Ohlasy 5. ČF

Přesilovky jsme nesehráli dobře, říká Jan Kovář

Plzeň - O mečbol se dnes hrálo v plzeňské ČEZ Aréně. Domácí do zápasu vstoupili aktivněji a vůbec poprvé ve čtvrtfinálové sérii vsítili první branku. Jejím autorem byl krásnou střelou Jan Kovář. Jeho kamarád Pavel Francouz byl v tu chvíli bez šance. O vedení přišli Škodováci až v 50. minutě vinou Lukeše. Další branky už diváci ze hry neviděli, zápas se rozhodl až v samostatných nájezdech. V těch byl tentokrát úspěšnější Litvínov a vybojoval si mečbol, který bude potvrzovat doma v pondělí. Jan Kovář, nejlepší hráč Plzně si ale nepřipouští, že by se série do Plzně nevrátila. „Bude to jenom na nás, abychom odvedli stoprocentní výkon a vrátili sérii domů,“ prohlásil rezolutně po utkání.

Jan Kovář: Nezbývá, než vyhrát v Litvínově

Jan Kovář předvádí ve vyřazovacích bojích naplno své hokejové schopnosti a pomalu ale jistě přebírá pozici týmového lídra. Dnes byl úplně všude, v rozhodujících momentech utkání téměř neslezl z ledu. Ve druhé třetině otevřel skóre utkání, když krásnou střelou překonal Francouze a poslal Plzeň do vedení. „Ve druhé třetině jsme hráli dobře, dali jsme první gól přesně, jak jsme chtěli,“ pochválil povedenou část zápasu Kovář. „Ve třetí třetině jsme ale dostali gól v oslabení a šlo se do prodloužení,“ připomněl naopak tu méně vydařenou část.

Při té příležitosti si opět postěžoval na plzeňské přesilovky, které se z týmové přednosti stávají bolestí Plzně. „Dneska to zase rozhodly přesilovky. Oni jednu proměnili, my ne. A to jsme jich měli hodně. Snažíme se střílet, ale prostě nám to tam nepadá. Vždycky to v té finální fázi pokazíme,“ krčil bezmocně rameny elitní forvard Plzně, viditelně po prohře zklamaný. Plzeň promarnila velkou šanci především v desetiminutovém prodloužení, ve kterém strávila v přesilové hře více než polovinu. „Přesilovky jsme nesehráli dobře, a to jsme je měli dlouhé. K tomu nejde nic říct, bohužel jen to, že jsme je nesehráli dobře,“ zkritizoval Kovář modrobílé početní výhody.

O vítězi tedy opět musely rozhodnout samostatné nájezdy. Ale středeční hrdinové Kovář s Johnsonem tentokrát své pokusy neproměnili. „Zkoušel jsem podobně jako minule, ale vystřelil jsem špatně, trefil jsem gólmana do ramene. Měli jsme tam potom ještě další pokusy na mečbol, abychom to rozhodli, ale nedali jsme nic,“ posmutněle pokračoval Kovář. Pro útočníky to v této sérii ale vůbec není jednoduché. Oba gólmani podávají skvělé výkony. „O výkonech brankářů se ani nemusíme bavit, padá málo gólů, je to taková série gólmanů,“ pochválil oba muže v maskách Kovář, vlastně pochválil dva své kamarády. „Teď nám prostě nezbývá nic jiného, než vyhrát v Litvínově,“ uzavřel na závěr prostě a jasně Kovář.

Petr Vampola: Věřím, že máme víc sil, musíme je porazit

Petr Vampola se rozjel ke svému samostatnému nájezdu, který krásným způsobem, kličkou do bekhendu, proměnil. Jelikož Lukeš před ním nedal, stadion propukl v jásot. A přišlo středeční dejavu. Ovšem tentokrát nájezdy pro Plzeň neměly šťastný konec. A tak byl Vampolův krásný gól vlastně k ničemu. „Nejde o to, jestli byl hezký. V tu chvíli bylo důležité, že mi to tam padlo, měl jsem i štěstí,“ řekl po utkání útočník s číslem čtrnáct. „Když se rozjel Růča (Martin Ručínský) hodně jsem věřil, že to Mazi (Marek Mazanec) chytne. Bohužel z našeho mečbolu se to otočilo pro Litvínov,“ rozpovídal se Vampola.

Nájezdy se Plzni tedy nevydařily, Litvínov získal v sérii vedení 3:2, k postupu do semifinále mu tak stačí už jen jediná výhra. A bude ji moci získat na svém ledě. „Je to trest za naše neproměňování šancí. V play-off je těžké vyhrávat, když neproměníme takové dlouhé přesilovky pět na tři nebo čtyři na tři,“ žehral i Vampola na nepovedené přesilovky, kterých bylo opravdu velké množství. „Přitom zrovna dneska bych řekl, že jsme byli lepší. A přesto jsme prohráli,“ zavrtěl hlavou útočník.

I Petr Vampola si je vědom, že na „kdyby“ se hokej ani žádný jiný sport nehraje. Přesto si povzdychl: „Kdybychom dneska využili nějakou naší šanci, tak vůbec nájezdy nebyly.“ Přesto rozhodně nehází flintu do žita. Dokud nemá Litvínov na svém kontě čtyři výhry, nic není jasné a rozhodnuté. Plzeň nic nebalí. „Oni musí udělat ten závěrečný krok, aby postoupili. My tam jedeme s tím, že chceme vyhrát a já věřím tomu, že máme víc sil (to jsem dneska i cítil) a můžeme je porazit. Musíme vymyslet nějakou taktiku, porazit je a vrátit se sem do Plzně,“ burcuje známý bojovník. Půjdeme tedy v Plzni na hokej ještě ve středu?