Recept na body? Zkrotit emoce

Zápas na Spartě byl tučnou hokejovou podívanou. Mnoho gólů, šarvátek, vyloučení, i infarktových chvil. Solidně zaplněné tribuny se bavily, indiáni z napínavé bitvy vytěžili dva body po výhře 5:4 v prodloužení, byť prakticky celý duel postrádali svého kapitána Martina Straku, který odstoupil v 7. minutě. Výhrou Plzeň upevnila svoji pozici lídra extraligy. „Bylo to utkání dvou dobrých mužstev,“ glosoval duel jeden z jeho hrdinů, obránce Jan Benda, který gólem a asistencí opět zaútočil na pozici nejproduktivnějšího beka základní části extraligy.

Začátek utkání Plzni vyšel náramně. „Z naší strany opravdu velmi dobrý,“ chválil tým za vstup do klání Benda. Plzeň z první přesilovky vytěžila díky trefě Petra Vampoly gól, jenže. „Pak jsme udělali několik chyb a dostali Spartu do hry.“ Začal úřadovat doposud mlčící střelec Martin Ručinský, který po dvou přihrávkách před odkrytou branku otočil vývoj zápasu. Navíc jen jedno střídání vydržel na ledě kapitán Plzně Martin Straka. „Dostal jsem pukem od beka, to se stane. Bolest většinou rychle odezní, ale teď se stále stupňovala,“ vysvětluje důvody odstoupení plzeňský kapitán. Plzeň tak nakonec z první třetiny neodcházela v dobrém rozpoložení.

Když ve 31. minutě Ručinský zkompletoval hattrick, vypadalo to s Plzní zle. Navíc emoce hrály prim, byly znát na ledě i v hledišti. Doug O´Brien vyinkasoval unikátní trest tří dvouminutových trestů zároveň, plzeňský i sparťanský tábor fanoušků si vyměňoval vulgární pozdravy, vyloučení běžely jak na běžícím páse. „Zbytečně jsme se nechávali vyprovokovat,“ přiznával Benda. „Bylo to nahecované z obou stran, my chtěli uspět kvůli Mariánovi (Jelínkovi), Sparta zase potřebuje body, aby se dostala do šestky. Proto v tom asi byly emoce,“ vysvětloval Tomáš Vlasák, který po odstoupení Martina Straky převzal roli kapitána.

Za stavu 1:3 Plzeň postavil na nohy gól zkušeného reprezentanta Jana Bendy. Za podražení pykal sparťanský bek Gulaši a indiáni se po rychlé souhře vrátili do zápasu. Petr Vampola našel před Cháberovou klecí Jana Bendu, který usměrnil puk do branky. „Byla to improvizace, potřebujeme velkého člověka před brankou, tak jsem šel, je to o domluvě. Ale ten gól nás rozhodně nakopl, dostal nás zpět do hry,“ usmíval se střelec druhé branky.

Za stavu 2:3 zazněla druhá siréna. „Řekli jsme si ale o přestávce, že takhle to hrát dál nejde,“ prozradil na adresu mnoha vyloučení Benda. „Těch emocí jsme se museli zbavit, vyloučení jsme v poslední třetině zredukovali,“ líčil ve stejném duchu Vlasák. Plzeň se v poslední části opravdu uklidnila a hned v úvodu prokázala um v přesilových výhodách, Tyler Scofield stojící sám mezi kruhy vyrovnal. V přeci jen viditelně klidnější třetí části Plzeň sahala dokonce po výhře, v 59. minutě dal na 3:4 Martin Adamský. Jenže za půl minuty dokázal srovnat Netík, 4:4. „To jsme si měli už pohlídat,“ zpytoval svědomí Vlasák. Zápas tak dospěl do zřejmě zaslouženého prodloužení.

A po sérii šancí dostal puk do jízdy v 63. minutě právě Tomáš Vlasák. „Vampi mi to hodil ve středním pásmu, se štěstím jsem se dostal přes beka a pak už tam bylo místo,“ líčí svůj slalom a úspěšné zakončení vyhlášený kličkař Vlasák, který s dresem na rtech vyrazil slavit svůj gólový úspěch a druhý bod vstříc plzeňským fanouškům. Plzeň výhrou za dva body upevnila svoji pozici na čele tabulky. „Tým je v pohodě, s postavením v tabulce jde i sebevědomí týmu nahoru, hráči si víc dovolí,“ libuje si Vlasák.

Vedle týmového úspěchu aktuálně prvního celku extraligy mohou Plzeňáci pomýšlet i na individuální ocenění. „Pro nás je nejdůležitější postavení týmu, ale s tím přichází i osobní úspěch,“ říká rozvážně velezkušený obránce Jan Benda, který útočí na pozici nejproduktivnějšího obránce extraligy (5+23). „Samozřejmě o tom vím,“ usmívá se. I pro něj je průběh angažmá v Plzni překvapením. „Něco takového jsem vůbec nečekal, je tu opravdu výborný tým,“ líčí s uspokojivým úžasem Jan Benda.

Do poslední čtvrtiny vchází Plzeň s luxusní pozicí lídra, náskokem 20 bodů na 7. tým tabulky! „Lepší než mít nůže na krku,“ usmívá se Tomáš Vlasák. Plzeň se navíc musela vypořádat s absencí kapitána, a dokázala to skvěle. Plzeňského lídra zastoupili jiní centři, Petr Vampola (1+2) a Jan Kovář (0+2). „Kluci podali fantastický výkon, mohli jsme mít tři body, ale výsledek je skvělý,“ chválí tým Martin Straka, jenž duel sledoval v civilu na střídačce. Právě stav plzeňského kapitána zajímal plzeňské fanoušky snad nejvíce. „Těžko říci, jedu na snímek a uvidíme, snad to nebude nic vážného,“ doufal Straka s bolestivou boulí pod kolenem na levé noze.

Mezitím stadion opouštěla velmi spokojená a velmi početná enkláva plzeňských fanoušků. „Fanoušci jsou skutečně skvělý, doma i venku,“ vysekl poklonu tribunám v současnosti nejproduktivnější obránce extraligy Jan Benda. „Třeba v Karlových Varech, tam jsme dvakrát dostali tak nějak na zadek, a oni nás přesto pozvbuzovali,“ posílá kompliment fanouškům indiánů zkušený bek, či útočník. A kdy že mají fanoušci šanci přijít opět své indiány povzbudit? Poslední část extraligy začíná Plzeň na svém ledě v pátek 15. ledna proti rozjeté Kometě Brno s několika explzeňskými hokejisty ve svých řadách.