Preview přátelsky se SLA

Indiáni vyrážejí do Edenu!

Plzeň – Kolotoč zápasů se pomalu roztáčí, na indiány již čeká třetí duel během necelého týdne. Nyní zavítají do Prahy a postaví se Slavii, pro kterou to bude naopak duel letos premiérový.


HC SLAVIA PRAHA
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

ZS Eden, Praha
4. srpna 2014
přátelsky

Před dvěma lety se oba týmy potkaly pětkrát. Nejprve v rámci European Trophy, kdy duel sešívaných a indiánů hostil pražský Eden. Plzeň zvládla drama třetí třetiny a odvezla si na západ Čech výhru 5:3. Výsledek zopakovala i v rámci sedmého kola, když nedovolila v celém zápase svěřencům kouče Růžičky snížit na méně než dvě branky. A hattrick završili Západočeši počátkem listopadu, kdy vyrabovali slávistický led znovu, tentokráte po výsledku 3:0. Nejinak si vedli svěřenci kouče Jelínka i před svými fanoušky. Hosté sice dokázali otočit nepříznivý vývoj utkání z 0:2 na 3:2, ovšem v 59. minutě vše rozsekl Tomáš Vlasák. Předposlední vzájemný duel skončil přesvědčivou výhrou indiánů 5:2, přestože ještě pět minut před koncem to bylo pouze o gól. Na tuto úctyhodnou sérii navázali indiáni výhrou 3:1 v Praze, avšak doma neudrželi dvoubrankové vedení a podlehli v nájezdech, stejným skóre (2:3sn) pak i v Praze. Poslední vzájemné měření sil v lednu nového roku patřilo hostům. Ti v ČEZ Aréně předvedli soustředěný výkon a dokráčeli k výhře 4:2. Samotné semifinále nakrojili Pražané výhrou 3:0, ovšem poté sami bez vstřelené branky padli. Podobně se doma vedlo indiánům, když v prvním utkání zvítězili 4:2, o den později však podlehli 2:3. Semifinálový mečbol pak v krásném utkání po přestřelce 5:4 urvali modrobílí a postup do finále doma stvrdili výhrou 4:2. I loni se dařilo více Západočechům. Ti dokázali v Praze uspět 2:0 a v odvetě 4:2. V roce 2014 pak oba celky doma bodovaly naplno. Jak tomu bude nyní?

Změny v kádru

Tou největší je zřejmě odchod trenéra Vladimíra Růžičky. Ten stál za velkými úspěchy sešívaných, v klubu působil čtrnáct sezón a dvakrát dosáhl na příčku nejvyšší. Jeho místo zaujal kontroverzní člověk Ladislav Lubina. Z hostování se pak vrátili Daniel Krejčí, Tomáš Micka a Miloslav Čermák, ze Skalice přišel Jindřich Barák, po sedmi letech oblékne červenobílý dres i Tomáš Vlasák. O své místo v sestavě bojuje i další explzeňák Jan Heřman a dále veterán Jan Novák či útočníci Petr Stloukal, Richard Lelkeš a Lotyš Elvijs Biezais. Tuto pětici navíc doplnil slovenský forvard Erik Weissmann a maďarský reprezentant János Vas. Naopak tým opustil Petr Kadlec, jenž je již indiánem, Lukáš Krenželok s Petrem Jelínkem vyrazili do Liberce, Kyle Wharton do Klagenfurtu, Lukáš Žejdl do Třince, Vladimír Růžička mladší zkusí štěstí na testech v Rize a Dávid Skokan v Mountfieldu.

Nové vedení

Slavia často na jaře plnila novinové titulky, ale zdá se, že je z nejhoršího venku. Psalo se o velkých dluzích, pozdních výplatách hráčů, o možném konci. Vše vyvrcholilo po pouhém roce ve funkci rezignací bratří Benýšků, jejich podíl převzal Vladimír Pitter. „Rozhodl jsem se využít přednostní právo k odkupu akcií, řízení klubu je tedy nyní plně na mojí osobě a řeším zatím v podstatě veškeré záležitosti od obchodní po sportovní činnost. Zapracovali jsme na krátkodobé stabilizaci klubu a to samé nás čeká z dlouhodobého hlediska. Po rezignaci Richarda Benýška z pozice předsedy představenstva byla Slavia navenek v podstatě nefunkční a nemohla uzavírat smluvní vztahy a v této souvislosti proběhla na konci dubna nová valná hromada, kde byl Richard Benýšek zvolen jako člen představenstva,“ popisoval situaci pro web hc-slavia.cz před dvěma měsíci.

Výsledky posledních zápasů:

HC Škoda Plzeň 3
ČEZ Motor České Budějovice 4sn
(0:1, 2:1, 1:1 - 0:0)





Branky a nahrávky: 22. Pejchar (T. Sýkora), 37. T. Sýkora (J. Sýkora, Pejchar), 48. J. Sýkora – 19. Pajič (Březina, Boháč), 38. Parýzek (Přibyl), 55. Růžička (Straka), rozh. náj. Švec.
HC Škoda Plzeň: Polívka (Machovský) – Sklenička, Grin, Pavlíček, Ferenc, Prokop, Marcel – Pletka, Kašpařík, Balej – J. Sýkora, T. Sýkora, Pejchar – Schleiss, Tulačka, Beran – Vlach, Kristl, Kepka.

HC Rebel Havlíčkův Brod 1
HC Škoda Plzeň 3
(0:2, 1:0, 0:1)





Branky a nahrávky: 34. Zítka (Maliník, Minárik) – 16. Moravčík (Tulačka), 19. Dvořák (Sýkora, Pejchar), 60. Simon (Moravčík).
HC Škoda Plzeň: Polívka (Pacl) – Marcel, Moravčík, Pavlíček, Grin, Prokop, Ferenc, Sklenička – Schleiss, Simon, Beran, Sýkora, Lev, Kepka, Pejchar, T. Sýkora, Dvořák, Vlach, Kristl, Tulačka.