Notes #1: Keramiku čeká první domácí duel

P l z e ň - Brány plzeňského zimního stadionu se v neděli 15. září opět otevřou a přivítají aktéry i diváky prvního utkání o extraligové body na ledě Keramiky Plzeň. Na vlastní oči tak budou moci fanoušci spatřit, jak se v ostrém boji bude dařit novým posilám, jak starým mazákům či nadějným mladíkům a naplno prožívat zápasové napětí. Před každým domácím zápasem pro vás budeme připravovat Notes plný statistik, zajímavostí, novinek a také samozřejmě představení soupeře.

HC Keramika Plzeň - HC JME Znojemští Orli

2. kolo - neděle 15. září 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

V pátek a v sobotu vstoupilo 14 týmů do nového ročníku nejvyšší hokejové soutěže. Ještě neskončila loňská sezóna a už bylo jasné, že extraliga pozmění svoji tvář. Tradičního účastníka HC Vagnerplast Kladno nahradí jeho přemožitel z baráže HC Bílí Tygři Liberec, složení týmů v extralize tak doznalo po dvou letech opět obměny. Trochu překvapivý výsledek baráže však nebyl poslední událostí, která zásadně ovlivní přinejmenším úvod soutěže. Katastrofální letní záplavy dohnaly téměř k šílenosti funkcionáře Českých Budějovic, kde voda částečně zničila nově zrekonstruovaný stadion. Pražské Holešovice byly stejně jako jihočeská metropole jednou z nejpostiženějších oblastí, voda se zde dostala do prostor, které jsou klíčové pro funkčnost haly a T-Mobile Arénu zcela paralyzovala. Plzeň si také prožila své, běsnění vodního živlu způsobilo obrovské škody na majetku, zimní stadion však zůstal uchráněn a příprava tak narozdíl od již zmiňovaných klubů proběhla téměř bez narušení. Rozsáhlé povodně však byly obrovským šokem pro celou společnost, hokej v Česku nevyjímaje. Nekontrolovatelné řádění více jak stoleté vody odnesly kromě jihočeské Budvar Arény a pražské T-Mobile Arény také např. zimní stadiony v Písku, Táboře, Soběslavi, Českém Krumlově či Berouně.


HC JME ZNOJEMŠTÍ ORLI
změny v kádru   úspěšnost Znojma
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

ZMĚNY V KÁDRU

Kádr loni sedmého týmu tabulky opustili obránce Tomáš Jakeš a útočník Zbyněk Mařák, kteří shodně zamířili do německého Wolfsburgu. Pomoci prvoligovému Kladnu k návratu mezi extraligovou elitu odešli útočníci Patrik Fink a David Pazourek. Zkušený Jiří Heš posílil slovenský Trenčín. Miloslav Bahenský zase přesídlil do nedalekého Brna do místní Hvězdy. Znojmo opustili také extraligou protřelí Petr Folta a Václav Král, který se vrátil z hostování ve Znojmě do Keramiky Plzeň. Kádr Orlů po loňsku opustili ještě brankář Ladislav Kudrna a mladý obránce Vladimír Holík.

Spoléhat mohou Znojemští naopak na řadu nových posil. Zvýšit konkurenci mezi brankáři přišel Petr Svoboda z Hradce Králové. Do obrany získalo vedení Orlů Milana Tomana z Kladna, Jana Snopka ze Slavie a hostování se změnilo v přestup Aleši Křetinskému z HC Senators, z Plzně pak dalšímu obránci Václavu Benákovi. Na jihu Moravy mají dobré zkušenosti se slovenskými akvizicemi a i během letošního léta se v městě vína objevila další posila ze země našich někdejších federálních kolegů, Marián Cisár. Vedle něj se ve znojemské útočné eskadře bude objevovat třebíčský Roman Erat.

K důležité změně došlo na pozici hlavního trenéra. Dlouholetý a úspěšný kouč Pavel Pazourek byl vystřídán velkou osobností československé hokejové historie Miloslavem Hořavou, který si z Kladna přivedl také svého asistenta Milana Skrbka. U týmu i nadále bude působit také Milan Kastner.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

O. Svoboda - Havíř, Snopek, Soudek, Toman, Křetínský, Pavel Kumstát - Plášek, Barus, Pucher - Uram, Haman, Sklenář - Procházka, Vorel, Erat - Petr Kumstát, Ludvík, Plch

Trenér: Hořava   Asistenti: Skrbek, Kastner

ÚSPĚŠNOST ZNOJMA:

Využívání přesilových her

Při vlastním oslabení

počet přesilových her:  270
počet využitých:              45
úspěšnost:                  16,67 %
počet oslabení:         251
počet ubráněných:     39
úspěšnost:             84,46 %

Střelba (zápasy Znojma a Plzně)

Na hřištích soupeřů

celkový počet střel:      122
počet branek:                    9
úspěšnost:                     7,4 %
počet zápasů venku:   26
bilance:                          9 - 2 -15
bilance v %:                 32 - 8 - 60

