Jozef Balej

Včera jsme podali fantastický výkon, ale dnes už je nový den a nový zápas, říká Jozef Balej

Plzeň – Včera odehrál Jozef Balej svůj první zápas po dlouhé pauze způsobené nešťastnou zlomeninou ruky. Před tím se naposledy objevil v zápase 17. února proti Českým Budějovicím. Včera však hrál utkání o moc důležitější. První extraligové finále, do kterého se Plzeň probojovala po jednadvaceti letech a poprvé v historii samostatné české extraligy. „Jsem rád, že kluci postoupili až sem a jsem rád, že teď už jsem opět součástí tohoto úspěchu,“ chválil své spoluhráče Jozef Balej.

Dlouhá herní pauza na slovenském útočníkovi nebyla vůbec znát. „Pracuji na sobě, jsem poctivý, dělal jsem kondiční cvičení a udržoval se ve formě. A naskočit do rozjetého vlaku je podle mě jednodušší,“ přiblížil Balej fanouškům to, čemu se věnoval, když nemohl hrát soutěžní utkání. Od začátku zápasu pravidelně nastupoval ve třetí útočné formaci s Tomášem Vlasákem a Pavlem Kašpaříkem. Chodil i na přesilové hry, kde měl jasný úkol, a to clonit brankáři Sedláčkovi ve výhledu. Ve 14. minutě tento úkol splnil dokonale, a to když poslal Plzeň právě díky své dobré práci na hranici brankoviště do vedení. Martin Straka ho nejprve trefil do ruky a Jozef Balej poté puk zametl za Sedláčka do branky. "Stál jsem na své pozici, i kdyby mě netrefil, pořád bych tam byl. To je při přesilovce nejdůležitější, stát před ním, clonit mu ve výhledu. Musíme to opravdu dodržovat a všechno na něj pálit,“ okomentoval první včerejší gólový moment Jozef Balej.

Na naskočení do finálového zápasu už se nesmírně těšil. Pauza způsobená zraněním byla hodně dlouhá. Nervozitu však plzeňský útočník necítil. „Nervózní jsem nebyl, přece jen jsem párkrát finále hrál. Ale jsem rád, že už jsem se mohl zapojit a ne se jen na kluky dívat. To je hrozné, když nemůžete týmu pomoct. Ale oni to zvládli a dostali se až do finále,“ pochválil své spoluhráče hráč s číslem jedenáct. Plzeňští fanoušci si ho mohou pamatovat především z loňského finále, kde nastupoval v dresu Komety Brno. I když nemohl hrát, všechny zápasy vyřazovacích bojů bedlivě sledoval a snažil se být co nejvíce součástí dění. „Mrzelo mě, že jsem u toho nemohl být přímo na ledě. Jen díky mým spoluhráčům jsme tam, kde jsme a já hraji,“ pokračoval ve chvále Balej.

Plzeň včera porazila Zlín jeho vlastní hrou, dobrou obranou středního pásma, přes které se Zlín jen těžko dostával. „Věnovali jsme se taktice, dívali jsme na video. Ale my musíme hrát to svoje, to s čím se kluci dostali sem. Teď už do toho tedy patřím i já. Včera jsme odvedli fantastický výkon, hlavně kluci, kteří hráli oslabení a Mazi zavřel branku,“ vrátil se ke včerejšímu úspěchu slovenský forvard. „Důležité je, abychom si dávali pozor, když jsou Čajánek, Leška a Balaštík na ledě. Všichni umí dát nejen gól ale i dobrou přihrávku. Ale je jedno, jestli je na ledě jejich první nebo čtvrtá lajna. My si to hlavně musíme sami srovnat v hlavě a každý si odvádět svojí práci,“ zkusil přiblížit taktiku na dnešní utkání, již druhé ve finálové sérii. A jak dodal Jozef Balej na závěr, už je nový den a zápas může dopadnout úplně opačně než ten včerejší. Zlín jistě nebude chtít prohrát oba domácí duely.