Martin Straka je zpět v plzeňském dresu. Odchodu Divocha je mi líto, říká

P r a h a - První extraligový soupeř a první porážka v přípravě čekaly na Plzeňáky v Edenu. Mistrovská Slavia zvítězila díky povedené desetiminutovce v polovině zápasu, kterou zúročila třemi góly. Ovšem hlavní téma zápasu nebyl výsledek, ale návrat Martina Straky do plzeňského dresu. Plzeňský forvard a manažer v jedné osobě velel prvnímu útoku s Vlasákem a Fabušem, a svoji sílu rozhodně ukázali. „Fungovalo to bezvadně, až začneme dávat i góly, bude to dobré,“ konstatoval o souhře po první zápasové zkoušce plzeňský kapitán Straka.

Plzeň v zápase vedla, slávisté produktivní fází zápasu otočili až na 3:1. Na korekci Čakajíka odpověděl deset minut před koncem důrazný Kachlík. „Mělo to náboj, solidní tempo, hodně šancí, akorát jsme dostali víc gólů než jsme chtěli,“ shrnul klání s nadhledem Straka. „Je to začátek, rozkoukávám se, poznávám kluky a sehráváme se,“ nepřehání význam výsledku. Jednomu ze Strakovo průniků uznale zatleskali i domácí diváci, Straka ukázal svoje přednosti, v neposlední řadě ohromný fyzický fond. „Ale fyzicky by to mohlo být lepší,“ namítá.

Plzeňáci dobře bruslili, nutili soupeře k faulům, ale přesilovky po hříchu nevyužívali. „Bylo tam sedm nebo osm vyloučení, to se musí proměňovat,“ apeluje Straka. Velkou šancí v jedné z přesilovek, ale také hezkou individuální akci se blýskl i Tomáš Vlasák, který si ve třetí třetině procvičil i ostrou komunikaci s rozhodčím po jednom hraničním zákroku. Na více než dva góly však plzeňské útočné snažení nestačilo, byť se puk několikrát doslova motal kolem brankové čáry.

Na plzeňského kapitána po zápase čekaly vedle zástupu sběračů podpisů a píšících novinářů i dva televizní štáby. Jako NHL protřelý profesionál zodpověděl všechny dotazy a podepsal všechny kartičky. „Akorát v NHL bych měl na hokej ještě měsíc a půl čas,“ usmál se. Novináři si ve Strakově případě nyní mohou dopřát luxusu, vedle hráčských ohlasů získat i ty manažerské. A tak tedy, „kauza“ Tomáš Divíšek: „Je mi líto, že z Plzně odešel tak kvalitní hráč a člověk, takových moc není. Ne že by se s ním nepočítalo, ale chtěl odejít do zahraničí, pak nastala ona známá situace.“ Takže důvod odchodu? Jednoznačný: „Finanční,“ říká Martin Straka, generální manažer.

Byť musel řešit nečekanou situaci kolem Divíška, jdou manažerské povinnosti Martina Straky zatím trochu stranou. „99% hokej, zbytek to ostatní,“ rezolutně vypočítává Martin Straka. Na svoji manažerskou pozici na ledě rozhodně nemyslí, ale o kádru samozřejmě přemýšlí. „Vždycky se snažíme kádr zkvalitnit, ale ne za každou cenu.“ V současnosti se žádný příchod do Plzně horký není. „Možná jo, ale já o tom nic nevím,“ usmívá se Straka. Další zápas čeká Plzeňáky příští úterý na ledě Karlových Varů.