Preview 1. a 2. zápas finále

Zbývají poslední čtyři kroky, kolik jich udělá Plzeň na úvod ve Zlíně?

Plzeň – Dámy a pánové, je to tady! Západočeši se po dlouhých jednadvaceti letech probojovali do finále extraligy a již nyní minimálně vyrovnali nejlepší umístění v lize ve své historii. Začínáme na ledě Zlína!



PSG ZLÍN
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Zimní stadion Luďka Čajky, Zlín
9. a 10. dubna 2013
1. a 2. zápas finále play-off Tipsport extraligy

Předloňská sezóna vyšla proti Zlínu indiánům na jedničku! Nejprve doma po více jak dvou letech a pěti zápasech na modrobílé nestačil. Přestože v zápase dvakrát vedl, nakonec odcházel z ledu jako poražený 3:4. I odveta vyšla lépe svěřencům kouče Jelínka, doma zvítězili 4:1, třemi body se zaskvěl Radek Duda. A do třetice. Modrobílí vyloupili Stadion Luďka Čajky po výhře v prodloužení, rozhodl Modrý. Poslední zápas posledního kola základní části pak skončil fotbalově - výhrou domácích 1:0. Modrobílí na takto vydařenou sérii navázali i v osmém kole aktuálního ročníku, když doma v souboji o první místo udolali PSG v nájezdech. V odvetě brali tři body za výhru 3:1 a před svými fanoušky opět uspěli na penalty. Osmý zářez přidali svěřenci kouče Jelínka v sedmačtyřicátém kole, kdy šachovou partii ovládli 2:1. Štěstí se pak Západočechům naklonilo i v prvním čtvrtfinálovém souboji, kdy Radek Duda rozhodl gólem v poslední minutě, naopak jubilejní desáté vítězství v řadě oslavili modrobílí nejvyšší výhrou - 5:1. Jenže ta této kulaté cifře se série zastavila, domácí duely ovládli ševci se štěstím 1:0 a 5:4 po prodloužení. Jenže Západočechy tvrdé K.O. nepoložilo a v nervydrásajícím duelu dokázali doma v nájezdech urvat mečbol. Ale Zlín si domácí tvrz pohlídal a sedmý zápas i celo sérii nakonec musel Johnson rozhodnout až v 58. minutě. Na úvod sezóny dokázali Západočeši zlínské prokletí zlomit a uspěli na ledě PSG 4:1, v odvetě se pak radovali 4:2. Pak ale přišly dvě výhry Zlína, doma 4:1 a po velkém obratu i v Plzni 5:4. Jak si povedou oba soupeři nyní?

Změny v kádru

Nemálo změn se odehrálo v kádru PSG přes letní období. Roman Vlach odešel do Liberce na hostování, stejně jako Michal Důras s Martinem Lučkou do Chomutova a Tomáš Valenta s Liborem Kašíkem do Olomouce. Na zkoušku zamířil do Znojma Lukáš Zábojník. Do kazašského Pavlodaru přestoupil Radek Míka, do Ústí nad Labem Tomáš Sýkora a do Třince Lukáš Galvas. Naopak pomoci Zlínu přišel z Olomouce Oldřich Kotvan a z Mladé Boleslavi se vrátil Jaroslav Balaštík. Na pozici asistenta trenéra nahradil Juraj Jurík z Prostějova Josefa Turka, který se stal hlavním trenérem Třince. V průběh sezóny pak dobře šlapající tým bez jediné výpomoci hráče ze zámoří pouze opustil Lukáš Finsterle, který do konce sezóny hostuje v Šumperku, střídavé starty do Třebíče má vyřízené další útočník Jakub Šlahář, na hostování do Slavie odešel Petr Šenkeřík.

Žádná výhra ve Zlíně

Dalo by se to již nazvat pomalu prokletím. Plzeňáci se v play-off se Zlínem v samostatné české lize setkávají již počtvrté a Západočeši nikdy nevyhráli na ledě svého soupeře. V sezóně 1994/95 prohrál tehdejší Interconex venku 1:2 v prodloužení a následně 1:3. O devět let později zase 2:7, 3:4 v nastavení a 2:4, minulý rok 0:1, 4:5 v prodloužení a 2:4. Sumasumárum to máme osm utkání a skóre 15:30.

0:1

Indiáni sehráli minulý rok a letos ve vyřazovacích bojích pětadvacet utkání a šestkrát v zápase neskórovali, z toho čtyřikrát padli 0:1. Minulý rok se Zlínem a dvakrát po sobě s Brnem, letos s Litvínovem. Pak ale osud zlomili a v důležité druhém semifinálovém duelu na Slavii tímto fotbalovým rozdílem sami zvítězili, je tedy kouzlo odčarováno?

