Preview 22. kolo

Plzeňané táhnou na Zlín a chtějí uspět

Plzeňští hokejisté se v rámci 22. kola utkají s týmem mistrovského Zlína. Ten se stále plácá na posledním místě tabulky a indiáni rozhodně nemají v plánu mu jeho situaci ulehčovat. S cílem odčinit domácí prohru s Brnem odcestovali na Moravu už o den dříve a chtějí navázat na minulé střetnutí obou celků, které v Plzni vyhráli 5:2. Podaří se jim to?


PSG ZLÍN
vs.
HC ŠKODA PLZEN

Stadion Luďka Čajky, Zlín
21. listopadu 2014
22. kolo hokejové Tipsport extraligy

S loňským mistrem měli indiáni v jeho zářivé sezóně vyrovnanou bilanci. V jedenáctém kole prohráli na Stadionu Luďka Čajky 1:4, když čestný úspěch zaznamenal Ján Sýkora. V odvetě už byli úspěšní Západočeši – vlastní led uhájili v poměru 3:2 po brankách Slováka, Marcela a Lva. Pak se karty obrátily. Nejprve byl venku úspěšný tým Plzně po přesvědčivém skalpu beranů 4:2 (Lev 2, Kratěna a Pletka), aby si Zlínští vzali tři body nazpět v ČEZ Aréně – 2:1 z jejich pohledu. Za domácí se z branky radoval jen Vojtěch Mozík.



Nekončící kocovina

Nebo také stále pokračující agónie. Zlínští fanoušci si stále odmítají zvyknout na postavení svého klubu v tabulce. To se ale od úvodu sezóny ne a ne změnit. I když týmu PSG patří poslední místo, situace už není tak bezútěšná, jako tomu bylo po první čtvrtině. Odstup od třináctých Vítkovic je jen dvoubodový, na dvanáctou Plzeň ztrácí bodů šest.

Berani jsou aktuálně na pozitivní vlně. Dokázali doma porazit lídra tabulky Litvínov a pak uspět i na Spartě. Obě výhry byly za dva body. "Stále jsme poslední a máme co dohánět. Dvě výhry nás nesmí ukolébat," hlásí Petr Čajánek, kapitán Zlína.

Emoce

Poslední domácí utkání, které berani sehráli na svém ledě proti Litvínovu, vyvolalo velkou diskuzi. Vše na svém účtu na Twitteru odstartoval Pavel Francouz, který do utkání nezasáhl, a olomoucký gólman Tomáš Vošvrda. Oba dva reagovali na rozštípanou hokejku Petra Čajánka s překvapením, že kapitán domácích nebyl potrestán.

Po zápase se k diskuzím připojila i pražská Sparta. V pořadu ČT Buly živě uvedl Robert Kysela, manažer žlutočerných, toto: "Je smutné, že tahle situace se dost často děje ve Zlíně. Asi minutu po zápase mi volal Patrik Martinec (sportovní manažer) ze Sparty s tím, že se jim ve Zlíně stalo to samé. Je to až zavádějící..." Ve výroku dále zaznělo, že (to) "zavání až korupčním jednáním". Proti tomu se samozřejmě ohradili nejen zástupci Zlína, ale i mnozí dotázaní experti. Navíc rozhodčí Polák zažádal zveřejnění omluvy od Kysely právě za tato slova.

Jedno je jasné. Pokud doteď byly bitvy Plzně a Zlína vypjaté a sledované pro sebe samy, dostávají ještě nový rozměr. Bude se o tomto střetnutí také tolik mluvit?

PSG Zlín

postavení v tabulce: 14. místo
počet bodů: 19
skóre: 53:73
bilance - doma: 3 výhry, 1 výhra v pp, 1 prohra v pp, 5 proher
využití přesilovek: 13,68% (117 - 16 proměněných)
ubráněná oslabení: 79,44% (107 - 22 inkasovaných gólů)
nejproduktivnější hráč: Roman Vlach - 14 (5+9), Petr Leška - 14 (3+11)















Zlín bez Tesaříka, Balaštíka i Honejska

Balaštík je jednou z ikon klubu, Honejsek prakticky odchovancem. Oba forvardi byli podepsáni pod loňským titulem. Jenže ani jednoho na soupisce nenajdeme.

Jaroslav Balaštík, který nejen mezi fanoušky Plzně vzbuzoval vlny emocí, doplatil na krizi klubu, jež se podepsala i na něm osobně. Za 14 odehraných zápasů připsal pět bodů za tři góly a dvě nahrávky, postupně putoval soupiskou dolů, až se z něho stal náhradník. A poté jeho angažmá skončilo.

Antonín Honejsek kádr mistra opustil už po sezóně a vydal se na finské angažmá. To mu ale nedopadlo dle představ, vinou zranění toho moc za celek Blues Espoo neodehrál, a tak se vrátil zpět do Čech. Hokejová veřejnost tak nějak očekávala jeho návrat do zlínského kádru, jenže chyba lávky.

A co obránce Radim Tesařík? Spolehlivý bek, jehož jméno najdeme pod oběma zlínskými tituly rovněž v aktuální soupisce nefiguruje. Se čtyřicetiletým hráčem došlo k vzájemné dohodě o ukončení spolupráce. Na vině bylo zranění, po němž se Tesařík už nedostal zpět do formy.

Zlínský tým, který před touto sezónou vypichoval fakt, že nedošlo k výrazným změnám v kádru, tak už zdaleka není takový jako býval...

Z plzeňské kabiny



Výsledky posledních zápasů

HC Sparta Praha 3
PSG Zlín 4pp
(2:1, 0:1, 1:1 - 0:1)






Branky a nahrávky: 15. Réway (Buchtele, Polášek), 19. Polášek (J. Hlinka, Réway), 56. Cingel (Sabolič) - 4. Roman Vlach z trestného střílení, 24. Marušák (Leška), 56. Kotvan (O. Veselý), 61. Čajánek (Žižka).
PSG Zlín: Hromada – Marušák, Řezníček, Kotvan, O. Horák, Žižka, Valenta – Okál, Leška, Köhler – Holík, Roman Vlach, Říčka –Jakub Svoboda, Čajánek, O. Veselý – Ondráček, Sedláček, Kubiš.


HC Škoda Plzeň 3
HC Kometa Brno 5
(2:0, 0:2, 1:3)





Branky a nahrávky: 7. Mozík (Kašpařík), 20. Pletka (Johnson, Kratěna), 59. Simon (Pulpán) - 27. Káňa (Dujsík, Honejsek), 34. Burian 49. Ton (Hruška, Němec), 58. Vondráček (Burian), 60. Vondráček (Kempný).
HC Škoda Plzeň: Machovský (Polívka) – Jeřábek "A", Kadlec "A", Pulpán, Mozík, Moravčík, Kubka, Boháč – Pletka, Kratěna "C", Johnson – Lev, Kašpařík, J. Sýkora – Schleiss, Simon, Beran – Hollweg, Přikryl, Balej – Kubalík.