Série se stěhuje do Liberce, vrátí se ještě do Plzně?

Plzeň – Jako jediní si Indiáni dokázali uhájit domácí neporazitelnost ve čtvrtfinálové sérii a nad Libercem mají výhodu již dvou utkání. Nyní ovšem čeká svěřence kouče Jelínka dvojduel na severu Čech. Tygři musejí bezpodmínečně uspět a dá se očekávat velmi tuhý boj. Hned třetí pokračování bude za asistence televizních kamer.



BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
vs.
HC PLZEŇ 1929

Tipsport arena, Liberec
22. a 23. března 2010
3. a 4. zápas čtvrtfinále play-off extraligy

V prvním letošním vzájemném zápase na ledě Liberce zazářil Mark Bomersback, který vstřelil dvě branky, včetně té vítězné. Do prázdné branky jistil vítězství Martin Adamský. V dalším utkání na vlastním ledě Plzeň nedokázala udržet dvoubrankové vedení a Západočeši prohráli 2:3 v prodloužení. V posledním utkání těchto soupeřů kralovali oba brankáři. Bezbrankový stav vydržel i po prodloužení a teprve v nájezdech vystřelil bonusový bod pro Plzeň Tomáš Vlasák. Tomáš Pöpperle vychytal svoji druhou nulu v sezóně. Gólman modrobílých se činil i v dalších třech duelech, kdy doma Plzeň vyhrála 3:1, 4:0 a 4:1. Nyní jsou na pořadu dne dva duely v Tipsport areně, jak zahýbají stavem série?

-----------------------------------------------------------------------------------

Vlasák a Pöpperle

Oběma se proti Liberci daří a v úvodních dvou zápasech čtvrtfinálové série to jen potvrdili. Zkušený Tomáš Pöpperle propustil za svá záda pouze jednu branku a podruhé v sezóně vymazal střelce Tygrů. V letošní ročníku O2 extraligy navíc inkasoval ve čtyřech vzájemných duelech pouze dvě branky! Na druhé straně hřiště se srdnatě bije Tomáš Vlasák, jenž v letošních šesti střetnutích nasbíral pět branek a šest asistencí. Navíc přidal hattrick, který se mu povedl opět po roce, kdy v Tipsort areně dokázal otočit vývoj utkání z 2:4 na konečných 5:4 pro Indiány!

Střelec Bartovič, tvůrce Nedvěd

Oba byli nejproduktivnějšími hráči Liberce v základní části. Milan Bartovič sice odehrál o deset zápasů více, přesto vyhrál pomyslný titul střelce ve svém týmu, dohromady nasbíral pětatřicet bodů za dvacet branek a patnáct asistencí. Petr Nedvěd zase patnáct branek a dvacet přesných nahrávek. V předkole play-off pak hříšník, jenž ukonči sezónu Tůmovi, přidal šest tref do černého a jednu finální příhru, jeho kolega tři branky a čtyři asistence. Proti Plzni ovšem vázne celý útok Tygrů, jediná branka ve dvou utkáních přinesla alespoň druhou asistenci pro kapitána.

Trocha historie…

V sezóně 2001/2002 dokázali Bílí Tygři zvítězit v základní části prvoligové soutěže. Po čtyřiceti odehraných zápasech měli náskok na druhou Třebíč čtrnáct bodů. Ve čtvrtfinále porazili Kadaň 3:1 na zápasy, v semifinále stejně tak Chomutov a ve finále pak Jihlavu. Barážovým soupeřem bylo Kladno, mužstvo s bohatou hokejovou tradicí. Tygři zahájili tuto sérii dvěma vítězstvími na ledě svého soupeře, což bylo optimistickým signálem do dalších bojů. V nich Tygři dokázali Kladno porazit s jedním prohraným duelem v zádech a vstoupit tak mezi elitu českého hokeje. K úspěchu pomohl i Michal Tvrdík. Od té doby zkřížily s Plzeňskými Šelmy hokejky dvaatřicetkrát. Z toho Indiáni vyhráli pouze dvanáct zápasů, z nichž hned devět až v posledních dvou sezónách! Vše předznamenalo historický první střetnutí, kdy Plzeň doma po 14. minutách hry vedla 3:1, ale celkově padla 3:5. První výhry (5:4) se Západočeši dočkali 12.1.2003 a na další čekali až do 20.2.2007! Tehdy šlo domácím o poslední zápas základní část, kdy již neměli možnost postoupit do vyřazovacích bojů a naopak Liberec byl jasným vítězem. V témže roce, pětadvacátého listopadu, poprvé Plzeň vyrabovala Tipsport arenu, když se v prodloužení prosadil Michal Důras 2:3. V posledních deseti duelech se karta obrátila. Od loňské sezóny Západočeši s Libercem vždy bodovali a pouze jednou prohráli, prodlouží sérii i nyní?