Plzeň ve finále

V historii klubu budou hrát Plzeňané finále extraligy teprve podruhé. Poprvé si ho zahráli v sezóně 1991/92. Tehdy byla ještě společná československá liga, která byla rozdělena na východní a západní divizi. Plzeň v té své vyhrála nad Litvínovem, Jihlavou, Kladnem, Spartou, Pardubicemi a Brnem. V té druhé dominoval naopak Trenčín, který ovšem získal o bodík méně po základní části. Nechal za sebou Vítkovice, Košice, Zlín, Olomouc, Bratislavu a Poprad. Týmy v obou skupinách se mezi sebou utkaly čtyřikrát, se soupeři z druhé skupiny dvakrát každý s každým. Do play off postoupilo ze skupin po 6 týmech, 1. a 2. vždy rovnou do čtvrtfinále. Oba nejlepší celky se nakonec prokousaly až do finále. Škodovka nejprve vyřadila 3:2 na zápasy Spartu, pak i Vítkovice. Trenčín stejným způsobem Kladno, 3:1 pak Litvínov. Ve finála pak Západočeši začínali doma, ovšem první duel nezvládli a přestože druhý ano, sérii již do Plzně vrátit nedokázali. Výsledkově 2:5, 4:3sn, 4:6 a 3:5.
Tehdejší sestava: Pejchar, Mašát, Kučera - Řezníček, Jonák, Vlček, Šmíd, Ruprecht, Štelcich, Kovařík, Mainer - Kampf, Kořínek, Ma. Straka, Volák, Bruk, Živný, Čihák, Bayer, Šťastný, Horáček, Barchánek, Beránek, Klimt, Steiner, Korejs, Mi. Straka, Kreuzmann, Turek, Beneš. Trenéři: Sýkora a Ruprecht

Probuzený Balaštík

Třiatřicetiletý obávaný střelec nasázel v základní části, ve které nechyběl ani v jednom utkání, šestadvacet branek. V play-off ale mlčel. Na kontě měl pouhé dvě asistence v jedenácti duelech. V šestém utkání semifinále v Třinci ale přišla jeho chvíle. Dvakrát. Prakticky sám rozhodl o postupu svého celku do finále, když zvyšoval na 2:0 a 3:1.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

PSG Zlín:
Počet vstřelených branek: 33
Počet inkasovaných branek: 31
Nejproduktivnější hráč: Petr Čajánek 10 (2+8)
Nejlepší střelec: Petr Leška - 5 branek
Nejlepší nahrávač: Petr Čajánek – 8 asistencí
Nejtrestanější hráč: Dalibor Řezníček - 30 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Petr Čajánek +6
Nejhorší hráč v bodování +/-: Martin Hamrlík -6
Gólmani:

Jakub Sedláček – 681 minut / pr. 2,56 , 92.79%
Tomáš Štůrala  –  62 minut / pr. 1,94 , 93,10%




HC Škoda Plzeň:
Počet vstřelených branek: 31
Počet inkasovaných branek: 29
Nejproduktivnější hráč: Jan Kovář 17 (8+9)
Nejlepší střelec: Jan Kovář - 8 branek
Nejlepší nahrávač: Jan Kovář - 9 asistencí
Nejtrestanější hráč: Ryan Hollweg – 39 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Jan Kovář +9
Nejhorší hráč v bodování +/-: Tomáš Vlasák -4
Gólmani:
Marek Mazanec – 797 minut / pr. 2,11 , 93,03%

Cesta Zlína do finále

Výsledky čtvrtfinálové série:

PSG Zlín vs. HC Vítkovice Steel

PSG Zlín 3
HC Vítkovice Steel 1
(0:0, 2:0, 1:1)






Branky a nahrávky: 10. Krenželok (Kadlec, Žejdl), 37. Skokan, 52. Alinč (Kadlec, Žejdl), 53. Skokan (Hertl, Růžička).
PSG Zlín: Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Horák, Řezníček - Balaštík, Leška, Čech - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Kubiš, Holík, Köhler - Okál, Šlahař, Ondráček.
HC Vítkovice Steel: Šindelář - Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, Kudělka, Malík, L. Kovář, Rehák - Szturc, Burger, J. Káňa - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, R. Hruška, Húževka - Šedivý, Kolouch, Bartánus.

