Návrat na místo činu se Josefu Strakovi povedl

P l z e ň - Dříve patřil k oblíbencům plzeňského publika. Dnes však oblékl dres úhlavního nepřítele. Útočníkovi Josefu Strakovi se zápas proti svému bývalému klubu, kde strávil řadu sezón, povedl. Sparta si z Plzně odvezla tři body a Straka se na výhře 4:2 podílel dvěma góly a jednou asistencí. “Určitě jsem spokojen. Ještě větší radost mám ale z toho, že jsme udělali tři body, že jsme tady vyhráli,“ řekl po zápase Straka, který nastoupil ve třetí formaci v dresu s netradičním číslem 78.

Když ráno po dlouhé době vyjel na plzeňský led, neubránil se tak trochu zvláštním pocitům. “Byl jsem tu ráno na rozbruslení a s klukama jsem mluvil. Trochu jsme se hecovali. Sázka ale žádná nepadla. Jen jsem řekl Romanovi, že mu dám gól, tak jsem rád, že to vyšlo,“ říká šikovný centr. I přes výjimečnost zápasu si ale snažil zachovat chladnou hlavu. “Jel jsem sem s tím, že tady chceme vyhrát. A že když tomu pomůžu, tak to bude jen dobře.“

Josef Straka do Sparty odešel v polovině října. Opačným směrem putoval mladý forvard Jakub Šindel. “Prožil jsem tady spoustu let, ale letos mě z Plzně vyhodili. Tak jsem chtěl dokázat, že jsem platný hráč a že udělali chybu,“ neskrýval smíšené pocity někdejší parťák Dušana Andrašovského.

Svůj galavečer zahájil Straka v 19. minutě, kdy poslal milimetrovou přihrávku volnému Štrbovi. “Petr Ton to chtěl nahrát, ale trefil mě do brusle. Přede mnou se otevřel prostor. Naznačil jsem střelu a viděl jsem, že Martin Štrba je postavený u prázdné brány, tak jsem mu to poslal a on už to jen trefil,“ popisuje první gól.

Do listiny střelců se poprvé zapsal dvě minuty před koncem druhé třetiny. A jednalo se o branku trochu kuriózní. “Objížděl jsme bránu a čekal jsem, až tam Roman dá hokejku, že ji objedu. Hodil jsem to do brány a spadlo to tam. Bylo to trochu štěstí,“ přiznal střelec.

Straka udělal za zápasem i závěrečnou tečku. V 56. minutě zvýšil na 4:2 pro Spartu, a definitivně tak Pražanům zajistil tříbodový zisk. “Dostal jsem se tam z levé strany a přetáhl jsem to, věděl jsem, že Roman jde dolů, tak jsem to zvednul do víka a věděl jsem, že to bude gól.“

Od příchodu do Sparty nastupuje Straka převážně ve třetím útoku, který nedostával příliš šancí v rozhodujících momentech zápasů. To by se po vydařeném duelu s Plzní mohlo změnit. “Pořád budu hrát ve třetí lajně. Ale teď se dostávám častěji na led, chodím na oslabení a dnes i na přesilovky. My máme dvě kvalitní pětky, zbytek nás se tam točí a pomáhá mužstvu. Když se takhle někomu povede zápas, tak je to jen dobře,“ řekl na závěr Josef Straka.