Kovář v útoku se Simonem

Kovář v útoku se Simonem: Dominik je hodně šikovný

Trenéři reprezentace dnes rozhodli, k Jaromíru Jágrovi a Janu Kovářovi se přesunuje Dominik Simon. „Dominik je hráč hodně šikovný. Pevně věřím, že to ještě trošku oživí a příští zápas se nám povede,“ popisuje explzeňský Jan Kovář.

Honzo, aktuálně máte na křídlech nejmladšího a nejstaršího hráče, takže to tak nějak vyvažujete?
Asi jo (smích). Aby to byl takový ten hezký průměr kolem třiceti let.

Je nějak svazující hrát centra zrovna Jágrovi?
To už ze mě vyprchalo, snažím se na sebe nevyvíjet žádný tlak. Já si to užívám, je to sice trošku něco jiného, ale já jsem za to rád.

On si umí i křiknout, jaká je s ní spolupráce na ledě?
Já si myslím, že komunikace obecně českému týmu hrozně chybí. Já sám to také vůbec v sobě nemám, že bych si křiknul o nahrávku, ale při hře je to důležité. Jsou to takové oči navíc.

S Jaromírem Jágrem už spolu držíte dlouho. Dá se říci, že jste si na sebe zvykli?
To asi ještě ne. Přeci jenom je to teprve pár zápasů. Třeba hned ten první to nebylo úplně ideální, ale pak se to zase zlepšovalo, tak snad to bude pokračovat.

Jakou úlohu u vás bude mít nováček v útoku?
Musí si hledat volné prostory. Jarda jako pravé křídlo si občas sjíždí doleva, tak abychom se tam pak třeba všichni nesešli. Je tedy potřeba hlavně číst hru.

Dominik je dravý, dere se do brány, to vám v lajně asi hodně pomůže, že?
Uvidíme. Já doufám, že ano, protože hráč je to hodně šikovný. Pevně věřím, že to ještě trošku oživí a příští zápas se nám povede.

Stihli jste si již s vaším novým parťákem v útoku něco vysvětlovat?
Ještě ne, nebyl čas. Sestavu jsme se dozvěděli dnes na tréninku. Musíme se ale určitě kouknout na video a něco si říci.

Pojďme ke spolupráci s Jakubem Nakládalem, ten je přeci jenom při přesilových hrách hodně platný, souhlasíte?
Určitě, má bombu, je pravák, takže se tam hodí. Ale my to ještě k němu musíme více dostávat a následně se více otevírat v pozicích. První dva zápasy ještě soupeři moc nevěděli, co hrajeme, ovšem nyní to již vyčtou, tak zase musíme vymýšlet něco nového.

Jak si užíváte, že na mistrovství konečně dostáváte více prostoru?
Vždycky je to o tom, jak si to sedne. Dříve jsem přišel na turnaj bez přípravných zápasů, letos jsem tu byl déle, tak jsem měl více času si zvyknout na systém naší hry.

Jak na vás působilo dnešní focení. Nepřišlo vám takové příliš formální? Většinou bylo plné srandiček…
To ani ne, já mám pocit, že je všechno v pohodě. Ono je vždy vše připravené a tak je za pět minut hotovo (úsměv).

Vy jste nyní byli téměř čtyřicet hodin bez ledu, pomohlo to?
Mám to podobně i v Rusku, že když je volno po nějakých zápasech, tak se na led nejde vůbec a jdeme si třeba zahrát fotbálek nebo něco podobného. Takže za sebe mohu říct, že jsem za to rád a pomáhá mi to. Zašel jsem si na kafe, do kina a odreagoval jsem. Co dávali v kině se mi ale neptejte, byla to hrozná kravina a název už si ani nepamatuji (smích).

Bylo příjemné se takto rozprchnout?
Samozřejmě. Přeci jenom je to dlouhé být třeba čtrnáct dní pouze zavření na hotelu. Takhle jsme si na chvilinku od sebe odpočali a zase už se těšili, až se večer sejdeme.

Nebude nyní ještě na mužstvo větší tlak, když přicházejí duely, které se musejí zvládnout?
To nevím. Já jen doufám, že od začátku toho zítřejšího zápasu začneme od první minuty a nebudeme čekat, co udělá soupeř. Že začneme hrát my a povede se nám vyhrát. Stát se může všechno, ale bylo by dobré konečně začít nějakým gólem a jít do vedení.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů!