NOTES#4: Budou už tři body?

Lasselsberger má za sebou derby, ve kterém se ani jednou střelecky neprosadil. Nyní v neděli bude hostit na domácím ledě HC Litvínov. Plzeň ještě ani jednou v této sezóně doma neprohrála. Tři utkání před domácím publikem však dotáhla až v samostatných nájezdech k dvoubodovým výhrám. Nyní může Plzeň zužitkovat další příležitost k plnému tříbodovému zisku.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC Litvínov

7. kolo – neděle 30. září v plzeňské ČEZ Aréně

V šesti dosud odehraných zápasech Plzeň dospěla už čtyřikrát k samostatným nájezdům. V porovnání s loňskou sezónou to je jako den a noc. V minulém ročníku se po nerozhodném výsledku i po prodloužení jezdily nájezdy jen jednou. A to právě proti nedělnímu soupeři z Litvínova, kterému tehdy podlehla. Letos zatím Plzeň v nájezdech neuspěla v Ústí nad Labem. Ostatní tři domácí zápasy vyhrála. Nájezdy vždy jezdili hráči Šindel, Fabuš, Vlasák. Plzeň má Litvínovu rozhodně co vracet, jelikož v loňské sezóně Severočeši Plzeň zdolali hned třikrát. Už letos však Lasselsberger Litvínov dvakrát v přípravě porazil.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Specialisté samostatných nájezdů

Stejně jako první utkání v letošní sezóně, i střetnutí s Kladnem rozhodovaly až samostatné nájezdy. Do středového kruhu se za Plzeňany k exekucím postavila prověřená trojice, a to Jakub Šindel, Peter Fabuš a Tomáš Vlasák. Šindel se prosadil blafákem, Fabuš zaskočil Orcta přesnou a prudkou střelou a téměř neomylný Vlasák s lehkostí taktéž nezaváhal. Zdálo by se, jako by Lasselsberger našel ideální sestavu na tuto divácky atraktivní součást ledního hokeje. I asistent modrobílých je podobného názoru: “Těmto hráčům věříme. Peter sice gól proti Vítkovicím nedal, ale z tréninků víme, že nájezdy proměňuje. O Jakubovi a Tomášovi netřeba hovořit, to jsou excelentní střelci,“ tvrdí František Černý.

Tři branky při přesilové hře

Po prvních třech utkání v sezóně 2007/2008 by se s trochou nadsázky dalo říct, že modrobílým spíše přesilové hry vadí, než že by Lasselsberger výhodu jednoho muže v poli trestali vstřelením branky. Jak v utkání s Vítkovicemi, s Českými Budějovicemi, tak s Kladnem inkasoval Lasselsberger Plzeň ve vlastní početní výhodě, a to vždy po jedné brance. Dvouminutové tresty soupeře stále Plzeňští nedokáží využívat ve svůj prospěch. Včetně televizního zápasu vstřelili pouhé tři góly při nerovném počtu hráčů na ledě. Zlepší Plzeňští nelichotivou bilanci již proti Severočechům?

Změna sestavy týmu gólově prospěla

Výměna pravých křídel z druhé a třetí lajny - to nachystala trenérská dvojice Kučera, Černý pro čtvrteční televizní utkání. Peter Fabuš putoval k Radku Matějovskému a Jaroslavu Kracíkovi, letní posila Michal Dvořák se přesunul k Adamskému a Šindelovi. A možná právě díky tomuto zásahu do sestavy se Peter Fabuš stal základním kamenem vítězství nad Kladnem. V utkání vstřelil jednu branku, na další dvě přihrál a ještě si smlsnul při samostatném nájezdu na Orcotvi. “Je možné, že mi to pomohlo. Pevně věří, že se to i v dalších utkáních prokáže," doufá sám Fabuš.

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního kola

Málek - Cartelli, Dresler, Jasečko, Čakajík, Benák, Dobrovolný, Nikolov, od 21. navíc L. Martinec - Důras, Vampola, Laš - Fabuš, Divíšek, Matějovský - Vlasák, Šindel, Ludvík - Dvořák, Kocman, M. Sýkora.


HC Litvínov
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

V přípravě se střídaly vysoké výhry a porážky
Jako na obří houpačce si mohli podle výsledků v přípravě připadat litvínovští hráči. V úvodu vysoce podlehli Plzni 1:6 a záhy prvoligovému Chomutovu 2:7. Následovala překvapivá vysoká výhra na Kladně 8:2. V Tipsport Hockey Cupu vrátil Litvínov Chomutovu krutou porážku a vyhrál 7:1. Ani jednou se v poháru nepodařilo Severočechům prostřelit karlovarského gólmana, když v obou případech skončilo utkání výsledkem 3:0 pro Západočechy. V úvodním utkání na turnaji ve švýcarském Zugu pokračoval Litvínov ve střeleckých hodech, když podlehl místnímu Zugu 3:7. To byl poslední divoký výsledek v přípravě Litvínova. S Mannheimem podlehli těsně 2:3, ale prestižní klub Ambri-Piotta zdolali 3:2 v samostatných nájezdech. Po návratu do Česka sehrál Litvínov ještě bezbrankovou remízu s Ústím nad Labem a v generálce na extraligu podlehl Plzni 2:4.