ZNOJEMSKÉ NEJ:

Nejlepší střelec Uram - 27
Nejvíce nahrávek Pucher - 38
Nejlepší obránce Havíř 33 (14+19)
Nejlepší v +/- Uram - +15
Nejtrestanější hráč Jakeš - 91 t.m.

pozn. statistiky jsou za loňskou sezónu

Postrach jménem Uram

Slovenský štírek v dresu Orlů plzeňské brankáře vždy trápil. V jednom utkání dokázal Plzni nastřílet dokonce čtyři branky, celkově jich za deset zápasů, které proti Keramice sehrál, nasbíral devět. K tomu přidal 5 přihrávek a je nejúspěšnějším Orlem při zápasech proti keramikům. O bod zpět je jeho kolega Peter Pucher (2+11), který spolu s Havířem a Vorlem byl u všech dosavadních vzájemných zápasů Plzně a Znojma.

Znojmo v létě řádilo

Hokejový Tisport cup Orli vzali hodně vážně a poté co si ve čtvrtfinálové skupině v zápasech se Zlínem, Českými Budějovicemi a Jihlavou vybojovali postup do semifinále, ani zde je jejich soupeř nezastavil. Na ledě Vsetína po napínavém průběhu přehráli Valachy v prodloužení a postoupili do finále proti Litvínovu. V souboji o celkové prvenství podlehli Orli až v prodloužení.

ZNOJMO V PŘÍPRAVĚ

Slovan - Znojmo
Znojmo - Skalica
Znojmo-Budějov.
Skalica-Znojmo
Znojmo-Zlín
Jihlava-Znojmo
5:3
3:3
6:1
0:1
3:4
0:6
Budějov.-Znojmo
Zlín-Znojmo
Znojmo-Jihlava
Znojmo-Trenčín
Vsetín-Znojmo
Znojmo-Slovan
2:1
1:3
3:0
1:1
3:4
3:3

Největší letní posilu zradil stehenní sval

Z Nashvillu přestoupil do Znojma slovenský útočník Marián Cisár. Jeho start v Plzni je však spíše utopií. Loňskou sezóně z velké části promarodil kvůli zranění hlavy, v letošní přípravě jej zase zradil stehenní sval. Nová posila Orlů tak v přípravě nesehrála ani jeden přípravný zápas.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
příprava   největší posila
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

LÉTO NA VÝSLEDKOVÉ HOUPAČCE

V průběhu letní přípravy si keramici zpestřili přípravu mnoha těžkými duely. Vedle Tipsport cupu sehráli také tradičně turnaj ve Švýcarsku - Kolin cup. Od počátku přípravy Plzeňané dlouho nepoznávali hořkost porážky, ta první přišla v duelu s Dynamem Moskva, které skončilo vysokým vítězstvím hokejistů z Ruska. Podobný výsledkový propad si hokejisté Plzně prožili se Spartou. Tuto prohru do jisté míry ovlivnilo i náročné cestování a únava z dlouhých cest. Keramika Plzeň tedy poznala v přípravě pouze dvě porážky, obě však výrazným rozdílem. Dva debakly doprovodil velký počet remíz. Velmi cenné je vítězství nad silným švýcarským celkem Ambri-Piotta, v jehož dresu bude letos působit Zdeněk Sedlák.

KERAMIKA PLZEŇ V PŘÍPRAVĚ

Plzeň-Budějov.
Sokolov-Plzeň
K.Vary-Plzeň
Plzeň-Sparta
Kladno-Plzeň
Plzeň-Zug
Plzeň-Dynamo
6:4
2:11
1:5
2:2
2:2
4:4
1:7
Ambri-Plzeň
Plzeň-Kladno
Sparta-Plzeň
Plzeň-K.Vary
Plzeň-Kadaň
Plzeň-Budějov.
1:2
2:2
7:0
5:2
4:4
0:0

AKTUÁLNÍ SESTAVA

Trenérský triumvirát sestavil v prvním extraligovém utkání ve Vsetíně tuto sestavu::

Barta - Dobroň, Řezníček, Chvojka, I. Vlček, Vobořil, Výborný - M. Dvořák, J. Straka, Andrašovský - Duda, Krátoška, Matějovský - J. Štefanka, Voskár, Volák - V. Král, Švík, Adamský

NEJVĚTŠÍ POSILA

V naší anketě se mohli fanoušci vyjádřit, kterého hráče považují za největší posilu. S přehledem zvítězil hráč Juraj Štefanka. Původně do Plzně přišel náhradou za Radka Dudu, s jehož případným odchodem se tak vedení snažilo předem vyrovnat. Průbojný útočník dokazoval v přípravě neustále svůj důraz, střeleckou disponovanost a výborně se sehrál s Radkem Dudou a Zdeňkem Sedlákem. Druhý jmenovaný však letos dres Plzně oblékat nebude. V tabulce je pořadí hráčů podle výsledku ankety:

1. Juraj Štefanka 
2. Radek Matějovský
3. Václav Král
4. Michal Dobroň
5. Jaroslav Špelda

A ještě jeden hlas fanoušků. Podle nich tým Keramiky zůstává stejně silným jako v loňském roce. Je potřeba však podotknout, že hlasování probíhalo před odchodem Zdeňka Sedláka do Švýcarska a příchodem Radka Matějovského ze Slavie Praha.

