Ohlasy ČF5

Věřím, že čtvrtou výhru již Brno nezíská, říká Pletka

Plzeň - I přes velký tlak v závěru zápasu nedokázali indiáni srovnat skóre a vynutit si prodloužení. Domácí měli v zápase dva okamžiky, kdy mohli jít do vedení. Poprvé při trestném střílení Hanzlíka za stavu 0:0, které ale skončilo na břevně Čiliakovy branky. Podruhé po vyrovnávacím gólu Václava Pletky, který jako by domácí polil živou vodou a ti si pak vytvořili několik slibných šancí. Jenže místo toho přišlo lehké zaváhání Plzně a laciná branka Brna. Škodováci přesto věří, že se jim podaří přiklonit si štěstí na svoji stranu a minimálně se vrátit ještě na plzeňský led. "Každá série se dá otočit. Hraje se na 4 vítězná utkání, Brno to čtvrté ještě nemá a já věřím, že ho mít nebudou," říká útočník s číslem 88.

Plzni se ze začátku zápasu nedařilo vůbec nic. Za první třetinu si nevypracovala žádnou kloudnou šanci. Střelec vyrovnávacího gólu domácích hledal důvody, proč tomu tak nejspíš bylo: "Brno hrálo svůj styl. Dobře bránili střední pásmo a pokud mohli, napadali naší rozehrávku. My jsme chtěli být agresivnější, ale tu první třetinu jsme byli nejspíš přemotivovaní a nešly nám nohy. Ve druhé a třetině se to už zvedlo. V závěrečné jsme měli tlak i před bránou, ale nedáváme góly. Strašně se na ně nadřeme, zatímco Brno potrestá skoro každou naší chybu." Vyhlášený střelec se před dnešním zápasem dlouho nemohl prosadit. "Já jsem snad 13 zápasů gól nedal. Člověk to má v hlavě a každý se ptá, kdy to prolomím. My si šance vytváříme, ale vždycky nám to uskočí nebo se puk odrazí jinam, Zatím nám chybí štěstí, ale doufám, že když budeme bojovat a padat na hubu, tak se ty puky začnou k nám odrážet a ty góly dávat začneme."

Když se kombinačně nedaří, je třeba hru zjednodušit a hrát přímočařeji na branku. Hráči to ví, ale na ledě se jim to příliš plnit nedaří. "Říkáme si, že to nahodíme na branku. Ale když je člověk v té šanci a vidí možnost zakončit do prázdný, tak mu to nedá a pořád zkouší nahrávku. Dneska jsme jeli s Dudákem dva na jednoho a hledám nahrávku místo toho, abych vystřelil a třeba to tam spadne. Chtělo by to určitě zjednodušit. Musíme jít také víc do brankáře a trochu ho rozhodit. Zatím má na všechno moc času. V play-off se dávají góly hlavně z předbrankového prostoru a my jsme jich zatím moc nedali." Hra okolo branky je přitom Pletkova excelentní disciplína a z tohoto prostoru obvykle často skóruje. "Já se snažím chodit do branky. Když je tam puk, člověk může jít do brankoviště, ale my tam ty puky máme strašně málo. Když jsme na Čiliaka víc nahazovaly, plno toho nechytl a jenom vyrazil. Musíme se do branky víc cpát, on pak bude také nervóznější," vhledá recept na soupeřova gólmana plzeňský útočník.

Pletkův gól padl po pěkné kombinaci domácích, když poslal chytrou přihrávku před odkrytou branku Daniel Seman. Ten se svým spoluhráčem souhlasil v tom, že Plzeň v úvodu zápasu až příliš chtěla. "Chtěli jsme navázat na ty dva dobré zápasy v Brně, kdy i přes prohru jsme hráli minulý zápas dobře a tlačili jsme se do branky. Jenže jsme byli vždy ve špatnou dobu na špatném místě. Z toho pramenily takové drobné chybičky a celá hra působila takovým neučesaným dojmem. Naopak Brno se jednoduše dostávalo do nebezpečných šancí. Ve druhé třetině jsme si vytvořili výrazné šance, ale plno jsme jich neproměnili a před naší brankou jsme byli nedůslední." Domácí beci totiž dvakrát zaváhali a Brno dokázalo tyto šance využít. Nejprve Tomáš Svoboda vyšachoval Mozíka, vybruslil z rohu a propálil Machovského. Také další branka padla po nedůslednosti v rohu a před brankou. "Při tom druhém gólu jsem si nepohlídal hokejku protihráče, Koreis mu ji nastřelil a padlo to tam. My jsme měli úplně stejnou šanci, když to Dudák dával Stráčovi na teč, ale Čiliakovi puk skočil přímo do lapačky. Nemyslím si, že bysme se do branky až tak netlačili. Chybí nám i kousek štěstí, aby tam padl také nějaký škaredý gól."

Brno a má oproti Plzni v prostoru před brankou fyzickými parametry svých útočníků jednoznačně navrch. Rozhodně mu také více vyhovuje, že se píská značně benevolentně a i zcela evidentní hákování nebo držení sudí většinou ignorují. "Oni jsou fyzicky dobře vybavení. Mají vysoké hráče, kteří se těžko odstavují. Jakmile už se dostanou do předbrankového prostoru, tak je člověk těžko vytlačí. Navíc to pak zavání nedovoleným bráněním. Musím se hlavně snažit pokrýt hokejku, aby to nemohl tečovat. Ale pokud člověk chvilku zaváhá a v ten moment přijde nahrávka, pak je to těžké ubránit," popisuje svoji práci plzeňský obránce. "Při hře si většinou nevšímám, který hráč proti mně stojí. Snažím se soustředit na všechny stejně. Ale například Leoše Čermáka znám a vím, že na něj musím hrát trochu jinak. Má dlouhé ruce a vyloženě mu vyhovuje navázat si obránce na záda pak rozdávat puky kolem sebe. Musím se mu proto soustředit hlavně na hokejku a tu hrát," prozrazuje svoji taktiku proti urostlým brněnským útočníkům Seman.