Preview 47. kolo

Nad západními Čechy proletí Kometa!

Plzeň – Po lídrovi z Třince nyní zavítá na západ Čech třetí Kometa. Lépe si zatím ve vzájemných duelech vedou Moravané, proto rozhodně neváhejte a přijďte podpořit své barvy v boji o další extraligové body!


HC ŠKODA PLZEŇ
vs.
HC KOMETA BRNO

ČEZ Aréna, Plzeň
15. února 2015
47. kolo hokejové Tipsport extraligy


V minulé sezóně indiáni také jako první zavítali do brněnské haly Rondo; to se psalo sedmé kolo ročníku 2013/2014. Indiáni vyplenili soupeřovo teritorium v poměru 4:1 po dvou trefách Pletky, jedné Straky a Novotného. V odvetě na západě Čech Plzeňané docílili stejného skóre, tentokrát se gólově prosadili Seman, Kašpařík, Pletka a Ján Sýkora. Další dva duely se ale staly kořistí Komety. Doma nejprve vyhrála jasně 5:1 (čestný úspěch za hosty zaznamenal Duda), aby v Plzni brala všechny body za těsnou výhru 2:1 (Vlasák). Zápasy play-off máme ještě všichni téměř v živé paměti. Indiáni doma prohráli první střetnutí 1:4 (Ján Sýkora), aby stejným výsledkem porážku soupeři oplatili (Slovák, J. Sýkora, Kratěna a Straka). Veselo bylo v plzeňské kabině i po prvním duelu v Brně, který hosté vyhráli 2:1 (Kašpařík a Vlasák). Jenže ve čtvrtém vzájemném duelu střelce Západočechů vymazal Čiliak a dovolil Kometě vyhrát v poměru 1:0. Chleba se tak lámal v Plzni, kde Brněnští vyhráli těsně 3:2 (Pletka a Kratěna). Kometa si postup uhlídala na vlastním ledě, když stopku vyřazovacími boji vystavil v prodloužení domácí Zohorna. Brněnští tehdy nastartovali svoji jízdu, která skončila stříbrnými medailemi. Alespoň náplast na ještě čerstvé rány dal indiánům první vzájemný duel letošní sezóny, když v Brně vyhráli jasně 5:0. Jenže Moravané si nenechali nic líbit a v Plzni zvítězili 5:3, doma pak uhájili své teritorium v poměru 4:2. Jako zápletku bude mít utkání nyní?

Změny v kádru

Stříbrný tým se příliš neobměnil. Přesto jednu zásadní změnu najdeme – pražská Sparta nechtěla nadále využívat služeb Petra Tona, jedné ze svých tváří posledních let, a tak po tomto zkušeném forvardovi sáhla Kometa. Mimo něho přišli do kabiny Brna i obránci Peter König z Nitry, František Ptáček z Mountfieldu HK a Tomáš Malec z Chomutova. Útočník Holec se vrátil z Plzně po hostování a cestu do moravské metropole si ještě našli forvardi Ostřížek z Olomouce a Pokorný ze Vsetína. Opačným směrem, tedy pryč z Ronda, zamířil gólman Trvaj, který nyní hájí barvy nováčka z Olomouce, obránce Žižka a útočníci Novotný, Koreis, Vincour, Pivko i Tomáš Svoboda. Jeho jmenovec Jakub navíc v průběhu sezóny zamířil na hostování do Zlína, obránce König zase do Slavie, z Finska naopak přišel vypomoci Antonín Honejsek. Koncem roku si navíc do týmu vyřešil střídavé starty z Litoměřic i brankář Tomáš Král. Ještě v posledních dnech před koncem přestupového období se z hostování ve Vítkovicích vrátil Tomáš Malec, opačným směrem pak stejnou formou odešel působit Ondřej Dlapa. Miroslav Holec zase zamířil do pražské Slavie.

