Roman Vráblík #90

Asi přestanu říkat, že jsem mladý, směje se třicetiletý Vráblík, nejstarší bek indiánů

Plzeň - Roman Vráblík začíná pomalu patřit mezi stálice obranných řad indiánů, vždyť na západě Čech nakoukne hráč s číslem devadesát na zádech již do své čtvrté extraligové sezóny.

A co víc, ve svých třicet letech je nejstarším obráncem indiánů. "Asi přestanu říkat, že jsem mladý, když již patřím v celém týmu mezi nejstarší," směje se.

Romane, jaké to je, být z ničeho nic nejstarším obráncem Plzně?
Zvláštní pocit. Pořád jsem poslouchal, jak jsem mladý a najednou jsem v týmu jeden z nejstarších (smích). Ale pro mě se nijak nic nemění.

Lukáš Pulpán dělal v Plzni i pokladníka. Přechází tato funkce tedy na vás?
Podle mě si to předají v Líních - tedy to bude mít Kráca (úsměv).

České Budějovice se vrátily zpět do extraligy. Lákal vás návrat do mateřského klubu?
Ani jsem nad tím popravdě nepřemýšlel. Když jsem odcházel, bral jsem to jako výzvu a chtěl tady v Plzni něco dokázat. 

Jaké bude ale proti "svým" nastoupit?
Tak my jsme s nimi často hráli v přípravě, i když samozřejmě to není úplně ono. Ale osobně se na to moc těším, hlavně na utkání na jihu Čech, kam dorazí spoustu známých. Navíc tam vždy panovala výborná atmosféra a to jistě bude i nyní.

Jak vnímáte velké diskuze o formátu soutěže a možnosti postupu či sestupu?
Já jsem si to vyzkoušel, když jsme se snažili s Motorem postoupit. Je to neskutečně těžká a náročná soutěž, ale na druhou stranu krásná. Já bych osobně nic neměnil, myslím si, že to určitě nebylo špatné. My tenkrát samozřejmě nadávali, že je těžké postoupit, ale podle mě to k tomu patří. Kdyby se vše uzavřelo, najednou by týmy neměly o co hrát. Jen ať to má jiskru a náboj.

Říká se, že každým rokem je v Plzni příprava těžší a těžší. Platí to i letos?
Podle mě je to těžší proto, že je člověk vždy o rok starší (smích). Je to změna samozřejmě. Člověk je zvyklý bruslit a musí přejít na běhání, kola a podobně. Je to zpestření. Není to nic jednoduchého, ale na druhou stranu po čtyřech také z tréninků nelezeme (smích).

Jak vnímáte změny v kádru?
My, jak ještě trénujeme na skupiny, tak jsem možná ještě některé kluky neviděl (smích). Vše uvidíme až na ledě. Víceméně člověk kluky zná, viděl je hrát, všechno se poskládá ale až na ledě.

Věříte, že extraliga začne s diváky dle rozpisu?
Já doufám, že ano. Hrozně se na to těším. Je to naše práce, která nás baví, a kluci to vnímají stejně.

Jak moc mrzí neúčast v Lize mistrů? O možnost bojovat o účast v ní jste bohužel zásahem vyšší moci přišli...
Je to určitě škoda, mělo to náboj a lepší, než jen jezdit po přípravných utkáních. Pro mě to bylo krásné zpestření, já předtím s hokejem nikde nebyl, díky ní jsem se podíval po světě (smích). Je to škoda.

Romane, děkuji za rozhovor, ať se daří!