Málek si start za národní tým v Plzni užil, ale mrzí ho porážka

P l z e ň - Plzeňská ČEZ Aréna hostila po čtyřech letech opět mezistátní utkání. Na plzeňský led vyjely výběry České republiky a Švédska. V brance dostal od hlavního kouče Hadamczika důvěru miláček plzeňských ochozů Roman Málek. “Škoda závěrečné třetiny, doufal jsem, že to dopadne lépe,“ okomentoval své pocity po utkání. Po letech se do reprezentačního dresu oblékl další plzeňský hráč Radek Matějovský. Dvě velké šance v utkání si vytvořila také nedávná posila Plzně Tomáš Divíšek, který byl do výběru povolaný dodatečně. V elitní formaci nastoupil Josef Straka, jenž v Plzni úspěšně působil dlouhá léta.

Češi vstoupili do utkání aktivně, zatímco Švédsko v úvodu spíše vyčkávalo. Jeho hlavní finiš přišel až v poslední třetině. Proto se Roman Málek v úvodnních čtyřiceti minutách nemusel příliš ohánět. “V první a ve druhé třetině jsme byli my lepší, Švédsko se nedostalo moc do šancí. Ve třetí třetině se to obrátilo, soupeř začal hrát aktivněji,“ popsal Málek průběh utkání. Rozdíl mezi českou extraligou a mezinárodním měřením sil vidí hlavně v tempu. “Určitě je hra rychlejší. Musel jsem si dávat více pozor, než když hrajeme v lize,“ porovnal Málek rozdíly. Od plzeňských diváků, kteří jej rádi spatřili v akci, se dočkal vřelého přivítání. “Samozřejmě mě to potěšilo, bylo to příjemné. Jen mě mrzí, že jsme utkání nedotáhli do vítězného konce. Čekal jsem, že to dopadne lépe,“ mrzelo Málka.

Pět let si musel počkat Radek Matějovský, aby se znovu mohl obléknout do reprezentačního dresu. Jeho výkonů v Plzni si všiml kouč Alois Hadamczik, proto jej povolal. “Dojem z utkání nemám dobrý, představoval jsem si to lépe,“ truchlil Matějovský nad prohrou. Své nasazování do hry si však pochvaloval. “Mohl jsem hrát přesilové hry i oslabení, takže s tím můžu být spokojený.“ Také Matějovský tvrdí, že rozdíly mezi extraligou a mezinárodním utkáním jsou znatelné: "Dnes bylo vidět, že je vše o krok rychlejší." Dává za pravdu svým spoluhráčům, že utkání se rozhodlo v závěrečné části hry. “Ve třetí třetině bylo jasně lepší Švédsko. Hodně bruslili a přehrávali nás. Navíc hráli výborně v oslabení, kde jsme my naopak dělali chyby. Jejich hra nám v závěru dělala dost problémy,“ vysvětlil plzeňský útočník.

V elitní formaci po boku Brendla a Veselého nastoupil i bývalý plzeňský tahoun Josef Straka. Momentálně září oslňující formou ve finském Lukko Rauma, kde vévodí tabulkám kanadského bodování celé ligy. O tom mohl diváky přesvědčit dvěma asistencemi, které si v utkání připsal. “Fanouškům velice děkuji za jejich milé přivítání. Moc mě to potěšilo. Byli tady i rodiče, bratr a hodně známých, tak jsem moc rád, že přijeli,“ řekl Straka. Po utkání při odchodu hráčů do kabin plzeňský kotel skandoval „Pepo, vrať se!“ Vyslechne přání diváků? “Samozřejmě že jsem to slyšel. Ale je to spíše otázka na plzeňské vedení než pro mě,“ uvedl. Na reprezentační akci se také objevil po krátké odmlce. Svou nominaci v zápase dostatečně obhájil. “Naše lajna vstřelila dvě branky, takže je fajn, že se nám takhle dařilo. I přesto si ale myslím, že k dobré sehranosti nám ještě chybí čas. Bylo to znát hlavně při přesilových hrách. Možná jsme ale byli jen trošku nervózní, nevím," spekuluje Straka. Do čtvrteční odvety se tým jistě bude snažit vylepšit hru v obraně. “Švédsko má hodně dobře vypracovanou defenzívu. My se v ní musíme dost polepšit. Soupeři v turnaji jsou však velice vyrovnaní a o osudu utkání může rozhodnout pouhý jeden nebo dva góly,“ je si dobře vědom Josef Straka.