětačtyřicítka ještě nenastoupila. "Kvůli jednomu zápasu nemá cenu riskovat. Dám si dva dny pauzu a doufám, že do nedělního duelu se Spartou už budu v pořádku," řekl v rozhovoru pro server hokej.idnes.cz plzeňský gólman.

Jízda Jiřího Zelenky

V osmi zápasech po sobě dokázal bodovat plzeňský útočník Jiří Zelenka, který během této porce zápasů posbíral pět gólů a stejný počet asistencí. Dva góly zaznamenal Zelenka při přesilové hře, jeden dokonce v oslabení. Zkušený útočník se posunul na páté místo v produktivitě týmu a proti svému bývalému klubu Spartě Praha může svoji sérii protáhnout o další kousek.

Plzni zbývá 15 zápasů!

V patnácti zbývajících zápasech se rozhodne o úspěšnosti či neúspěšnosti sezóny. Pozice Plzně není beznadějná, ovšem pravidelně bodovat bude rozhodně nutností. Osm zápasů ze zbývající porce sehrají Plzeňáci na svém ledě (Sparta, Kladno, Zlín, Slavia, Karlovy Vary, Liberec, Pardubice, Znojmo), sedm na hřištích soupeřů (Vítkovice, České Budějovice, Litvínov, Vsetín, Třinec, Sparta, Kladno). Týmy ze špice tudíž Lasselsberger přivítá vesměs na svém ledě.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Souboj tradičních soupeřů uvidí dnes Plzeň, kam přijíždí pražská Sparta. Na obou stranách se postaví několik mužů, kteří jsou spojeni s klubem, do jehož sítě se budou snažit dostat puk.

V pražském klubu dlouhá léta působil plzeňský střelec Jiří Zelenka, ještě nedávno oblékal sparťanský dres také centr Jakub Šindel. Krátce ve Spartě působil plzeňské obránce Milan Nedoma. Na straně Sparty se na plzeňský led opět vrací centr Josef Straka či jeho kolega z útoku Martin Špaňhel. Ještě nedávno působil ve sparťanském dresu obránce Michal Dobroň, který však putoval do Karlových Varů. Po dvou výhrách (4:1, 2:1pp) v letošní sezóně se Plzni podařilo trochu zkorigovat vzájemnou bilanci, která je ovšem stále výrazně nakloněna Pražanům. Dnešní vzájemné měření bude jubilejním padesátým v historii samostatné české ligy.

Celková bilance Plzeň vs. Sparta
4914233120:172

Sparťanská branková síť se v zápasech s Plzní nevlnila 131 minut od chvíle, kdy Martin Straka na Spartě zachraňoval v 56. minutě remízu 4:4. V následujícím prodloužení rozhodl Pilař. V dalším zápase Plzeňáci doma podlehli Spartě 0:1 opět v prodloužení, poslední zápas minulé sezóny vyzněl jasně pro Pražany - 5:0. Série nakonec narostla na 164 minut, než Břízu překonal v prvním letošním vzájemném zápase David Moravec.

Plzeň letos dokázala Pražany již dvakrát porazit, na ledě T-Mobile Areny se o to výraznou měrou zasloužil Jiří Zelenka, autor dvou gólů.