Toto mužstvo má neuvěřitelnou vnitřní sílu, hodnotí plzeňský tým Radek Duda

Plzeň - Svůj poslední zápas na plzeňském ledě v letošní sezóně odehrál Radek Duda. Podle slov trenéra Milana Razýma ještě existuje možnost, že by mohl Duda nastoupit v úterý proti Slavii, ale v ČEZ aréně ho již diváci letos neuvidí. Fanoušci připravili dravému útočníkovi po zápase bouřlivé ovace a byl dlouze oslavován. „Přišlo mi to až přehnané, to uznání si zaslouží celý tým,“ míní hráč s číslem 69.

Zápas, jehož hrdinou se symbolicky Duda stal, se pro domácí vůbec nevyvíjel dobře. Pardubice se ujaly vedení 0:2 a mohly svůj náskok i navýšit. „Dneska jsme nehráli dobře. Ale Horčička nás podržel a nám se potom podařilo to utkání otočit. Mně osobně se dneska dobře nehrálo, celý zápas jsem tahal nohy a chyběl mi pohyb. Musel to za mě dneska celý odtáhnout Dědek,“ neměl ze svého výkonu dobrý pocit Radek Duda. Přesto se mu nakonec podařilo po poměrně nenápadné akci vstřelit vítězný gól a přisoudit tak všechny 3 body Plzni. „Já jsem věřil, že ta šance přijde. Martin Heřman mi tam šikovně dal puk do jízdy. Ujel jsem po levém křídle a už jsem nemohl dělat nic jiného než vystřelit. Zkusil jsem to mezi betony a se štěstím to tam spadlo. Byl to takový wrist-shot á la Modano,“ popsal se smíchem svoji vítěznou trefu důrazný útočník.

Dnešní zápas se domácím příliš nepovedl, ale indiáni opět ukázali, že dokáží hrát srdcem a důležité vítězství vybojovali. „Dneska byly Pardubice lepším týmem. My jsme ale měli víc štěstí,“ přiznal sportovně Duda sílu soupeřova mužstva. „Máme psychicky velmi silný tým. Když jsem sem přišel, tak po odečtu bodů rychle ubýval počet zápasů, které ještě zbývají a to bodové manko na postup do play-off se nijak nezmenšovalo. Přesto se ten tým nesložil a naopak se dokázal stmelit, hrajeme víc kompaktně. Tohle mužstvo má neuvěřitelnou morálku a vnitřní sílu,“ pochválil Duda plzeňský tým.

Když bývalý reprezentační útočník přicházel z Chomutova do Plzně, neměl příliš dobře rozehranou sezónu. V Plzni ale ožil a dokázal ve 25 zápasech nastřílet soupeřům 16 gólů. To je vyšší průměr branek na zápas než má aktuálně nejlepší střelec extraligy, Tomáš Vlasák. „Nejprve se jednalo o mém přestupu do 2. švýcarské ligy, potom ale přišla nabídka z Plzně. Já jsem vždycky věděl, že hokej hrát umím. Když se člověk jednou něco naučí, tak to tak snadno nezapomene. Ale aby byl hráč úspěšný, je k tomu ještě třeba dobrý tým, důvěra trenéra a spoluhráči, se kterými si rozumí.“ To vše v Plzni útočník s pověstí rebela evidentně našel. O případném budoucím působení na západě Čech ale odmítá spekulovat. „Teď myslím akorát na ten zápas, který jsme odehráli a mám radost ze šťastné výhry. Co bude dál neřeším.“