NOTES#15: Skolí konečně Plzeňáci Kladno?

Plzeň - Již v šesti zápasech neochutnali svěřenci trenéra Jiřího Kučery sladkou chuť tříbodového vítězství. Plzeňští teď propadli ve Vítkovicích a v Českých Budějovicích a v pátek si budou konejšit své věrné v utkání s Kladnem. Tomu se naopak daří. Vyhrálo v Třinci a doma porazilo Zlín. Oba duely skončily 3:0. Přijďte se podívat, jestli dokáže Lasselsberger překonat Zdeňka Orcta, zda dokáže letos konečně porazit Středočechy a získá tři body!


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC GEUS OKNA KLADNO

29. kolo – pátek 7. prosince v plzeňské ČEZ Areně

V rámci 29. kola extraligy přijede na západočeský led předposlední Kladno. Podle papírových předpokladů naprosto jasný zápas. Ale chyba lávky! Plzni se proti Středočechům v poslední době vyloženě nedaří, když například vytáhneme staré výsledky z minulého ročníku, modrobílým ještě může běhat mráz po zádech. Letos to také není nijak valné, po dvoubodové výhře v ČEZ Aréně si Plzeň zahrála na Jánošíka, jenž chudým dával a bohatým bral. Nechala totiž týmu Geus Okna bez velkého odporu tři body. Třetí střetnutí obou celků však může přinést toužebně očekávané vítězství Lasselsbergeru, které potřebuje tým po ztracených utkáních na ledě Vítkovic a Českých Budějovic jako sůl. A navíc, doma se přece neprohrává! Dokáže tedy druhý nejproduktivnější útok nadělit opožděnou mikulášskou nadílku přes sto dvacet minut nepokořené obraně Kladna?


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Hned dva obránci oslavovali narozeniny

Přestože se modrobílým utkání na ledě jihočeského Mountfieldu nepovedlo a po šestigólovém nášupu na Moravě si stejný počet branek odvezli i z Budějovic, mohli Stanislav Jasečko a Jiří Dobrovolný, dva základní kameny obrany Lasselsbergeru, alespoň symbolicky slavit. Oba se narodili pátého prosince, jen slovenský hráč o sedm let dříve. Jejich narozeniny tedy připadly na den po prohře 2:6. Čerstvě osmadvacetiletému Dobrovolnému zatím patří pátá příčka mezi plzeňskými obránci za dva kanadské body. To Jasečkovi se daří ještě lépe, dělí se s Čakajíkem o pomyslné stříbro, když si připsal dvě branky a tři nahrávky . Oběma zadákům přejeme dodatečně všechno nejlepší, skvělé výsledky, dobře mířené střely a čisté bodyčeky nejen na ledě, ale především v osobním životě.

Že by nadobro zapomenutá série úspěchů?

Pamatujete na skvělé výkony plzeňského Lasselsbergeru, které vynesly Západočechy dokonce až na pátou příčku extraligové tabulky? Neuvěřitelná série devíti zápasů, ve kterých neodešli poraženi po šedesáti minutách, a připisovali tak bodík za bodem. Není to tak dávno, kdy doma sestřelili zlínská okna rozdílem výkonnostní třídy nebo když přepisovali historii po výhře v Liberci. Po dvou šestigólových přídělech to zní tak trochu jako pohádka, nicméně Plzeňany jejich předchozí práce drží na šesté pozici zaručující přímý postup do čtvrtfinále play-off. Celá modrobílá veřejnost teď pevně věří, že se jejich hrdinové dokáží oklepat a zabrat právě proti Kladnu. A jistě by se nezlobili, kdyby se pak nastartovala šňůra podobná té z devatenáctého až šestadvacátého kola, včetně předehrávky s Pardubicemi.

Reprezentační pozvánky dolétly i do Plzně

Po dlouhém půstu, kdy trenér Alois Hadamczik neuznával kvality Plzeňanů jako dostatečně reprezentační, můžeme najít hokejisty Lasselsbergeru v nominaci na přípravné utkání se Slovenskem a následný turnaj Channel One Cup, který se bude konat v Praze a v Moskvě. Své místo na soupisce má jisté gólman Roman Málek, který naposledy oblékl dres českého národního výběru na finském Karlaja Cupu, jenž jede ve dvojici s Milanem Hniličkou. Na šestnáctigólového střelce Michala Důrase a na obránce Václava Benáka zbyla alespoň pozice náhradníka. Jestli dostanou šanci a jak ji případně uchopí, to můžete sledovat prostřednictvím České televize, která utkání bude tradičně přenášet.

Sonda do nitra kabiny

"Na marodce stále zůstává Martin Adamský. Třísla trápí Romana Málka, ale pravděpodobně nastoupí. Kladno dvakrát v řadě vyhrálo, my zase prohráli. Bude to hodně těžké, ale chceme tři body," tolik hlavní trenér HC Lasselsberger Plzeň Jiří Kučera

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

Málek (35. Jarina) - Derner, Čakajík, Benák, Dresler, Jasečko, Dobrovolný, Cartelli - Vlasák, Divíšek, Matějovský - Fabuš, Kracík, Ludvík - Důras, Vampola, Laš - Dvořák, Šindel, Kubalík.


