Notes #26: Naposledy doma, zaskočí Plzeň i Znojmo?

P l z e ň - Poslední domácí bitva vzplane, Západočeši přivítají jistého účastníka play-off Orly ze Znojma. Notně omlazený plzeňský tým překvapil na ledě Sparty Praha a fanouškům bude chtít ukázat svoji sílu i na plzeňském stadionu. V posledních dvou kolech půjde především o co nejlepší umístění mezi nepostupujícími. Také na poslední domácí utkání mohou fanoušci přijít za snížené vstupné, k zakoupení budou také reklamní předměty za poloviční ceny.
Zápas Plzeň-Znojmo začíná v 17:30 na plzeňském zimním stadionu!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC ZNOJEMŠTÍ ORLI

51. kolo – neděle 5. března 2006 – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Objev sezóny -
Jaroslav Kracík
Nepotvrdit vlastní ambice je frustrující, nejinak je tomu přirozeně na poli sportovním. Lasselsberger Plzeň vstupoval do právě končící základní části s ambicemi nemalými, ovšem nezbylo z nich prakticky nic. Plzeňáci prožili jednu z nejhorších sezón. Vše začal smolný vstup do soutěže po nepříliš vyvedeném přípravném období, přišlo trápení v koncovce, častá zranění, kupa těsných porážek, nepřízeň osudu gradovala vážným zraněním hlavní útočné opory Dušana Andrašovského. Ne vše lze však svádět na nepřízeň osudu, hokej je především hra chyb. Na druhou stranu by se našla i pozitiva. Jednoznačným příslibem do další sezóny je souhra excelentního střelce Aleše Padělka s útočným „myslitelem“ a jedním z objevů sezóny Jaroslavem Kracíkem. Velmi příjemným překvapením je jistě mladý reprezentant Jakub Šindel, na západě Čech ožil Jiří Zelenka, ve výborném světle se plzeňským fanouškům představili Roman Tvrdoň či místní odchovanec Lukáš Pulpán. Dílčí pozitiva však těžko vyváží celkový neúspěch. Podruhé za sebou se Plzeň nevešla do elitní osmičky, poprvé začala s výprodejem hráčů před koncem sezóny, objevily se také po delší době zvěsti o dluzích, se kterými se ale klub úspěšně vyrovnává, viditelně také poklesla návštěvnost plzeňských ochozů. Plzeňský hokej je tak nyní onen pověstný kostel, na kterém je třeba vykonat hodně práce. Nemálo úsilí si vyžádá složení týmu pro příští sezónu, smlouva končí mnoha oporám. Nezbývá věřit, že neúspěšné období je u konce. Nyní začíná v Plzni hokejové volno. A po vzoru české filmové klasiky by se při příležitosti posledního domácího utkání hodilo říci: "Tak zase za rok, pánové."


HC ZNOJEMŠTÍ ORLI
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Orli letí do play-off

Tři kola před koncem základní části extraligy patří Znojemským orlům pátá příčka a je téměř jisté, že si moravský celek postup mezi elitní osmičku bez problémů pohlídá. S výhledem na vyřazovací boje podniklo vedení Orlů několik změn v kádru. Tým opustil miláček fanoušků Marek Uram, jenž odešel do Vítkovic. Opačným směrem putoval explzeňský Juraj Štefanka. „Myslím si, že mančaft potřeboval nějakou takovou vzpruhu a potřeboval ji i Marek. Takový typ hráče, jako je Štefanka, jsme do mančaftu chtěli a jsme s ním spokojeni. Je to hráč pro play-off,“ vysvětlil trejd trenér Miloslav Hořava. Ke změně došlo ale i na pozici obránců. Do Trenčína zamířil Jiří Heš a ze Sparty přišel Angel Nikolov.

Uram vyměněn do Vítkovic

Znojemští orli přišli o svoji dlouholetou ikonu. Město okurek po sedmi letech opustil útočník Marek Uram. Slovenskému forvardovi se v letošní sezóně nedařilo. Někdejší ostrostřelec s vizáží mušketýra se ve znojemském dresu gólově prosadil pouze sedmkrát a v posledních zápasech často vysedával pouze na střídačce. Zpráva o výměně do Vítkovic za Juraje Štefanku ho tedy ani příliš nepřekvapila. „Popravdě řečeno jsem to i čekal, sezona mi nevyšla, nijak hodně z toho překvapený nejsem," řekl po výměně jednatřicetiletý útočník.

