NOTES#2: Přijíždí Sparta, bude „plný dům”?

Plzeň - Naváže plzeňský Lasselsberger na úterní zisk tří bodů proti Zlínu? Bude ještě lepší atmosféra v hledišti? A dokážou se plzeňští střelci opět hojně prosadit? Všechna tato tajemství se odkryjí v neděli. O zápas je velký zájem. Hráči světové třídy v rudém dresu jsou zárukou velkého zážitku pro fanouška. Stejně jako Plzeň, ani Sparta v úvodních zápasech nezaváhala.Snad hokejisté Lasselsbergeru Plzeň ukážou všem fanouškům, a to nejen těm plzeňským, že i Sparta s hvězdným týmem je porazitelná. Bude k tomu ale potřeba vaší hlasité podpory.


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC SPARTA PRAHA

3. kolo – neděle 14. září v plzeňské ČEZ Areně

Již první letošní domácí utkání Lasselsbergeru ukázalo, že plzeňští fandové na svůj tým nezanevřeli. Naopak do hlediště si jich našlo cestu téměř šest a půl tisíce. Při nedělním souboji se Spartou může být v ČEZ Aréně po dlouhé době vyprodáno. Vždyť který jiný klub táhne tolik jako pražská Sparta? Navíc posilněná hvězdami formátu Ručínského, Výborného, Kratěny či Broše. Naposledy jsme takové hráče světové třídy mohli na českých kluzištích vidět při výluce v NHL. Navíc nespí ani marketingová oddělení klubů, speciální akce připravuje hlavní partner extraligy O2 a každý zápas má svoji třešničku na dortu, ať už v podobě slavnostního vhazování (v úvodním kole jej v Plzni provedl Bohuslav Ebermann) nebo závěrečného předávání cen pro nejlepší hráče utkání. Pomůže tohle vše extralize k výraznému nárůstu počtu fanoušků na stadionech?


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Plzeň potvrdila svou útočnou sílu

Už v přípravě Plzeňští ukázali, že jejich útočná síla je opravdu veliká. Všichni doufali, že se střelecká forma hráčů Lasselsbergeru se začátkem extraligy nezastaví. První zápas jasně ukázal, že modrobílí útočníci jsou opravdu při chuti. Do soupeřovi sítě poslali v premiérovém zápasu nového ročníku šest branek! Na brankáře Murína to bylo silné kafe už při třetím obdrženém gólu a raději své místo přenechal Bieglovi. Snad střelecké štěstí neopustí plzeňské ani v dalších zápasech.

Strakův návrat ve velkém

Největší plzeňské eso, generální manažer a kapitán Martin Straka, svůj návrat oslavil ve velkém. Už při nástupu na ledovou plochu celý stadion skandoval jeho jméno a při každé akci, které se účastnil plzeňská ČEZ Aréna aplaudovala. Doslova hotová exploze přišla při vůbec prvním gólu Plzeňských v celé extralize. Martin Straka dostal přesnou přihrávku z rohu kluziště a poslal Murínovi pozdrav do sítě. Otevřel tak skóre zápasu a vlastně i celého plzeňského hokejového ročníku.

I přes letní počasí skvělá atmosféra

Páteční dlouho očekávaný zápas musel doslova nadchnout všechny fanoušky, kteří si v letním počasí našli cestu do ČEZ arény. A že jich nebylo málo. Bezmála 6 500 diváků vidělo fantastický hokej. Hlasitá podpora hnala svěřence Pavla Hynka a Milana Razýma k vítězství. Během posledních vteřin zápasu aréna hlasitě aplaudovala stejně jako při závěrečné děkovačce.

Dvořák si nezahrál ani deset minut

Obětavý miláček diváků Michal Dvořák si první zápas sezóny po pravdě moc neužil. Již v druhé minutě byl vyloučen za vražení na hrazení a šel předčasně pod sprchu. Plzeňské to ale nerozhodilo, soupeře při dlouhém oslabení pustili ke střelbě jen sporadicky a naopak sami udeřili.

Utkání se Spartou jsou vždy atraktivní

Když do Plzně přijíždí Sparta Praha, jedná se vždy o hokejový svátek. Dnešní zápas není výjimkou. Zápasu přidává na ještě větší atraktivitě přítomnost velkých hokejových kapacit. Jména jako Martin Ručinský, David Výborný, nebo třeba Petr Ton mluví za vše. Sparta jistě vyprodá nejednu arénu. Jistě dnes i tu plzeňskou.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

Málek (Altrichter) - Benák, Redlihs, Čakajík, Hudec, Cartelli, Pácal, Dobrovolný, Dresler - Fabuš, M. Straka, Vlasák - Důras, Kracík, Matějovský - Dvořák, Šindel, Adamský - Kubalík, Vampola, Laš. Trenéři: Hynek, Razým a Pejchar.


HC Sparta Praha

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Není většího favorita

Jestliže se s někým počítá pro letošní sezónu jako s jasným favoritem, který by měl bez většího zaváhání válcovat soupeře, je to právě HC Sparta Praha. Podle papírových předpokladů nikdo nemá na titul mistrů republiku 08/09 větší nárok. O Spartě se sice mluví jako o favoritovi každý rok, ale letos je to trochu jiné. Pražský tým obměnil kádr, vrátilo se spoustu hráčů, kterým srdce bije pro klub s „eskem“ na prsou. K tomu všemu je klub tradičně dobře finančně zabezpečen, má výborné zázemí a velkou fanouškovskou základnu. Mohl by si někdo přát ještě lepší podmínky? Jistě, někdo by mohl zmínit, že o to víc mohou být hráči nervózní, aby velké očekávání nezklamali. Přece jen to nejsou roboti ale lidé. Ovšem také jsou to profesionálové každým coulem a vědí, co se od nich očekává.