White out

Bílé peklo nebo-li white out získalo svůj hokejový význam v roce 1987 ve Winnipegu, kdy se fanoušci v domácích zápasech play-off jednotně oblékli do bílé barvy za účelem vytvoření silné, až zastrašující atmosféry. V českém provedení pak bylo poprvé k vidění v play-off 2008 v Liberci. Bílí Tygři tehdy s podporou svých fanoušků vyřadili pražskou Spartu a následně těsně podlehli v semifinále 4:3 na zápasy pražské Slavii. Bílé peklo však není jedinou akcí, kterou si Tygři pro fanoušky připravili. Již od čtyř hodin bude v areálu probíhat white out festival. Ten začne již v 16 hodin vystoupením kapely The Vintage band. Na posilnění před důležitými zápasy si fanoušci budou moci zakousnout do uzené kýty, děti zaručeně nepohrdnou cukrovou vatou či Tygří modrobílou zmrzlinou. Ve Fanshopu bude v nabídce kolekce oblečení, zaměřená speciálně na white out. Samotnému buly bude předcházet slavnostní nástup týmu z Tygří tlamy doplněný nezbytnými pyrotechnickými efekty. Během každého zápasu čtvrtfinále pak bude vylosován jeden z fanoušků, který si domů odnese LED TV Samsung

-----------------------------------------------------------------------------------

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

Bílí Tygři Liberec:

Nejproduktivnější hráč: Petr Nedvěd 8 (3+5)
Nejlepší střelec: Milan Bartovič - 6 branek
Nejlepší nahrávač: Nedvěd, Nedorost, Kašpařík – 5 asistencí
Nejtrestanější hráč: Zdeněk Blatný – 33 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Kašpařík, Plodek +3
Nejhorší hráč v bodování +/-: Zdeněk Blatný -3
Brankář: Tero Leinonen – úspěšnost 90.96%, průměr 3,25
Marek Pinc – úspěšnost 87.30%, průměr 3,61



HC Plzeň 1929:

Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 5 (3+2)
Nejlepší střelec: Tomáš Vlasák – 3 branek
Nejlepší nahrávač: Vampola, Vlasák, Benda, Hanzlík- 2 asistence
Nejtrestanější hráč: Lukáš Hvila - 6 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jaroslav Modrý +3
Nejhorší hráč v bodování +/-: O´Brien, Padělek, Dresler - 1
Brankář: Tomáš Pöpperle – úspěšnost 98.21%, průměr 0,5

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Plzeň 1929 4
Bílí Tygři Liberec 0
(1:0, 2:0, 1:0)






Branky a nahrávky: 18. Vlasák (Vampola, Hvila), 26. Vlasák (Hanzlík, Kovář), 27. Vlasák, 48. Straka (Vlasák, Benda).
Bílí Tygři Liberec: Leinonen - Čakajík, Výtisk, Hunkes, Derner, Holub, Jareš, Rýgl - Klimenta, Nedvěd, Nedorost - Podkonický, Kašpařík, Bartovič - Ondřej, Blatný, Dušek - Špaček, Matějovský, Víšek – Kica.
Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

HC Plzeň 1929 4
Bílí Tygři Liberec 1
(2:0, 0:1, 2:0)






Branky a nahrávky: 11. Bomersback (Hanzlík, Vlasák), 12. Vampola (Adamský), 48. Kovář (Tvrdík), 60. Padělek (Hvila, Vampola) – 28. Klimenta (Jareš, Nedvěd).
Bílí Tygři Liberec: Leinonen (12. Pinc) - Hunkes, Výtisk, Čakajík, Jareš, Rýgl, Derner, Holub - Klimenta, Nedvěd, Nedorost - Podkonický, Matějovský, Bartovič - Ondřej, Blatný, Dušek - Špaček, Kašpařík, Víšek - Kica
Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

-----------------------------------------------------------------------------------