Bilance v přípravě – 2 výhry, 2 prohry

V rámci přípravy na rozhodující část sezóny sehrálo Znojmo v olympijské přestávce čtyři přípravná střetnutí. Bez svých největších opor nastoupili Orli proti Pardubicím, kterým podlehli 2:5. Ostatní tři duely sehráli Moravané se zahraničními celky. V zápase s Chimikem Moskevská oblast opeřencům nepomohl ani návrat všech hvězd do sestavy. Chimik o své výhře rozhodl hned v první třetině a vyhrál 4:2. Sebevědomí Znojmu zvedlo až utkání s Duklou Trenčín, ve kterém zvítězilo 2:0. Svěřenci trenéra Hořavy si poradili i s dalším slovenským celkem – Dynamaxem Nitra. Dravcům se povedla druhá třetina a nakonec vyhráli poměrem 3:2.

Orli v Jeseníkách málem přišli o kapitána!

Podobně jako většina extraligových celků strávili i znojemští hokejisté část olympijské přestávky na horách. Orli se vypravili do Jeseníků a o zábavné historky rozhodně nebyla nouze. Vyprávět by mohl jistě znojemský kapitán Peter Pucher, který se v jesenických lesích dokonce ztratil! „Byl jsem tak někde ve středu naší výpravy a najednou jsem neviděl nikoho před sebou ani za sebou. Dorazil jsem na rozcestí. A nechtělo se mi čekat na ostatní. Tak jsem si vybral jednu cestu. Jenže pak jsem zjistil, že to ta správná nebyla,“ svěřil se Pucher serveru idnes.cz. Orli se na vlastní kůži přesvědčili, že celodenní výlet na běžkách není žádná sranda. „Je to opravdu dřina. Za patnáct minut jsem byl úplně propocený. Když byl ostřejší sjezd, tak jsem měl několik pádů. Pěkně jsem se ve sněhu vyválel,“ vyprávěl Petr „Bauer“ Pucher, který na soustředění v Jeseníkách jistě dlouho nezapomene.

Sestava Znojma ze zápasu s Kladnem:
Trvaj - Němeček, Čakajík, Jareš, Mojžíš, Nikolov, Bičánek - J. Štefanka, Pucher, Plášek - Ludvík, Dopita, Erat - Ondřej, Haman, Beroun – Kraus.

Dopita nabírá formu

Po příchodu do Znojma se Jiří Dopita delší dobu rozkoukával, v závěru sezóny ale chytnul formu a opět patří k hvězdám extraligy. Naposledy si holohlavý vítěz z Nagana připsal čtyři kanadské body za gól a tři nahrávky v zápase s Rabatem Kladno. Urostlý centr těží především ze spolupráce s Romanem Eratem, který ve stejném utkání po Dopitových přihrávkách zaznamenal hattrick. Dopita má letos na kontě 22 kanadských bodů (9+13), Erat je na tom o dva body hůře. Klubovou produktivitu vede Peter Pucher s 36 kanadskými body za 16 branek a 20 nahrávek.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

A ZASE O GÓL

Nevídaně nízký počet diváků vytvořil kulisu zápasu plzeňského Lasselsbergeru s pardubickým Moellerem. Východočeši nutně potřebovali tři body v honbě za postupovou osmičkou, Plzeňáci jim jejich snahu chtěli překazit. Ovšem Pardubičtí se ujali uklidňujícího vedení, nejprve se trefil Jan Čaloun a v přesilové hře pěti proti třem Tomáš Rolínek.

Zisk cenných bodů se obhájci mistrovského titulu otřásl ve druhé části hry. Svým 21. letošním gólem snížil na 1:2 Aleš Padělek a první gól v plzeňském dresu si ve 34. minutě připsal Josef Vítek. Štěstí se nakonec k Východočechům přeci jen přiklonilo, šest minut před koncem se pod horní tyčku druhým zápasovým gólem prosadil Jan Čaloun. Reprezentanti města perníku si tak domů vezli vytoužené tři body a momentální pozici v play-off.

Sestava Plzně ze zápasu s Pardubicemi:
Jež - Cartelli, Vobořil, Nedoma, Hučko, Jindřich, Pulpán, Trojovský - Padělek, Kracík, Tvrdoň - Vítek, Vorel, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Holý, Kepl, Hobl – Sakata.

