Ohlasy 30. kolo

Matěj Machovský #35: Před zápasem jsem si nevěřil

Plzeň - Čtvrtá vychytaná nula ale hlavně vítězství nad Oceláři z Třince. To byl páteční večer Matěje Machovského, který pochytal všech 36 střel a výrazně tak pomohl k vítězství. Škoda po dvou porážkách za sebou opět zabrala a připsala si na své konto další tři body. Výrazný podíl na tom kromě Machovského měl i Radek Duda, autor jednoho gólu a tří finálních asistencí.

Pod vítězství 4:0 se výrazným způsobem, jak už ostatně nula na straně vstřelených gólů Třince napovídá, zapsal gólman Matěj Machovský. Ten si proti Ocelářům připsal čtvrtou nulu v sezóně, a tedy i v extraligové kariéře.

Mladý plzeňský brankář prozradil, že narozdíl od spoluhráčů mu vyhovoval třinecký tlak z první třetiny. "Od začátku se mi chytalo dobře. Komu taky ne, když na vás prší jedna střela za druhou," okomentoval s úsměvem vstup do utkání.

Do tempa a zápasové pohody se Machovský dostal i přes to, že se před utkáním necítil nejlépe. "Možná na mě lezla nějaká chřipka, nevím, dělám v den zápasu vždy všechno stejně," kroutil hlavou. "Ale pak v zápase jsem se cítil dobře a byl jsem v tempu."

I když výsledek utkání vypadá jednoznačně, průběh zdaleka tak pohodový nebyl. Oceláři byli první polovinu utkání aktivnějším týmem, což potvrdil i maskovaný muž. "Neviděl jsem to s námi moc dobře na začátku druhé třetiny, to nás tam drželi snad tři střídání jednu pětku. Kluci z Třince tuhle pasáž sehráli hodně dobře, naštěstí se neprosadili."

Ke čtvrté vychytané nule pomohla gólmanovi se zkušenostmi ze zámoří výrazně i hůl, kterou předvedl několik důležitých zákroků. "Musím zaklepat, tolik zásahů tágem hole jsem nikdy neměl. Dneska jich bylo snad pět nebo šest, Lukáš Mensator se tomu pokaždé smál, když mě to znovu trefilo," prozradil s úsměvem Machovský, že měl i dávku štěstí.

Radek Duda: 40 minut to nestálo za moc

V posledním zápase na Spartě Radek Duda nedohrál a měl na svém kontě tři mínusové body. V pátek proti Třinci bodoval čtyřikrát, jeden gól sám vstřelil, tři připravil, a měl tak lví podíl na vítězství Plzně, která Ocelářům oplatila porážku 0:3 z Třince.

"Zápas začal tak nijak, asi 30 minut se na to nedalo dívat, nebyli jsme na puku a Třinec hrál, my jen koukali," zhodnotil bez vytáček první polovinu zápasu, ve které se Plzeň do hry moc nedostávala. Zvládla ale udržet čisté konto, což bylo klíčové pro další vývoj utkání.

První branka, která se nakonec ukázala jako vítězná, padla po Dudově přihrávce zpoza branky - přesně mířil Ján Sýkora, který ale zápas kvůli zranění nedohrál. "Tím prvním gólem začala změna k lepšímu. Pak jsme proměnili tři přesilové hry a bylo po zápase," okomentoval čtyřbodový Duda moment, kdy se utkání lámalo.

Přestože sám jeden gól dal a na tři nahrál, nebyl se svým výkonem úplně spokojen. "Já bych neřekl, že jsem hrál nějak skvěle, že hraju v pohodě. Čtyřicet minut to nebylo kdovíco. No a pak se k tobě ve třetí třetině odrazí tři puky a jsou to tři góly," shrnul s nadsázkou svůj výkon ve vítězném utkání Radek Duda.