#69 Radek Duda

Hned jsem věděl, že přijde Forsberg, měl o zakončení trestného střílení dopředu jasno Duda

Plzeň vyprovodila Liberec debaklem 10:4. Na ledě se střetli dva nejproduktivnější hráči soutěže a oba se podíleli na rovné půlce gólů svého týmu. Radek Duda se díky dvěma gólům a třem asistencím stal po dnešním zápase nejproduktivnějším hráčem extraligy, Petr Nedvěd má sice stejný počet kanadských bodů, ale Duda má více vstřelených branek. Konkrétně 21, což je také nejvíc v celé extralize. "Je důležité mít centra, který mě zásobuje dobrými přihrávkami," chválí si spolupráci svého útoku důrazný forward.

Nakonec jednoznačný výsledek se ale nerodil vůbec lehce. Plzeň sice šla do vedení extrémně rychlým a trochu kuriózním gólem, ale Liberec díky dvěma využitým přesilovkám zápas otočil. "Rozhodla ta první třetina, kterou jsme vyhráli 4:2. Liberec se dostal do vedení. Bylo důležité, že nám neodskočili a naopak my jsme hned dali na 2:2, potom na 3:2 a 4:2. To ten zápas rozhodlo. Ve druhé třetině se ty korálky navázaly a pak už bylo jenom jedno mužstvo. Librec byl bohužel na ručník," popsal zmar Bílých tygrů nejlepší ligový střelec.

Hned na začátku druhé třetiny ujel Duda hostujícím obráncům a protože byl v zakončení faulovaný, bylo nařízené trestné střílení. "Byl jsem docela naštvaný, že mi do toho sekl. Na druhou stranu je těžší zakončit, když má člověk za sebou hráče, kteří mu dýchají na záda. Rozhodčí pak nařídil trestné střílení a hned jsem věděl, že přijde na řadu Forsberg. Snažil jsem to udělat technicky hodně dobře, abych toho gólmana dostal, kam potřebuju, a zakončil to. Nemám moc dlouhé ruce, navíc v NHL bych řekl, že gólmani víc "slajdujou" než u nás. Tady gólmani tolik nejezdí a dát takhle gól českému brankáři je hodně těžké," popsal své zakončení nájezdu po vzoru slavného švédského útočníka hokejový rebel.

Proměněné trestné střílení nebylo jediným parádním kouskem Radka Dudy v zápase. Výstavní byla také kombinace s Kovářem při gólu na 2:2, po které centr prvního útoku zakončoval do prázdné branky. "Je nádherné hrát s hráčema, kteří jsou inteligentní a umí se tím hokejem bavit. Kovi má pro tohle všechny předpoklady. Ale musím vyzdvihnout i Vendu. On třeba není tolik vidět nějakými finesami, ale odvede také spoustu práce. Prostě jsme si sedli a hrajeme dobře. Pro mě jako pro křídlo je důležité mít dobrého centra, který mě bude zásobovat přihrávkami. Kovi má podobné myšlení jako já a umíme se naladit na stejnou notu," popisuje Duda základy dobré spolupráce prvního útoku.

I přes skvělý výkon celého týmu se na hře Plzně dala najít slabá místa. Jedním z nich byla určitě obranná hra. Plzeň hrála opět hodně oslabení a inkasovala 4 branky, často po zbytečných chybách. "Hrajeme trochu jako Edmonton, všechno do útoku. My ani neumíme pořádně bránit. Musíme každého přestřílet. Třeba s Budějovicemi jsme vedli 5:2 a najednou to bylo 5:4. Když se snažíme bránit, tak nám to nejde. Na tom bysme měli v té poslední čtvrtině základní části zapracovat a připravit se na play-off. Do útoku jsme silní," zná slabiny i silná místa svého týmu hráč s číslem 69.

Plzeň touží po úspěchu. V posledních dvou letech po herně perfektní základní části ale indiáni pokaždé ztroskotali již na prvním soupeři ve vyřazovacích bojích. "Loni nám sebrali 20 bodů. Smekám před těma klukama, jak to dotáhli. Ale stálo to spoustu sil a na konci sezóny ty síly chyběly. Mně se loni také dařilo a když odejde hráč, který dává góly, je to pro tým citelná ztráta. I z letošní sezóny víme, že pokud vypadne klíčový hráč, není jednoduché ho nahradit. Je dobře, že v této sezóně se daří všem lajnám. Musíme hrát dál s pokorou. Kachny se budou počítat až po lovu a to je play-off. Tam se teprve bude lámat chleba," je si Duda vědom toho, že klíčové zápasy teprve přijdou.

Plzeň útočí na čelo tabulky a mohla by po roční pauze, opět získat prezidentský pohár. Na druhou stranu první dva týmy po základní části narazí v úvodu play-off na soupeře rozjeté z předkola a papírově slabší týmy díky této výhodě často favority ligy vyřadí, což se stalo osudným předloni Plzni a Zlínu a loni Liberci. Je tedy vůbec výhodou být na prvních dvou místech ligové tabulky? "Pokud mohu mluvit za sebe, vůbec na tabulku nekoukám. Pokud chceme vyhrát, musíme porazit každého. Nesmíme kalkulovat, musíme jít a všechno vyhrát," má jednoznačnou cestu k úspěchu pravé křídlo prvního útoku.



Plzeň poprvé v historii samostatné české ligy nastřílela svému soupeři 10 gólů. O ten jubilejní se postaral Michal Dvořák: "Dát deset gólů jsem ve své kariéře ještě nezažil. Ale Liberec hrál hodně nepříjemně tu první třetinu. Šli po nás a hráli skvěle. Ale pak nám to tam napadalo. To se někdy stane." Je jasné, že vstřelení desátého gólu bude zkušeného útočníka něco stát. "Vlasy už tam na mě něco pořvával. V kabině je spousta blbců a ti se toho hned chytli. Takže je jasné, že něco platit budu," ví už teď důrazný útočník, že desátý gól v síti soupeře bude muset na své náklady řádně oslavit.

Po dvou třetinách už vlastně nebylo o co hrát. Plzeň vedla 9:3 a Liberec neměl sebemenší naději na obrat. "Je psychicky hrozně těžké, když člověk vede takovýmhle náskokem, koncentrovat se na zbytek zápasu. Ale myslím si, že jsme k tomu přistoupili parádně a dohráli jsme to po většinu času v klidu," popsal Dvořák, hlavní cíle do závěrečné třetiny. Plzeňská střelecká exhibice stanovila díky kontumaci v Třinci nový rekord ligy v sérii vítězných zápasů, ten nyní čítá 12 utkání. "Já na nějaké série nekoukám. Body se budou počítat až na konci. Navíc je to zatím jenom základní část," nepřeceňuje plzeňská dvaapadesátka význam současného vítězného tažení.