Ohlasy 51. kolo

Jiří Hanzlík: Musíme se z chyb poučit, ne je pořád opakovat

Plzeň - Po dvou třetinách vedla Plzeň nad Zlínem 3:1 a měla dobře nakročeno k návratu na první příčku extraligové tabulky. Jenže ve třetí třetině přišel málo vídaný obrat, když hosté během pěti minut dali čtyři branky a otočili vývoj zápasu ve svůj prospěch. Plzeň už v kombinované sestavě na vyrovnání nedosáhla.

Do zápasu nastoupil zkušený obránce Jiří Hanzlík s kapitánským céčkem na dresu a dlouho to vypadalo, že svůj tým vede k důležitému vítězství, sám dokonce vstřelil třetí gól Plzně, když dělovkou do šibenice překonal Sedláčka. Jenže třetí třetina všechno změnila a ze zisku tří bodů se radovali ševci. „Pro mě to je také těžko vysvětlitelný, najednou začneme dělat chyby na úrovni krajského přeboru. Vyspělé mužstvo taková zaváhání potrestá. Nevím, proč padesát minut hrajeme a pak přijde takový výpadek,“ hledal marně důvod plzeňského kolapsu, který znamenal čtyři inkasované góly během pěti minut.

Sestava Škodovky byla značně obměněná oproti té, které se dá říkat ideální. Chyběli tahouni Straka s Vlasákem, útočníci Pletka s Balejem, nebo obránce Slovák. Podle trenéra Razýma i někteří z těch, kteří nastoupili, nebyli v ideálním zdravotním stavu. „Zraněníma to není, není to kondicí, to se nedá nazvat jinak než minely a fatální chyby a nemyslím si, že by to bylo spojené s marodkou,“ odmítal ale Hanzlík domněnku, že by právě zdravotní stav některých hráčů a poslepovaná sestava byly důvody ztráty dobře rozehraného zápasu.

Plzeň, která se dlouhou dobu vyhřívala na čele extraligové tabulky, tak po nedělním utkání spadla až na třetí místo. A to přitom místy vedla tabulku i o patnáct bodů! „Celej problém je v tom, že jsme měli náskok a říkali si, že to je pořád ještě v pohodě, a z toho to plyne. Pak přijdou remízy, porážky o gól a těžko se to startuje,“ je si zkušený zadák vědom, že odrazit se zpět k vítězstvím není tak jednoduché.

Na kapitánovi západočeského týmu bylo na pozápasové tiskové konferenci patrné, že ho způsob, kterým jeho tým utkání ztratil, hodně štve. „Dnes jsme to měli skvěle rozehrané a pak jsme to totálně pokazili, a nebylo to poprvé. Já už jsem si k tomu hned po zápase v šatně své řekl.“ Jako klíčový faktor poté určil fakt, že hokejisté Plzně nejsou schopni poučit se z chyb, které se tak stále opakují. „Po nevydařených zápasech máme rozbory a jsme asi teda idioti, když se z nich nejsme schopní poučit. Inteligentní člověk se snaží z chyb poučit, ale my to nedokážeme,“ nebral si servítky Jiří Hanzlík.

Nicholas Johnson: I z tohoto utkání si můžeme vzít pozitiva

Zámořský forvard Nicholas Johsnon si připsal v zápase na své konto dvě branky, nakonec však musel také skousnout další porážku svého týmu. „Dvě třetiny jsme hráli dobře, v té třetí jsme ale ustoupili od toho, co jsme hráli, a udělali obrovské chyby. Nemůžeme dostat čtyři góly takhle rychle,“ zmínil hororových pět minut, během kterých se Škodovka z dvougólového vedení dostala rázem do dvoubrankové ztráty.

I na takto zpackaném zápase ale našel důrazný útočník něco dobrého. „Můžeme si z dneška vzít i pozitiva, prvních čtyřicet minut jsme hráli dobře, když ale dá soupeř gól, tak nesmíme začít panikařit. Musíme se nadechnout a soustředit se pořád na to, co děláme správně a hrát zodpovědně,“ našel zároveň recept pro to, jak se v nadcházejících utkáních vypořádat s nepříjemnými situacemi.

I když si Johnson připsal dva vstřelené góly, velkou radost z nich po utkání neměl. „Je dobré dát nějaký gól, ale poté, co ztratíte vedení v takovém zápase, moc dobrý pocit mít nemůžete.“ Jeho druhá branka přišla až v samém závěru, pouhých čtrnáct vteřin před třetí sirénou, i tak ale se spoluhráči věřil, že lze ještě aspoň vyrovnat. „Věřili jsme i v závěru, že můžeme dát další gól, Vampola se dostal ke střele, ale bohužel to nevyšlo,“ uzavřel hodnocení zápasu se Zlínem.