Plzeňáci ve světle čísel

Produktivita: Na čele se usadila dvojice Jaroslav Kracík – Aleš Padělek. Mladý útočník Plzně se stal režisérem hry elitního plzeňského útoku, ve 44 zápasech zaznamenal 30 bodů za 5 gólů a 25 asistencí. Z Kracíkových nahrávek těžil nejvíce Aleš Padělek, před pátečním kolem autor 21 branek. Pokud by zranění nezastavilo cestu Dušana Andrašovského, přiřadil by se na čelo produktivity právě slovenský forvard a levé křídlo útoku Jaroslava Kracíka. Andrašovský získal v 36 zápasech 25 bodů (9+16). Nejvyšší hodnoty v průměru bodů na zápas dosáhl zkušený David Moravec (0,8 bodu na zápas), který však odehrál „jen“ 34 utkání. Do první pětice se vešel také Jiří Zelenka (17+9). Za vedoucí pětkou se již řadili členové jednoho útoku Michal Důras, Jakub Šindel a Martin Adamský.
+/-: z hlediska plusových a minusových bodů byli na tom tři kola před koncem nejlépe Dušan Andrašovský, mladý Jakub Šindel a velezkušený Milan Nedoma, všichni dosáhl svorně +8 bodů.
nejtrestanější hráč: tzv. zlým mužem týmu je důrazný forvard Radek Matějovský, který inkasoval od rozhodčích 98 trestných minut. O 19 minut zpět je další útočník – Martin Adamský. Až na třetím místě je první obránce, kterým je Milan Nedoma s 54 TM.
železný muž týmu: dva hokejisté sehráli letos za Plzeň všechna utkání. Vedle nejlepšího střelce týmu Aleše Padělka je to také Martin Adamský.

Dobytný plzeňský hrad

Předposlední místo obsadila Plzeň v tabulce domácích zápasů. Horší byl již pouze „barážový“ Vsetín, který získal 21 bodů, zatímco předposlední Plzeň 35. Pokud bychom sestavili tabulku z rozdílu ve skóre z domácích utkání, poté by byl stav pro Plzeň o mnoho lepší – šesté místo. Právě uvedené je dílem skutečnosti, že Plzeňáci z odehraných 25 zápasů prohráli 8 o jediný gól (z celkových 10 proher). Poslední čtyři domácí zápasy Lasselsberger prohrál, a všechny, jak jinak, o jediný gól.
A tabulka venkovních utkání? Plzni patřilo desáté místo se ziskem 21 bodů, stejné postavení by Západočechům patřilo i v tabulce rozdílu mezi vstřelenými a inkasovanými brankami v zápasech na hřištích soupeřů.

Plzeňská návštěvnost? Až čtvrté místo

V posledním domácím utkání navštívilo plzeňský stadion méně než 3 500 diváků a mnohý pamětník zalovil v paměti, kdy naposledy se na plzeňském stadionu sešlo „tolik“ fanoušků. Paměť by jej zřejmě zavedla zhruba do poloviny 90. let, ani celkově se plzeňské návštěvnosti příliš nedařilo. S aktuálním průměrem 5 151 diváků je Plzeň až na čtvrtém místě, za suverénními Pardubicemi, a v nových halách hrajícími Libercem a Slavií Praha. K udržení psychologické hranice 5 000 diváků na zápase postačuje 1 221 diváků na dnešním utkání Plzně se znojemskými hokejisty.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Plzeň a Znojmo spolu sehrály v historii samostatné české extraligy 27 zápasů. Nikdy se nepotkaly v play-off, bilance vzájemných zápasů je vzácně vyrovnaná, včetně vzájemného skóre.

Celková bilance Plzeň vs. Znojmo
271311370:71

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Ze třinácti zápasů dokázala Plzeň plně bodovat hned v deseti, pouze třikrát za sedm let extraligového působení Znojma dokázali Jihomoravané v Plzni zvítězit, 21. 11. 2000 (1:3). Druhá výhra zůstane jistě dlouho v paměti Tomáši Dubovi. Loňský gólman Plzně podal loni ještě ve znojemském dresu na plzeňském zimním stadionu jeden ze svých nejlepších výkonů a přispěl rozhodující měrou k výhře Orlů. Poměr střel činil 36:13, ovšem Duba v brance rozhodl. Skóre z domácích zápasů mluví jednoznačně ve prospěch hokejistů Lasselsbergeru - 33:19. Do třetice se Jihomoravané v Plzni radovali loni, kdy se výborným výkonem prezentoval na západě Čech loňský mistr světa a letošní bronzový olympionik Tomáš Vokoun. Orli se v Plzni radovali po výsledku 3:0.

Bilance na plzeňském ledě
13100343:21