Martin Straka: Měl jsem zvýšit na 2:0 a mohlo to být jinak

Plzeň - Jako správný kapitán zavelel v posledním zápase sezóny k obratu – snižoval na 2:3. Postupu se i přesto Martin Straka nedočká. Jeho tým sice dokázal v závěru třetí třetiny vyrovnat, ale v prodloužení byli úspěšnější hosté, kteří svůj postupový gól vsítili při přesilové hře. Právě branka Jareše rozhodla o tom, že fanoušci indiánů se na hokeji v tomto extraligovém ročníku již nesejdou.

Po utkání seděl smutný kapitán Plzně v tiskovém centru a nesnadno hledal slova. Aby také ano. Modrobílým se letos sice podařilo zvládnout nevídanou situaci, která vznikla odpočtem bodů, ale první soupeř ve vyřazovací části, kterým byla litvínovská Benzina, jim vystavil nepříjemnou stopku. "Bolí to moc. Je jedno, že to bylo v prodloužení," nehledal rozdíly v zakončení série. Na utkání našel i pozitiva. Ještě několik málo minut před koncem základní hrací doby vedli hosté o dvě branky, nakonec se ale prodlužovalo. "Bojovali jsme až do konce, posledních deset minut třetí třetiny jsme hráli skvěle. V prodloužení už to ale nevyšlo," hlesl posmutněle kapitán i vlastník klubu v jedné osobě.

Nechybělo ale mnoho, a utkání mohlo mít zcela jiný průběh. Po úvodním dějství ještě domácí vedli zásluhou Pavla Vostřáka, druhá část jim ale vůbec nevyšla - inkasovali tři branky a žádnou nevstřelili. Jednu ze šancí domácích měl sám Straka, který se dostal do slibného úniku. "Za stavu 1:0 jsem šel sám, ale místo střely jsem něco vymýšlel. Mělo to být dva nula a vše mohlo být jinak," sypal si popel na hlavu zkušený útočník. Místo navýšení vedení se ale po chvíli prosadil hostující Vopat a začal tak litvínovský obrat. "Vidím to jako klíčový moment. Mělo to být o dvě branky, místo toho to bylo během chvíle 1:2," nešetřil se Straka.

Po zhodnocení závěrečného duelu se řeč stočila na průběh celé série. Ta nezačala pro indiány vůbec dobře - oba zápasy na litvínovském ledě vyhráli domácí, kteří tak získali tři mečboly. Hlavně v těchto dvou kláních vidí Martin Straka hlavní důvod úspěchu Benziny. "Litvínov nás překvapil nasazením a pohybem, hlavně v prvním zápase jsme vůbec nestíhali. Oni dali góly a narostlo jim sebevědomí. V druhém utkání jsme hráli lépe, ale byli jsme příliš nedisciplinovaní, čehož soupeř využil." O to lepší byl návrat na plzeňský led. Západočeši zjednodušili přesilovky, přidali na důrazu a hlavně začali střílet góly. To vše jim přineslo úspěch v podobě vítězství 4:0 a odvrácení neslavného konce sezóny. "První domácí zápas byl super, vyšlo nám skoro vše. I dnes (v neděli) jsme začali dobře, ale měli jsme jít na 2:0, pak by to bylo jiné," vrátil se k rozhodujícímu momentu Straka.

Kdo by si myslel, že Martinovi Strakovi koncem sezóny začíná dovolená, ten by se mýlil. Na rozdíl od spoluhráčů má kapitán Plzně i jiné povinnosti v klubu. "Teď si odpočinu tak jeden dva dny, ale pak si musíme sednout a začít řešit budoucnost. Čeká nás spousta práce, jednání, chceme tým zase posilnit, abychom za rok hráli zase lépe," nastínil svůj program generální manažer, který dle slov Tomáše Vlasáka slíbil, že brusle ještě na hřebík věšet nehodlá. Jak to ale bude doopravdy, to se nyní ještě nedovíme.