V Tisport cupu stejně jako loni

Minulý rok rozhodly o osudu Keramiky v poháru výsledky zápasů s pražskou Spartou. I letos se vše opakovalo a debakl 7:0 na ledě Hvězdy Praha, kde našli úřadující mistři svůj azyl, vystavil stopku dalším pohárovým ambicím Plzeňanů. Spartě se však poté již dále dostat nepodařilo a vypadla v semifinále s Litvínovem.

Trenéři nemohou stále počítat s Eiseltem

Přestože v průběhu přípravy  museli leckdy trenéři složení útoků pracně skládat, měla by být sestava takřka zcela zaplněna. Chybět bude zcela jistě Václav Eiselt, který se zotavuje z operace a bude k dispozici zhruba koncem září. Dva až tři týdny bude ještě chybět obránce David Mazanec, jenž si vykloubil rameno, a dva týdny mimo hru bude i Jakub Koreis s poraněným meniskem.

Kdepak ty ptáčku hnízdo máš

Plzeňák Michal Straka po letech opustil svůj mateřský klub. Původně zamýšlené angažmá v CSKA Moskva však nevyšlo a Michal hledal angažmá jinde. Plzeň o jeho služby nejevila zájem, a tak skvělý bruslař zakotvil u nováčka v Liberci, kde se stal asi největší letní posilou. V 1. kole v televizním zápase proti Litvínovu pak vstřelil první extraligový gól Liberce v historii.

Stadion s novou tváří

Ledová plocha prošla rekonstrukcí již před rokem. Letos doznalo změn hlediště. K vidění, ale především k sezení budou nové sedačky, byl rozšířen prostor k stání na východní straně stadionu, na jehož druhém konci zase sedačky zabraly místa k stání. Tento tah se zdá velmi rozumným, neboť šlo o sektor do kterého byl velmi problematický přístup a často jeho horní části zely prázdnotou, přestože zájemců o pohled z těchto míst byl dostatek. Celková kapacita stadionu po úpravách nijak snížena nebyla.

Nové levé křídlo

Odchodem Zdeňka Sedláka vznikly v Plzni potíže s levými křídly. Zraněný je stále Eiselt, zaskakovat tak musel junior Kracík, který si vedl dobře. K Andrašovskému, Václavu Královi a Volákovi tak přišlo další levé křídlo, ze Slavie Radek Matějovský. Více o tomto hráči naleznete zde.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Keramika Plzeň a Znojmo spolu sehrály  v historii samostatné české extraligy 12 zápasů.  Nikdy vzájemný souboj neskončil nerozhodným výsledkem, nikdy se tyto týmy nepotkaly v play-off. Prozatímní účet mluví ve prospěch Plzně, která ve dvanácti zápasech vybojovala sedm vítězství . Skóre je také nakloněno Plzeňanům.
Celkem tedy:  12     7   0   5      35:33 


Jak to bylo v domácích zápasech Plzně se Znojmem? V šesti dokázala Keramika plně bodovat hned v pěti, takže pouze jednou za tři roky extraligového působení Znojma dokázali Jihomoravané v Plzni zvítězit, 21.11. 2000 (1:3). Skóre z těchto zápasů mluví jednoznačně ve prospěch keramiků - 23:13. 

PLZEŇANÉ PROTI ZNOJMU

Nejúspěšnější proti Znojmu byl obránce a kapitán v jedné osobě, Josef Řezníček. Z první pětky nejúspěšnějších hokejistů však již v Plzni působí jako jediný.

Josef Řezníček 13 (2+11)
Michal Straka 11 (5+6)
Petr Kořínek 9 (2+7)
Martin Špaňhel 7 (5+2)
Zdeněk Sedlák 5 (3+2)

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. ZNOJMO

Průměrný počet branek 5,5
Průměrný počet vyloučených 15 (7-8)
Průměrný počet střel 73(39-34)
Průměrný počet diváků 5395
                        - v Plzni 6350

Nejtrestanější hráči

Pouhý jeden zápas sehrál v dresu Znojma proti Plzni Marek Ivan, ale přesto se stihl stát nejtrestanějším mužem vzájemných soubojů obou týmů. Ivanův "zisk" 47 trestných minut ze 2. listopadu1999 prozatím nikdo "nepřekonal". O deset trestných minut zpět je další hráč Znojma Milan Procházka, 32 trestných minut posbíral obránce Pavel Kumstát. Nejtrestanějším hokejistou Plzně ze vzájemných utkání Plzně a Znojma je Michal Dvořák - 20 trestných minut.