Sudí Smeták poškodil Litvínov v zápase proti Spartě
V druhém kole O2 extraligy podlehl Litvínov na ledě pražské Sparty 2:4 a žlutočerní byli po zápase velice rozhněváni na hlavního arbitra Martina Smetáka, který podle nich ovlivnil vývoj utkání a konečný výsledek. Proto podal litvínovský hokejový klub protest, který byl vyslyšen a následně Pavel Halas po prozkoumání videa dal severočeskému klubu za pravdu. Jednalo se zejména o tři situace. Úmyslné posunutí branky Jaroslavem Nedvědem, do které Litvínov vstřelil branku, která pochopitelně nemohla být uznána. Smeták však neudělil Nedvědovi žádný trest za zdržování hry, či za nesportovní chování. Dále nepotrestaný zákrok Michala Dragouna na Milana Vobořila. V obličeji bývalého plzeňského hráče se objevila krev. A pak se Litvínovu nelíbilo sporné vyloučení Hranáče na pět minut plus do konce utkání za napadení Michala Sivka, jenž se po kontaktu s Hranáčem udeřil obličejem o mantinel, z čehož si utržil krvavý šrám. Smeták nesignalizoval žádný trest, ale když viděl krev v Sivkově obličeji, poslal Hranáče pod sprchy, aniž by pořádně věděl, co se stalo.

S litvínovskou mládeží pracuje Jiří Bubla
Otec Jiřího Šlégra a trojnásobný mistr světa se pokouší vrátit zpět na výsluní vyhaslou slávu litvínovské mládeže. Do klubu přišel neplánovaně a do práce jej přemluvili jeho vrstevníci, Reichel i syn Šlégr. Chce docílit, aby mládež v Litvínově se věnovala hokeji, aby klub vychoval další výborné hráče, kterých v minulosti vychoval už spoustu. Mimo to vykonává v klubu i poradce defenzivní činnosti prvního mužstva a spolupracuje při přestupech hráčů.

Litvínov doma vládne, zvenku však ještě nepřivezl ani bod
Zatímco v prvním a ve třetím extraligovém kole, kdy Litvínov přivítal na svém ledě znojemské Orly a třinecké Oceláře, odešel z utkání vždy jako vítěz s plným bodovým ziskem. Jakmile však Litvínov vyjel za hranice svého města, čekala jej prohra a nulový bodový zisk. Pražské Spartě podlehl 2:4 sice s přispěním chybného výkonu hlavního arbitra Smetáka, ale body to Litvínovu pochopitelně nevrátí. V Karlových Varech, které by mohly být černým koněm extraligy, prohrál 1:3 a ze Zlína po velice špatném výkonu si odvážel krutou porážku 3:6.

Sestava HC Litvínov z posledního zápasu:
J. Hübl ml. - Koma, Skuhrovec, Vobořil, Hranáč, Punčochář, Kubát - Kubinčák, Reichel, Trávníček - J. Černý, Benda, Jenáček - Jánský, Lukeš, Machulda - Bahenský, Rindoš, Bednařík.

HISTORICKÁ BILANCE

Plzeň a Litvínov jsou dva dlouholetí extraligoví rivalové, dvě tradiční české hokejové bašty. A také dva vyrovnané týmy. Neustále se přetahují o vedení v dlouhodobé tabulce vzájemných zápasů. Momentálně má na svém kontě o dvě vítězství více Litvínov, kterému je zároveň výrazně nakloněno skóre. Poměr vstřelených a inkasovaných gólů si vylepšil i v předchozí sezóně, kdy napřed vyhrál 4:1 na vlastním ledě, pak 4:3 na samostatné nájezdy v Plzni a následnou domácí porážku 2:5 oplatil Západočechům stejnou mincí.

Celková bilance Plzeň vs. Litvínov
5119821130:157

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Na vlastním ledě se Plzeňanům proti Litvínovu dlouho dařilo. Porážka 5. prosince 2000 byla na dlouhou dobu poslední, následující tři sezóny doma neprohráli. Ovšem v ročníku 2004/05 chemici na plzeňském ledě kralovali. Tým posílený slavnými odchovanci nejprve zvítězil v Plzni 2:1, poté si Lasselsberger povodil krutým způsobem – 7:1. A právě tyto prohry nakonec rozhodly, že si play-off zahrál Litvínov, pro který rozhodla lepší vzájemná bilance s Plzní. Nejvyšším vítězstvím Plzně nad Litvínovem na domácím ledě je výsledek 5:2.

Novodobá historie

V prvním ročníku samostatné české extraligy (1993/94) se Litvínovští těsně vešli do play-off, když jejich největším soupeřem v boji o poslední postupové místo byla Plzeň. Severočeši nakonec se šestibodovým náskokem postup uhájili, ve čtvrtfinále však bylo nad jejich síly Kladno. V sezóně 1995/96 se žlutočerní dočkali velkého úspěchu. Přešli přes Zlín a Spartu až do finále, kde nestačili na suverénní Vsetín. Nejlepším umístěním obou týmů po základní části je shodně 4. místo (Litvínov v sezóně 1995/96, Plzeň 2001/02), naopak nejhorší pozici měl Litvínov po základní části sezóny 2001/02– 13. místo, zatímco Plzeň 13. místo v minulém ročníku.