Dream team

Pražský tým z Holešovic není největším adeptem na titul jen tak. David Výborný, Martin Ručínský, Michal Broš, Ondřej Kratěna, Petr Ton a mnoho dalších. Copak by si někdo uměl představit, že by klub, který má ve svém lůně takovéhle hokejové mistry, mohl hrát ve druhé polovině tabulky? Teď jde jen o to, aby všechny jmenované hvězdy hrály a dýchaly na ledě pro mužstvo. Dream teamů už bylo v hokej spoustu. A zdaleka ne se všemi to dobře dopadlo. Vzpomeňte si na národní tým Ruska na domácím mistrovství světa. Tým milionářů doslova vyhořel. Nepotká stejný osud Spartu? Dokáže trenér Výborný kočírovat všechny ty mistry světa a olympijské vítěze v čele se svým synem? Jak dlouho budou budit velká jména respekt u soupeřů? Zazáří tento tým hvězd? Nebo propadne? Odpovědi na tyto otázky budou bohužel známé až v dubnu 2009. Do té doby je Sparta nejobávanějším soupeřem.

Souboj v brankovišti

Mezi další navrátilce ze zámoří do Sparty patří Tomáš Pöpperle. Jeho příchodem se objevila konkurence pro dosavadní brankářskou jedničku Tomáše Dubu, který Spartě před dvěmi lety vychytal titul. Kdo bude maskovaným mužem číslo jedna v letošní sezóně se teprve uvidí. Každopádně oba mladí gólmani budou muset ukázat to nejlepší ze svého umění, jak zabránit gólům soupeře. Dva Tomášové hrají za jeden tým a zároveň trochu hrají i proti sobě. Není pochyb ani o kvalitách jednoho z nich. Pokud ale chtějí chytat, bude muset jeden Tomáš těch kvalit předvést o trochu víc. Vždyť má přece Spartu dotáhnout až na vrchol extraligy. A všichni vědí, že hlavně v play-off je brankář jedna z nejdůležitějších postav týmu.

Ručínský v Litvínově

Když Martin Ručínský ohlásil návrat ze zámořských kluzišť zpátky do Čech, na 150% se čekalo, že bude následovat své kamarády Reichela a Šlégra a zamíří do mateřského Litvínova. Ale ouha. Martin Ručínský se rozhodl kývnout na angažmá Spartě. Díky tomuto rozhodnutí se stal terčem kritiky velké části českého národa. Byl nazýván zrádcem a dalšími podobnými výrazy. Vždyť Litvínov sní už dlouhá léta o titulu, který pro něj získají jeho odchovanci navrátivší se z NHL. Letos o něj ale bude muset bojovat bez Ručínského. O to peprnější bylo nalosování prvního zápasu Sparty. Zajížděla právě do Litvínova. A Martin Ručínský poprvé na tento led vyjel jako soupeř. Čekalo se na reakci domácích fanoušků. Nakonec se však žádná nevraživost vůči trojnásobnému mistru světa neobjevila. A že na něj publikum pískalo kdykoliv se dotkl puku? To se přece děje i jiným hráčům na jiných stadionech. Ten vyprodaný litvínovský nakonec viděl výhru Sparty v poměru 5:3, kterou však neřídili sparťanské hvězdy, ale druhý a třetí útok hostujícího týmu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC Sparta Praha z posledního zápasu:

Pöpperle - L. Procházka, Gulaši, Černošek, Jan Hanzlík, Ptáček, Cunik, od 21. navíc Vojta - Ton, D. Výborný, Ručinský - Netík, Broš, Kratěna - Koreis, Langhammer, Podlešák - Dragoun, Hrdel, Hromas - od 44. navíc Látal.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Minulá sezona byla naprosto výjimečná, tedy aspoň co se týče soubojů Plzně se Spartou. Západočeši v nich získali rekordních deset bodů, když vůbec poprvé porazili holešovický celek čtyřikrát v řadě! Postupně zvítězili 4:1 na soupeřově ledě, 4:3 po samostatných nájezdech v domácím prostředí, 5:4 po prodloužení venku a v posledním kole 3:1 na vlastním stadionu.

Jinak je dlouhodobě úspěšnější pražský tým. Plzeňští jsou možná i právě vzhledem k tomu na Spartu vždycky speciálně nabuzení. Navíc mají v kádru Jakuba Šindela, který v Holešovicích odehrál několik úspěšných sezón.


Celková bilance Plzeň vs. Sparta
5820236146:197

Únorovou výhrou na domácím kluzišti plzeňské mužstvo završilo druhou desítku porážek Sparty ve vzájemných zápasech. Další triumf by tak byl nejenom už pátý v řadě, zároveň by načal třetí desítku. A v polovině ledna by na západočeském kontě v ideálním případě mohlo být vítězství celkem už dvacet čtyři, což jsou pro změnu dvě dvanáctky – pro hlavní město piva ještě typičtější...

-----------------------------------------------------------------------------------