Když hoří, musí se to uhasit

P l z e ň - Plzeň prohrává 0:2. Trenér Farda stahuje hru nejdříve na tři útoky. S blížícím se koncem utkání se do druhé řady k Radkům Dudovi (na snímku) a Matějovskému posunuje Juraj Štefanka a Keramika dohrávala na dvě řady. "Když hoří," načal větu trenér Richard Farda, "musí se to uhasit," dokončil za něj okolo procházející generální manažer Pavel Setikovský.

S Plzní to dlouho nevypadalo dobře, Znojmo bylo po dvě třetiny lepším týmem na ledě. "Mančaft hrozně moc chtěl, ale museli jsme si nejdřív uvědomit, že musíme vycházet ze zajištěné obrany," říkal po zápase gólman Libor Barta. Plzeňský obrat nastartoval v závěrečné třetině obránce Martin Výborný, který podobně jako ve Vsetíně vstřelil první gól Plzně v zápase. Vyšla od něj rána jako z děla. "Viděl jsem, že do střely strká hráč hokejku a v takovém případě je třeba se do rány co nejvíc opřít."

Další dvě branky měl na svědomí hlavně Radek Duda. Při dvou svých střídáních v řadě zavezl puk před branku a Vosk8r se Štefankou neměli těžkou pozici. "Chtěl asi dát všechno dopořádku a ukázat, že patří do nároďáku," poznamenal Richard Farda, který hru ve třetí třetině postavil pouze na několika málo hráčích. "Ve Vsetíně jsme také stáhli hru na dvě řady a v obou případech se nám podařilo otočit zápas, ve kterém jsme prohrávali o dva góly. Nechal jsem v závěru hrát jen ty nejlepší hráče."

Znojmo mělo vážné problémy s dopravou. "Nejdřív jsme dostali do šatny zprávu, že přijedou asi o hodinu později, ale nakonec jsme začali zápas skoro v plánovanou dobu," uvedl Martin Výborný. Co se vlastně dělo se znojemskými autobusy, osvětlil až obránce David Havíř. "Ráno jsme vůbec nenastartovali a náhradní autobus měl u Prahy vážné problémy. Dvakrát to vařilo a museli jsme každou chvíli zastavovat.

V dresu Orlů zůstal pouze na lavičce Václav Benák, který loňskou sezónu začínal na lavičce keramiků. "Jsem zraněný, mám po úrazu ramene. Příští týden už bych však měl hrát," vysvětloval. Ve Znojmě je hráč, který prošel kromě Plzně také Spartou a Českými Budějovicemi, zatím velmi spokojený. "Je to tu asi úplně nejlepší z míst, kde jsem zatím působil." Po utkání se k přátelskému rozhovoru sešel s reprezentantem Radkem Dudou. "Známe se dobře ze Sokolova a pak jsme se sešli i ve Spartě. Rád jsem ho zase viděl," dodal.