Musíme zůstat pevně nohama na zemi a bojovat dál, má jasno Straka

P l z e ň - Sparta:Plzeň. Tento souboj vždy zaručuje hezkou hokejovou podívanou, ostré a tvrdé souboje a dostatek fanoušků v hledišti. Dnes ovšem byla plzeňská ČEZ aréna vyprodaná. A tak všichni sledovali spanilou jízdu Plzně za třetím vítězstvím. Jeho hlavním strůjcem byl kapitán Martin Straka. Dvěma góly se podílel na tom, že Lasselsberger Plzeň stále vede tabulku extraligy a jako jediné mužstvo má plný počet bodů. Euforii však jednoznačně odmítá: „Na oslavy není čas, musíme si hlavně odpočinout. A ještě jsme nic nedokázali.“

Celkem si první plzeňská útočná formace připsala osm bodů. Hráč s číslem 28 Martin Straka má na svém kontě tři. A mohl jich mít víc. U dvou gólů, vzhledem k počtu jeho šancí, vůbec nemuselo zůstat. Jenže Strakova pověstná skromnost opět zaúřadovala: „Na hattrick jsem nemyslel, myslel jsem na vítězství.“ Po vítězství 6:4 nad největším favoritem extraligy se těžko hledají chyby. Ale i ty by se na dnešním výkonu domácích našly. „Chyby se prostě stávají, zvlášť v takovýchto utkání,“ řekl klidně Straka. Plzeň je dnes ale dokázala napravovat. „Strašně důležité bylo, když jsem během půl minuty po vyrovnání dali taky gól a pak už jsem to nepustili,“ určil kapitán bod, kde se utkání lámalo na modrobílou stranu.

Vždy, když na plzeňský led přijela Sparta, neměla to jednoduché. Martin Straka ale odmítá zvláštní motivaci speciálně na pražský tým: „Do každého zápasu jdeme s maximálním nasazením. Věděli jsme, že Sparta je silné mužstvo, a že to nebude lehké.“ Ovšem ani on neskrýval radost z vítězství. Proč taky. „Pocit mám hezký. Vítězství je, obzvlášť s takovým těžkým mužstvem, důležité. Jsme spokojení, maličko utahaní a maličko pomlácení, ale to se někdy stane. Kluci tam nechali všechno a toho si vážím nejvíc,“ vyznal se. Hned druhým dechem však mírní optimismus fanoušků i novinářů. Odmítá stálé opakování toho, že jeho tým vede extraligovou tabulku. Ví, že vítězství nad Spartou je sice hezké, ale samo o sobě nic neznamená. „Chtěli bychom zůstat pevně nohama na zemi a nedělat z tohohle vítězství to, že jsme vítězové ligy, ale zase když nám nějaké utkání nevyjde, tak se nechytat za hlavu a bojovat dál,“ prohlásil rozhodně Straka na závěr.

Strakův spoluhráč a parťák z útoku Tomáš Vlasák často přiváděl sparťanskou obranu k šílenství. Po přesilovkové souhře v polovině první třetiny navíc zvyšoval vedení na 2:0. Předvedl i spoustu jiných hezkých akcí. Fanoušci skandovali jeho jméno. „Byla krásná atmosféra, to se hraje supr. Přes osm tisíc lidí, vyhraný zápas, co víc si přát. Jen aby to tak vydrželo dál,“ vyslovil veřejně tajné přání. Jenže ve 28.minutě to na vítězství zrovna nevypadalo. Sparta dvěma slepenými góly stáhla dvoubrankové manko. „Řekli jsem si, že musíme hrát dál, že se nic neděje. Do konce byla ještě dlouhá doba,“ popřel Vlasák nervozitu na plzeňské střídačce. „A bylo dobře, že jsem se zase rychle utrhli do vedení, to nám dodalo trošku sebevědomí,“ pokračoval.

Ani poté nebyl všem plzeňským útrapám a překážkám v cestě za vítězstvím konec. Přišla sparťanská dvojnásobná přesilovka. „Samozřejmě to bylo nepříjemné, vedli jsem už jen o dva góly,“ přiznal Tomáš Vlasák. O výsledek se však nebál. „V duchu jsem věřil, že dneska vítězství urveme, protože jsme všichni bojovali, dřeli a myslím, že jsme si ho zasloužili.“ Díky tomuto vítězství je Plzeň jediným mužstvem, které neztratilo ani bod. 9 bodů. To je prozatímní zisk Lasselsbergeru. „Jsou to jenom tři zápasy, musíme u téhle hry, kterou předvádíme, vydržet. Když vydržíme u té bojovnosti a nasazení, tak si myslím, že by to mohlo být dobré do dalších kol. A upřímně, kdo ze tří zápasů čekal devět bodů, že jo,“ prohlásil Vlasák.

Obránce Václav Benák slovy chvály nešetřil: „Myslím, že to bylo dneska supr, že to byl vynikající zápas.“ I on byl na ladě hodně vidět. V 19.minutě projel celým kluzištěm a ke gólu mu opravdu scházelo málo. Ale ve druhé třetině už u vstřeleného gólu byl. Jenže bohužel u toho na špatné straně. „Zavinil jsem druhý gól, kdy jsem to vyloženě namazal Kratěnovi, ale to se v hokeji stává, hokej je hra chyb,“ přiznal Benák. Nakonec to ani tolik nevadilo. Plzeň zvítězila a na tento moment se brzo zapomene. Ani Václav Benák se nemohl vyhnout otázce na plzeňské vedení. Jak řekl Tomáš Vlasák, tohle čekal málokdo. „Myslím, že tady dlouho takový pocit nebyl a já osobně jsem ho ve svojí kariéře ještě nezažil a jsem za to strašně rád,“ potěšeně konstatoval plzeňský bek.