Pod pokličkou Komety

Brno po loňském nezdaru ve finále se Zlínem nevstoupilo do ligy nikterak dobře. Z úvodní porce třinácti utkání si Moravané připsali pouze patnáct bodů a nic nenasvědčovalo tomu, že před koncem základní části budou ztrácet jediný bod na druhý Litvínov. Aktuálně drží Kometa sérii čtyř vítězství, v posledním kole navíc rozmetala Pardubice 7:1 a potvrdila tak třetí nejlepší útok ligy a společně s Libercem druhou nejlepší obranu. Přitom zůstává paradoxem, že v přesilových hrách se Brnu vůbec nedaří a je až dvanácté. Lepší je to v oslabeních, zde se pohybuje na příčce čtvrté za Plzní, Litvínovem a Mountfieldem.
Tým táhne především jednačtyřicetiletý Petr Ton, jenž si připsal již jednačtyřicet bodů a patří mu celkové osmé místo v celém startovním peletonu. Čtvrtý je pak mezi střelci, když se svými dvaadvaceti trefami ztrácí čtyři na pardubického Petra Sýkoru. Mimochodem v posledním kole se právě tito dva střelci utkali a uspěl domácí forvard 2:1. Zvedá se po nevydařeném startu i gólman Marek Čiliak, jenž s procentuální úspěšností přes jednadevadesát procent platí v extralize již za šestého nejlepšího.
Brno se může opět spolehnout na výbornou domácí kulisu, průměr fanoušků na zápas je lehce přes sedm tisíc, lepší jsou jen Pardubice, kteří zapisují zhruba o třináct set více.

Kometa Fest

Zajímavý počin připravila Kometa pro své fanoušky a nejen pro ně. Přesně na den svatého Valentýna, tedy 14. února 2015, uspořádala v hale Rondo první ročník rodinného multižánrového hudebního festivalu, který je pořádán na podporu Nadačního fondu Kometa - KOMETA FEST 2015. Těšit se lidé mohli na exkluzivní vystoupení Richarda Müllera, kapely Škwor, Vypsaná fixa, Xindl X, Jaroslava Uhlíře, Dark Gamballe nebo Děda Mládek Illegal Band.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...


HC Kometa Brno:

Postavení v tabulce: 3.
Počet bodů: 86
Počet vstřelených branek: 143
Počet inkasovaných branek: 121
Nejproduktivnější hráč: Petr Ton 41 (22+19)
Nejlepší střelec: Petr Ton - 22 branek
Nejlepší nahrávač: Michal Kempný - 21 asistencí
Nejtrestanější hráč: Čermák, Kempný - 94 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Michal Kempný +10
Nejhorší hráč v bodování +/-: Ondřej Dlapa -6
Gólmani:
Marek Čiliak  – 2358 minut / pr. 2,29 , 91,43%
Martin Falter –  432 minut / pr. 3,47 , 88,21%

HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 9.
Počet bodů: 64
Počet vstřelených branek: 127
Počet inkasovaných branek: 121
Nejproduktivnější hráč: Ján Sýkora 37 (19+18)
Nejlepší střelec: Ján Sýkora – 19 branek
Nejlepší nahrávač: Jakub Jeřábek – 24 asistencí
Nejtrestanější hráč: Vojtěch Mozík – 92 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Nicholas Johnson +12
Nejhorší hráč v bodování +/-: Dominik Boháč -11
Gólmani:
Matěj Machovský – 2245 minut / pr. 2,51 , 91,31%
Lukáš Mensator  –  415 minut / pr. 2,31 , 90,80%
Patrik Polívka  –   60 minut / pr. 4,00 , 84,00%

Výsledky posledních zápasů

HC Kometa Brno 7
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 1
(3:0, 3:0, 1:1)




Branky a nahrávky: 3. Vondráček (Dočekal, Koreis), 19. Ton (Dočekal), 20. Kempný (Hruška, Hanzlík), 23. Káňa (Dočekal, Čermák), 24. Mrázek (Němec, Ostřížek), 31. Dočekal (Čermák, Hanzlík), 41. Ton (Ptáček, Malec) – 41. Sýkora (Tybor, Havlík).
HC Kometa Brno: Čiliak – Kempný, Ptáček, Hanzlík, Vágner, Malec, Kuboš, Bilčík – Honejsek, Hruška, Ton – Dočekal, Koreis, Vondráček – Káňa, Čermák (C), R. Zohorna – Ostřížek, Němec, Mrázek.



Mountfield HK 2
HC Škoda Plzeň 1
(0:1, 2:0, 0:0)





Branky a nahrávky: 29. Dej (Pláněk), 34. Valcourt (Čáp) – 10. Kratěna (Bližňák).
HC Škoda Plzeň: Machovský (Mensator) – Kadlec, Jeřábek, Mozík, Sklenička, Pulpán, Boháč, Marcel – J. Sýkora, Simon, Johnson – Kratěna "C", Bližňák, Schleiss – Kubalík, Culek, Lev – Balej, T. Sýkora, Hollweg – Beran.