Mladší dorost Plzně slaví titul! Máme hráče, co rostou pro extraligu, září trenér David Bruk

„Příjemný, fantastický,“ zářil trenér David Bruk (na fotce vpravo s Václavem Ruprechtem) poté, co jeho svěřenci na Spartě vybojovali titul v kategorii mladšího dorostu! Téměř přesně po dvou letech se plzeňský klub raduje z nejcennější trofeje, za což může opět děkovat svým dorostencům. Ve finále mladí Plzeňáci porazili 3:0 Zlín, díky vítězné trefě obránce Houfka a uklidňujícím zásahům Maška a Přikryla. Pro trofej si mladí indiáni dokráčeli za dohledu majitele a manažera HC Plzeň 1929 Martina Straky, kterého také zdobily válečné barvy. „Jsme naprosto fungující klub,“ vysekl na dálku poklonu Strakovi jeho někdejší spoluhráč nyní v roli kouče dorostu Bruk.

Plzeň sehrála divoký turnaj, byla na hranici vyřazení, nakonec slaví titul. „Bylo tam šíleně momentů, které rozhodly. Měli jsme kostrbatý začátek, prohra se Zlínem. Pak jsme museli porazit Litvínov, za stavu 3:3 jsme hráli oslabení 3 proti 5, přitom jsme potřebovali vyhrát, abychom vůbec pokračovali v turnaji. V semifinále jsme narazili na favorizovanou Spartu, o které jsem si myslel, že dá titul. Střely byly asi 55:18 pro Spartu, ale nám fungovala obrana, brankář a nakonec jsme byli šťastnější, rozhodlo se až v 7. nájezdu. Naprosto famózně zachytal brankář Polívka,“ pochválil Bruk nadějného gólmana, který si odnesl z turnaje cenu pro nejlepšího brankáře v kategorii mladšího dorostu.

A finále? „Paradoxně jeden z nejjednodušších zápasů na turnaji,“ hodnotí Bruk. Rozhodla klasická situace „nedáš-dostaneš“. Ve 34. minutě Zlínští zavařili Plzni a vypracovali si tři gólové střely v krátkém okamžiku, jenže na druhou stranu ujela dvojice Kopta-Houfek a druhý jmenovaný otevřel skóre. „Klasická situace, jakých jsou v hokeji spousty. Ale myslím, že jsme nakonec měli víc sil, lepšího brankáře a také obranu,“ chválí Bruk. Gólman Polívka udržel čisté konto, v čase 59:59 nakonec ještě do prázdné upravil Přikryl, to již především kotel plzeňských maminek byl v naprosté euforii, stejně tak i plzeňská střídačka. „Fantastický pocit, dá se to přirovnat k pocitu z 2. místa v lize a juniorskému titulu,“ srovnává úspěšný kouč.

Plzeňáci tak brali z rukou legend jako Martin Straka, Petr Bříza, František Kučera či nejlepšího střelce letošní základní části extraligy Petra Tona trofej pro mistra! A také jednu již zmíněnou individuální trofej pro gólmana Polívku. „Nemít individuality, tak jsme nevyhráli. Výborný gólman, velmi silná obrana, v útoku jsou výrazné individuality. Ale takový turnaj nevyhraje jeden hráč, takže nechci nikoho vyzdvihovat. Martin Straka kluky sleduje a ví, že tu máme talentované hráče, kteří rostou pro extraligu,“ je přesvědčený David Bruk. Mezi výrazné útočníky týmu patří Dominik Kubalík, bratr fanouškům dobře známého Tomáše Kubalíka, v současnosti působícího v zámoří.

Ale oslavami na ledě (které nezapřely některé typicky plzeňské znaky) plzeňské oslavy titulu rozhodně nekončily, všichni hráči si cestou do kabiny užili ještě zvláštních gratulací od Martina Straky, který neskrýval nadšení z výsledku „svých“ mladíků a zapojil se i do oslav přímo v kabině. „Přítomnost Martina je obrovská motivace, pro kluky, i pro trenéry. Jsme naprosto fungující kluby, Martin chodí do kabiny, kluky povzbuzuje, sleduje, fandí jim,“ nešetří chválou Bruk, i kvůli otevřeným dveřím, které mají mladí hokejisté v plzeňském A-týmu. „Jasně, to k tomu patří.“ Plzeňští fanoušci se mohou těšit na další mladé odchovance v týmu dospělých. Třeba na borce, kteří vybojovali poslední březnový den roku 2010 pro Plzeň titul mistra v kategorii mladšího dorostu!