PSG Zlín 2
HC Vítkovice Steel 1
(0:1, 1:0, 1:0)






Branky a nahrávky: 30. Honejsek (Čajánek), 48. Honejsek (Holík) - 6. Burger (Húževka).
PSG Zlín: Sedláček - Hamrlík, Linhart, Řezníček, Urbanec, Tesařík, Horák - Balaštík, Leška, Čech - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Kubiš, Holík, Köhler - Okál, Šlahař, Ondráček. .
HC Vítkovice Steel: Šindelář - Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, Kudělka, Malík, L. Kovář, Rehák - Bartánus, Burger, J. Káňa - Szturc, Roman, Svačina - Strapáč, R. Hruška, Húževka - Šedivý, Kolouch, Kucsera.

HC Vítkovice Steel 4
PSG Zlín 3
(0:1, 0:2, 4:0)






Branky a nahrávky: 42. Roman (Svačina, Voráček), 49. Húževka (Burger, Ujčík), 52. Huna (Svačina, Roman), 58. Roman (Svačina, Sloboda) - 12. O. Veselý (Čajánek), 22. O. Veselý (Honejsek, Čajánek), 40. O. Veselý (Čajánek).
HC Vítkovice Steel: Šindelář - Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, Malík, Kudělka - Ujčík, Burger, J. Káňa - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, R. Hruška, Húževka - Bartánus, Kolouch, Szturc.
PSG Zlín: Sedláček - Hamrlík, Linhart, Řezníček, Urbanec, Tesařík, Horák - Balaštík, Leška, Čech - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Kubiš, Holík, Köhler - Okál, Šlahař, Ondráček.


HC Vítkovice Steel 5
PSG Zlín 4pp
(0:1, 3:1, 1:2 - 1:0)






Branky a nahrávky: 28. Húževka, 33. Svačina (Ondřej), 38. Roman (Svačina), 60. Strapáč (Voráček, Roman), 64. Burger (Ujčík) - 8. Okál (Čajánek), 26. Honejsek (Holík, Čech), 47. Leška (Köhler), 56. O. Veselý (Čajánek, Tesařík).
HC Vítkovice Steel: Šindelář - R. Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, Malík, Kudělka - Ujčík, Burger, Húževka - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, R. Hruška, J. Káňa - Šedivý, Kolouch, Szturc.
PSG Zlín: Sedláček - Hamrlík, Linhart, Řezníček, Urbanec, Tesařík, Horák - Balaštík, Leška, Köhler - Okál, Čajánek, O. Veselý - Honejsek, Holík, Čech - Ondráček, Šlahař, Fořt.


PSG Zlín 4
HC Vítkovice Steel 0
(0:0, 4:0, 0:0)






Branky a nahrávky: 23. Tesařík (Honejsek, Zámorský), 23. Tesařík (Okál, Ondráček), 34. Hamrlík (Linhart, Holík), 36. Čajánek (Zámorský, Honejsek).
PSG Zlín: Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Řezníček, Horák - Holík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Okál, Melenovský, Ondráček, od 41. min navíc Balaštík, Šlahař.
HC Vítkovice Steel: Šindelář - R. Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, Malík, Kudělka, od 42. min navíc Rehák, L. Kovář - Ujčík, Burger, J. Káňa - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, R. Hruška, Húževka - Bartánus, Kucsera, Szturc.

HC Vítkovice Steel 0
PSG Zlín 1
(0:0, 0:0, 0:1)






Branky a nahrávky: 53. Okál (Melenovský).
HC Vítkovice Steel: Šindelář - R. Stehlík, Barinka, Sloboda, Voráček, L. Kovář, Malík - Ujčík, Burger, J. Káňa - Huna, Roman, Svačina - Strapáč, R. Hruška, Húževka - Šedivý, Kolouch, Szturc.
PSG Zlín: Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec (21. min Horák), Tesařík, Řezníček - Holík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Okál, Melenovský, Ondráček - Balaštík, Šlahař, Čech.


Výsledky semifinálové série:

PSG Zlín vs. HC Oceláři Třinec

PSG Zlín 3
HC Oceláři Třinec 1
(1:1, 1:0, 1:0)






Branky a nahrávky: 1. Köhler (Hamrlík), 29. Leška (Balaštík), 44. Hamrlík (Leška, Köhler) - 20. Klimenta (Rákos, Adamský).
PSG Zlín: Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Urbanec, Matějíček, Horák - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Okál, Holík, Čech - Ondráček, Melenovský, Fořt.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík - Hrabal, Zíb, Galvas, Ovčačík, Klouček, Lojek, Kania – M. Růžička, Bonk, Varaďa - Klimenta, Rákos, Adamský - D. Květoň, Peterek, Orsava - Matuš, Zagrapan, Rufer.