HC GEUS OKNA Kladno

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Kladenský gólman Zdeněk Orct poslední dva zápasy nekapituloval

Ochránce kladenské svatyně obstál při posledních dvou zápasech proti Třinci a následně proti Zlínu. Svou branku uhájil, když z celkových osmdesáti sedmi střel neprošla za jeho záda ani jedna. Jsou to Orctovy první vychytané nuly v letošní sezóně. Proti Zlínu navíc znamenala jeho 44 vychytaná nula v české nejvyšší soutěži vyrovnání rekordu Petra Břízy. A utkání v Třinci znamenalo první tříbodovou výhru, kterou si Kladno odváželo z ledu soupeře. Svému týmu pomohl k dvěma výhrám, které znamenaly odpoutání z posledního místa v tabulce, na kterém se Kladno drželo s několika výjimkami od šestého kola. Nyní je předposlední, tři body před Ústím nad Labem a šest bodů za Znojmem.

Kladno má nového tahouna – Jaroslava Kallu

Zatímco v loňské sezóně těžilo Kladno zejména z letité souhry kladenských dvojčat Patera – Procházka, letos táhne Kladenské nový lídr. Jaroslav Kalla se drží v popředí kanadského bodování celé O2 extraligy. V osmadvaceti odehraných utkáních zaznamenal 23 bodů, za což obsazuje čtvrtou příčku v tabulce produktivity. Zato akcie kladenského dua Patera – Procházka klesají dolů. Martin Procházka uzavírá první čtyřicítku nejproduktivnějších za 14 bodů, Patera nasbíral ještě o bod méně. Zajímavá je však statistika plus minus bodování těchto dvou hráčů. Procházka má na svém kontě 12 záporných bodů a Patera dokonce 18, za což mu patří úplně poslední místo v mezi extraligovými hráči.

Českobudějovický Milan Gulaš prodloužil hostování v Kladně

Klub HC Mountfield umožnil prodloužení hostování pro svého mladého odchovance Milana Gulaše v GEUS Okna Kladno do konce ledna příštího roku. Předčasně si mohou Jihočeši Gulaše stáhnout v případě rozsáhlé marodky v týmu. Mladý útočník se v Kladně zabydlel v elitním útku, kde doplňuje zkušené duo Martina Procházku s Pavlem Paterou.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC GEUS OKNA Kladno z posledního zápasu:

Orct - Nádašdi, Hájek, Pavlas, Schnabel, Ševc, Šmach, M. Štěpánek - Gulaš, Patera, Martin Procházka - Z. Nedvěd, Gardoň, Kuchler - Horna, Kalla, Bělohlav - Diviš, Čurilla, Tomajko. Trenéři: Müller a Kasík.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Kladno je jedním z nejslavnějších klubů českého hokeje. Líheň, ze které vzešlo mnoho vynikajících hokejistů, v posledních letech dává zapomenout na někdejší úspěchy. V samostatné české soutěži má Plzeň pořád navrch, i když v minulé sezoně po výhře na soupeřově ledě 3:1 doma prohrála 2:7, v dalším střetnutí venku dokonce 4:10 a nakonec podlehla na vlastním ledě 3:4. Zhoršila si tak nejen vzájemnou bilanci vyhraných zápasů, ale výrazně i skóre.

První duel aktuálního ročníku se na plzeňském kluzišti za stavu 4:4 prodlužoval a druhý bod získali domácí díky nájezdům. Peter Fabuš ke gólu a dvěma asistencím přidal ještě proměněný nájezd! Padesátý vzájemný souboj pak na kladenském stadionu skončil výhrou tamního celku v poměru 6:3. Gól a dvě asistence si tentokrát připsal domácí Kalla. Přesto má Lasselsberger poměr vstřelených a inkasovaných gólů o patnáct lepší a mírně navrch má pořád i ve statistice vítězných mačů.


Celková bilance Plzeň vs. Kladno
5023621177:162

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně?

Na vlastním kluzišti Západočeši dominují. Nejvyšším brankovým rozdílem byla výhra Plzně 8:0. 2. února 1996 ovšem Středočeši deklasovali Plzeň na jejím ledě 10:3! 25. ledna 1998 tehdejší Keramika roznesla Kladno 7:1. Hattrick zaznamenal Jaroslav Bednář, na všechny góly mu přihrál Pavel Geffert. Asistenci v tomto zápase zaznamenal i gólman Dušan Salfický, který ve 24. minutě přihrál Mojmíru Musilovi na gól na 4:0. První „plzeňský“ hattrick však zaznamenal již o pět let dříve Pavel Metlička, 9. listopadu 1993 v zápase Kladno-Plzeň 1:4.


Domácí bilance Plzeň vs. Kladno
271539103:59

Jágr v mlze

První měření sil v sezóně 2004/05 opticky nafouklo plzeňský zimní stadion, výraz „praskat ve švech“ byl vidět v praxi. Na západ Čech totiž přijelo Kladno s Jaromírem Jágrem. A bylo se na co dívat, přestože v teplém podvečeru na led pomalu padala mlha. Jágr byl u dvou gólů, diváky několikrát zvedl ze sedadel individuální akcí, gólman Rudolf Pejchar dokonce uspěl tváří v tvář největší kladenské hvězdě. Podle očekávání se současný útočník newyorských Jezdců stal nejlepším hráčem zápasu a stejně jako několikrát v jeho průběhu se i na konci dočkal uznalého potlesku plzeňského publika.