PSG Zlín 2
HC Oceláři Třinec 6
(0:4, 1:1, 1:1)






Branky a nahrávky: 39. Köhler (Hamrlík, Balaštík, 42. Fořt (Okál)) - 11. M. Růžička (Zíb, Hrabal), 15. D. Květoň (Rákos), 17. Klimenta (Adamský, Polanský), 17. Bonk (M. Růžička, Zíb), 28. Varaďa (Hrabal, Bonk), 48. Polanský (Klimenta, Adamský).
PSG Zlín: Sedláček (28. min Štůrala)- Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Horák, od 28. min Matějíček, Kotvan - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Okál, Holík, F. Čech - Ondráček, Melenovský, Fořt.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík - Hrabal, Zíb, Ovčačík, Galvas, Lojek, Klouček - M. Růžička, Bonk, Varaďa - Klimenta, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Rákos - Rufer, Zagrapan, Orsava.

HC Oceláři Třinec 3
PSG Zlín 4sn
(0:1, 1:1, 2:1 - 0:0)






Branky a nahrávky: 39. Peterek (Roth, Rákos), 53. Klimenta (Adamský, Roth), 56. Peterek (Klimenta, Galvas) - 16. Čech (Ondráček, Čajánek), 35. Čajánek (Veselý, Okál), 49. Leška (Hamrlík), rozhodující nájezd Čech.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík - Hrabal, Zíb, Lojek, Klouček, Ovčačík, Galvas, Roth - Orsava, Bonk, Varaďa - Klimenta, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Rákos - Rufer, Zagrapan, Matuš.
PSG Zlín: Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík - Balaštík, Leška, Köhler - Okál, Čajánek, O. Veselý - Ondráček, Melenovský, Čech.


HC Oceláři Třinec 1
PSG Zlín 2sn
(1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)






Branky a nahrávky: 16. Adamský (Klimenta) - 16. Ondráček (Melenovský), rozhodující nájezd Leška.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík (na nájezdy Hrubec) - Hrabal, Zíb, Galvas, Roth, Lojek, Klouček - M. Růžička, Bonk, Zagrapan - Klimenta, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Rákos - Rufer, Matuš, Orsava.
PSG Zlín: Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík, od 54. min navíc Horák - Balaštík, Leška, Köhler - Okál, Čajánek, O. Veselý - Ondráček, Melenovský, Čech.


PSG Zlín 1
HC Oceláři Třinec 6
(1:1, 0:5, 0:0)






Branky a nahrávky: 6. Melenovský (Tesařík, O. Veselý) - 7. Růžička (Zíb, Rákos), 21. Růžička (Zíb, Bonk), 29. Bonk (Rákos), 30. Zíb (Hrabal, Bonk), 31. D. Květoň (Lojek, Peterek), 36. Ovčačík (Rufer).
PSG Zlín: Sedláček (31. min Štůrala) - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík, od 41. min navíc Horák, Kotvan - Balaštík, Leška, Köhler - Okál, Čajánek, O. Veselý - Ondráček, Melenovský, Čech, od 41. navíc Šlahař, P. Sedláček, Fořt.
HC Oceláři Třinec: Hamerlík - Hrabal, Zíb, Galvas, Roth, Lojek, Ovčačík - M. Růžička, Bonk, Rákos - Klimenta, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Orsava - Rufer, Matuš, Ostřížek.

HC Oceláři Třinec 3
PSG Zlín 4
(0:1, 1:1, 2:2)






Branky a nahrávky: 27. Bonk (M. Růžička, Roth), 55. Zíb, 59. Peterek (Orsava) - 1. Leška (O. Veselý, Ondráček), 25. Balaštík, 49. Balaštík (Čech, Kostourek), 50. Okál (Čajánek).
HC Oceláři Třinec: Hamerlík (50. min Hrubec) - Hrabal, Zíb, Roth, Galvas, Lojek, Ovčačík - M. Růžička, Bonk, Rákos - Klimenta, Polanský, Adamský - D. Květoň, Peterek, Orsava - Rufer, Matuš, Ostřížek.
PSG Zlín: Sedláček - Hamrlík, Horák, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Tesařík - Ondráček, Leška, O. Veselý - Okál, Čajánek, Čech - Balaštík, Melenovský (31. P. Sedláček), Köhler - Šlahař, Kostourek, Fořt.